Vyhľadávanie:

Spomienky na fabriku nevybledli

Spomienky na fabriku nevybledli

Pozvanie na vianočný večierok prijalo štyristo bývalých zamestnancov huty

Nezabudli. "Akoby sme aj mohli!" vravia. Roky a roky strávené vo fabrike sa jednoducho z pamäte vymazať nedajú. Vryjú sa vám pod kožu a už tam ostanú... Veď jej venovali kus svojho života. Zažili v nej dobré i menej dobré časy. Spomienky na napätú atmosféru a vzápätí pocity uspokojenia, keď sa žľabom valilo z rozžeravených útrob vysokej pece prvé železo, na prvú tavbu konvertora, prvý zvitok, nevybledli. Aj teraz, keď si už užívajú zaslúžený odpočinok, sa stále cítia byť členmi veľkej rodiny hutníkov. Zaujíma ich, ako sa fabrike darí, kam smeruje, ako sa rozvíja, aké má plány.

"Myslím, že je to pochopiteľné," dáva sa počuť Ján Nigut, pôvodným povolaním elektrikár, ktorý si vo fabrike, v teplárni, odkrútil bezmála štyridsať rokov. Vraví, že tak, ako aj ostatných bývalých oceliarov, valcovačov, údržbárov, vysokopeciarov, či dopravárov, aj jeho interesuje život v huti.

Aj preto štyristo z nich veľmi rado prijalo pozvanie spoločnosti U. S. Steel Košice na už tradičný vianočný večierok, ktorý sa uskutočnil minulý týždeň v stredu, 6. decembra 2006, v priestoroch košického Domu umenia. Príležitosť zaspomínať si, stretnúť sa, často aj po rokoch, povedať si čo je nové, podeliť so svojimi radosťami i strasťami - i na to ponúkalo priestor slávnostné stretnutie, na ktorom všetkých privítal David H. Lohr s manželkou Susan a ďalší topmanažéri spoločnosti s manželkami.

"Naša spoločnosť U. S. Steel Košice na vás nikdy nezabúda," povedal v svojom krátkom príhovore bývalým zamestnancom železiarní David H. Lohr. "Svedčí o tom nielen dnešné stretnutie, ale aj podpora, ktorú poskytujeme vášmu združeniu v tomto, ale aj minulých rokoch. Na druhej strane sme takisto veľmi radi, že ste sa aj vy zapojili do našich aktivít. Veľmi si vážime vašu ochotu pomôcť, napríklad pri zbierkach šatstva pre deti z detských domovov. S viacerými z vás som sa stretol, keď ste v uplynulých dňoch navštívili naše prevádzky. Pre mňa to boli momenty, ktoré si zapamätám na celý život," konštatoval prezident a zaželal všetkým aj v mene zamestnancov USSK krásne, šťastné a požehnané vianočné sviatky, veľa zdravia, šťastia a rodinnej pohody po celý rok 2007.

Po slávnostnom koncerte Štátnej filharmónie Košice, ktorá pod dirigentskou taktovkou Jerzyho Swobodu zahrala diela svetových hudobných majstrov a známe vianočné skladby, sa slova ujala predsedníčka správnej rady OZ Jeseň života Zita Bubenková. "V mene všetkých dôchodcov sa vám chcem poďakovať za to, že v svojom sociálnom programe, ktorý je pestrý a bohatý, nezabúdate na svojich bývalých zamestnancov. Vysoko si ceníme vaše pochopenie, solidárnosť..." Dôkazom toho, povedala, je nielen toto predvianočné stretnutie, ale najmä pomoc, ktorej sa dôchodcom dostáva zo strany ich bývalého zamestnávateľa. Či už ide o príspevok na stravovanie, ktorý denne využíva približne 150 členov klubu alebo finančnú injekciu na prevádzku klubu dôchodcov, kde môžu stráviť voľný čas. Pri televízore, čítaním dennej tlače, cvičením vo fitnes centre, pri dobrej knihe, ktorú si možno vypožičať z klubovej knižnice, šachoch či iných spoločenských hrách, surfovaní na internete alebo spievaním v spevokole Hutník.

"Existencia klubu vytvára pre mnohých podmienky za zachovanie si primeranej kvality života, tí osamotení našli v ňom druhý domov," konštatovala Zita Bubenková. Po vystúpení členov spevokolu, ktorí sa predstavili s vianočnými koledami a po dobrej večeri, pokračovala zábava až do neskorých večerných hodín. Do tanca hral dychový spolok Kodurka, piesňami potešil Otto Weiter. Každý z dôchodcov si z večierka odniesol od spoločnosti U. S. Steel Košice malú pozornosť.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Zásady ochrany osobných údajov

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...