Vyhľadávanie:

"Spoločne vieme urobiť veľmi veľa…"

"Spoločne vieme urobiť veľmi veľa…"

V šiestom ročníku grantového programu Spoločne pre región uspelo desať subjektov

Výsledky šiesteho ročníka grantového programu Spoločne pre región z dielne spoločnosti U. S. Steel Košice a Karpatskej nadácie sú už známe. Vyhlásili ich minulý týždeň vo štvrtok, 21. marca 2013 na pôde košickej oceliarne za účasti viceprezidentky pre riadenie externých služieb a vzťahov Eleny Petráškovej, viceprezidenta pre ľudské zdroje Martina Pitoráka, riaditeľky Karpatskej nadácie Laury Dittel, členov hodnotiacich komisií a zástupcov víťazných neziskových organizácií a obcí z regiónu východného Slovenska.

"Spoločnosť U. S. Steel Košice počas svojho dvanásťročného pôsobenia na Slovensku podporuje rôzne projekty nielen v rámci Košíc, ale aj celého východoslovenského regiónu. Pred šiestimi rokmi sme prišli spoločne s Karpatskou nadáciou s myšlienkou grantového programu Spoločne pre región. Je to skvelý projekt a jedna z ciest, ako vie naša firma podporiť svojich zamestnancov, samosprávy i spolupracujúce neziskové organizácie v ich úsilí o zlepšovanie života v miestnych komunitách. Spoločne vieme urobiť veľmi veľa," uviedla okrem iného v úvodnom príhovore viceprezidentka Elena Petrášková a poďakovala sa všetkým, ktorí prišli s dobrými nápadmi na skvalitnenie života ľudí v obciach i mestách.

Ešte prv, než sa slova ujala riaditeľka Karpatskej nadácie Laura Dittel, aby zhodnotila aktuálny ročník grantového programu, prezentovali výsledky pri realizácii svojich minuloročných úspešných projektov zástupcovia Domky - Združenia saleziánskej mládeže stredisko Rožňava a Autistického centra Francesco z Prešova. Za mimoriadne vydarený označili svoj projekt pod názvom Spoločne urobíme viac Rožňavčania Pavol Piatrov, Filip Koman a Zuzana Rudnayová. Zameraný bol na prácu s deťmi a mládežou, ktorej cieľom je výchova samostatných, vo verejných veciach angažovaných, zodpovedných a solidárnych mladých ľudí. Súčasťou projektu bola aj škola animátorov, činnosť externej klubovne, streetworkové aktivity, kurzy rozvoja osobnosti, prímestský tabor pre deti.

"Boulderingovú lezeckú stenu," pochválil sa Pavol Piatrov, "sa nám podarilo vybudovať aj pomocou nasadenia dobrovoľníkov." Za podporu pri realizácii projektu Aj autisti chcú športovať sa poďakovala Lívia Michnovičová z Prešova. Na podujatiach, ktoré vďaka grantu mohli aktivisti z Autistického centra Francesco zorganizovať, sa zúčastnilo viac ako šesťdesiat rodín s autistickými deťmi. Bolo to nielen plávanie, ktoré takto choré deti milujú, ale aj rôzne výlety, športovanie, hipoterapia, tábory v prírode, oslavy Medzinárodného dňa detí a rôzne ďalšie aktivity i pre zdravých súrodencov autistov.

"Na Slovensku nie je veľa príkladov takého partnerstva, aké je medzi spoločnosťou U. S. Steel Košice a Karpatskou nadáciou," uviedla riaditeľka Karpatskej nadácie Laura Dittel. "My sme za to patrične vďační a sme na našu spoluprácu veľmi hrdí. V predošlých piatich ročníkoch sme podporili 56 projektov a celková suma, ktorú sme rozdelili v rámci tohto grantového programu, predstavovala takmer 150 tisíc eur. V tomto roku nám bolo doručených 88 projektov, z toho z Košického kraja 54 a z Prešovského kraja 34. Občianske združenia sa aj tentoraz ukázali aktívnejšie než miestne samosprávy. Prišlo z nich vyše päťdesiat projektov, zvyšné boli z obcí. Medzi víťazné projekty sme rozdelili 27 tisíc eur."

