Vyhľadávanie:

Spolupráca s priemyslom bola a je vždy dôležitá

Spolupráca s priemyslom bola a je vždy dôležitá

Hutnícka fakulta Technickej univerzity v Košiciach oslávila 60. výročie svojho založenia

Slávnostnými zasadnutiami vedeckých rád Technickej univerzity v Košiciach a jej hutníckej fakulty a následne slávnostným zhromaždením za účasti zástupcov akademických obcí zo Slovenska i zahraničia, ako aj partnerov z priemyselnej sféry, medzi ktorými nechýbali ani predstavitelia spoločnosti U. S. Steel Košice viceprezidenti Mark G. Tabler, Martin Pitorák a Vladimír Jacko, vyvrcholili minulý týždeň vo štvrtok 20. septembra 2012 oslavy 60. výročia založenia Hutníckej fakulty Technickej univerzity v Košiciach.

Vznik a historický vývoj hutníckej fakulty, jednej z troch zakladajúcich fakúlt Technickej univerzity v Košiciach, priblížil v slávnostnom príhovore jej dekan Peter Horňak. Fakulta, ktorá bola zriadená na základe vládneho nariadenia z 8. júla 1952, sa opiera o kultúrnu a technickú podstatu hutníckych tradícií a hlási sa k duchovným a civilizačným hodnotám, ktorých pôvodkyňou bola Banská akadémia v Banskej Štiavnici založená v roku 1762 Máriou Teréziou. "Rozhodnutie o zriadení fakulty," konštatoval P. Horňak, "vyplývalo teda tak z historických hutníckych tradícií, ako aj z plánov priemyselného rozvoja Slovenska. Hutnícka fakulta sa stala zdrojom vysokoškolsky vzdelaných odborníkov pre oceliarske podniky v Košiciach a Podbrezovej, pre výrobcu medi v Krompachoch, hliníka v Žiari nad Hronom, výrobcu ferozliatin na Orave a ďalšie podniky v Čechách..."

Nepochybne k tomu významnou mierou prispela aj rozvíjajúca sa industrializácia východného Slovenska, najmä výstavba metalurgického závodu HUKO, neskôr VSŽ Košice a U. S. Steel Košice. Kým na začiatku mala fakulta dve katedry, dnes je ich osem. Fakulta v súčasnosti ponúka široké spektrum akreditovaných študijných programov vo všetkých troch stupňoch vzdelávania, bakalárskom, inžinierskom a doktorandskom, ktoré pokrývajú najnovšie trendy v odboroch hutníctvo, materiály, energetika, chemické technológie, environmentálne inžinierstvo, chémia a kvalita produkcie.

"Do roku 2012 hutnícka fakulta vychovala viac ako 5300 hutníckych inžinierov, z toho sto zahraničných, ďalej 282 kandidátov vied a 204 doktorov filozofie. Pri vysokoškolskom vzdelávaní učitelia a vedeckí pracovníci fakulty vydali 90 monografií a učebníc, 220 skrípt a učebných textov a vyše 7 tisíc vedeckých a odborných publikácií. Pracovníci fakulty vyriešili viac ako 1700 vedecko-výskumných úloh a projektov a bolo im udelených viac než 120 autorských osvedčení československých a slovenských patentov," uviedol P. Horňak. Pri zabezpečovaní kvalitnej pedagogickej a vedeckovýskumnej činnosti zohrávala dôležitú úlohu medzinárodná spolupráca. Intenzívne zahraničné kontakty priaznivo pôsobili na rozvoj príslušných študijných odborov, vedeckých škôl a sebareflexia a konfrontácia s medzinárodným vývojom a zahraničným prostredím napomáhali skvalitňovať výsledky, najmä v oblasti vedeckých činností.

Hutníckej fakulte, ktorá sa stala poprednou vedecko-výskumnou a vzdelávacou inštitúciou orientovanou na metalurgiu a materiálové technológie, prekračujúc svojim významom a výsledkami rámec Slovenska a strednej Európy, zablahoželal k jubileu v krátkom príhovore aj rektor Technickej univerzity v Košiciach Anton Čižmár.

Hutnícka fakulta počas celého svojho vývoja vždy dbala o úzke prepojenie s priemyslom. Jej dnešná spolupráca s praxou je postavená najmä na príprave a výchove absolventov vecne orientovaných podľa potrieb príslušných priemyselných podnikov, na vykonávanie priamej výskumnej činnosti a na účasť významných odborníkov z praxe na výučbe študentov. K tradičným partnerom patrí aj spoločnosť U. S. Steel Košice.

"Technická univerzita v Košiciach a jej hutnícka fakulta," uviedol v svojom príhovore viceprezident U. S. Steel Košice pre ľudské zdroje Martin Pitorák, "sú partnermi železiarní od samotného začiatku výroby železa a ocele v Košiciach, pričom naša spolupráca sa zameriava predovšetkým na technické vzdelávanie a výskum. Hlavnými oblasťami spoločného záujmu je najmä prvovýroba, ekológia, energetika, matematické modelovanie, optimalizácia, ale aj riadenie hutníckych procesov a vlastnosti produktov. Naši výskumníci podporujú praktickú stránku vzdelávania študentov zabezpečovaním praktických cvičení v našich laboratóriách či odbornými konzultáciami pri príprave bakalárskych, inžinierskych a doktorandských prác," konštatoval a zdôraznil, že vzdelaní a zruční zamestnanci zohrávajú kľúčovú úlohu v každom priemyselnom podniku. "Nové možnosti spolupráce prichádzajú ruka v ruke s naším zodpovedným postojom voči miestnej komunite. Budúci rok budú Košice Európskym hlavným mestom kultúry a naším spoločným príspevkom bude vytvorenie kreatívnej fabriky Steel park, ktorá bude centrom na popularizáciu vedeckých disciplín a sveta technológií pre deti a mladých ľudí, a to atraktívnym, netradičným spôsobom," doložil a zaželal Technickej univerzite v Košiciach a jej hutníckej fakulte k 60. výročiu existencie dostatok zapálených pedagógov a študentov, z ktorých vyrastú odborníci a lídri aj pre slovenský priemysel.

Súčasťou slávnostného zasadnutia bolo udeľovanie ocenení. Plaketu Hutníckej fakulty Technickej univerzity v Košiciach za prínos k rozvoju fakulty a za dlhoročnú spoluprácu odovzdali aj viceprezidentovi U. S. Steel Košice pre ľudské zdroje Martinovi Pitorákovi.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...