Napätie z dlho očakávaného vyhlásenie výsledkov povolila svojím vystúpením talentovaná mladá speváčka Anička Oláhová v sprievode klaviristu Jozefa Daniho.

Grant získalo desať subjektov, ktorých zástupcovia si z rúk predstaviteľov U. S. Steel Košice Eleny Petráškovej a Martina Pitoráka i riaditeľky Karpatskej nadácie Laury Dittel prevzali symbolické šeky a gratulácie. Bolo medzi aj Občianske združenie Different - Združenie na podporu a rozvoj kultúrnych a environmentálnych aktivít z Andrejovej, ktoré sa o grant uchádzalo s projektom Zelený Bardejov. Na jeho realizáciu získalo 1 355 eur. "V Bardejove v posledných rokoch vzniklo viacero občianskych združení, ktoré sa snažia o environmentálne aktivity. Problémom je, že v niektorých prípadoch sú tieto aktivity buď náhodné alebo nekoncepčné. Cieľom nášho projektu je vytvoriť platformu, spájajúcu ľudí, ktorí chcú riešiť kritické veci v Bardejove a jeho okolí a postupne vytvoriť koncepčný systém zlepšovania ekológie v našom meste," načrtol zámery František Maxin.

Z tritísícovej podpory sa tešili i zástupcovia Občianskeho združenia Záchranná služba Východ z Gelnice. "Začiatkom leta chystáme medzinárodné cvičenie GL - Rescue," povedal Stanislav Králik, "do ktorého sú zapojené záchranné složky z viacerých európskych krajín. Je to náročné podujatie nielen po organizačnej, ale aj finančnej stránke. Sme radi, že sme grant získali."

Kto získal podporu a na čo

OZ ČEMERICA STAKČÍN, STAKČÍN
Názov projektu: Otvorme dvere do Polonín na mieste čiernej skládky (3 000 eur)

OZ DETSKÁ ŽELEZNICA KOŠICE, KOŠICE
Názov projektu: Mladý železničiar - ochrana a záchrana detskej železničky (3 000 eur)

OZ DIFFERENT - ZDRUŽENIE NA PODPORU A ROZVOJ KULTÚRNYCH A ENVIRONMENTÁLNYCH AKTIVÍT, ANDREJOVÁ
Názov projektu: Zelený Bardejov (1 355 eur)

OZ MC DROBEC - MATERSKÉ CENTRUM, MICHALOVCE
Názov projektu: Ekodrobec - spoznávaj a chráň (2 700 eur)

MESTSKÁ ČASŤ KOŠICE - DARGOVSKÝCH HRDINOV
Názov projektu: Rekonštrukcia štartovacieho pahorku BMX bikrosovej dráhy (2 500 eur)

OBEC BREZOVICA NAD TORYSOU
Názov projektu: Spoločne oživme a odprezentujme dedičstvo predkov doma aj v zahraničí (3 000 eur)

OBEC HAŽÍN
Názov projektu: Záchrana kultúrneho dedičstva obce Hažín (2 600 eur)

OZ PRIATELIA TRSTENSKEJ PRÍRODY, TRSTENÉ PRI HORNÁDE
Názov projektu: Cyklisti, turisti, vitajte v mikroregióne Hornád (2 945 eur)

OZ TJ PARTIZÁN ŠM RUDNÍK, RUDNÍK
Názov projektu: Oddychová zóna pri Svätej Anne spája komunitu (2 900 eur)

OZ ZÁCHRANNÁ SLUŽBA VÝCHOD, GELNICA
Názov projektu: GL - Rescue 2013 (3 000 eur)

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Zásady ochrany osobných údajov

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...