Vyhľadávanie:

Stačí si priniesť dobrú náladu a chuť pomôcť

Stačí si priniesť dobrú náladu a chuť pomôcť

V útulku pre opustené zvieratá budeme pomáhať už po štvrtý raz

Nedá sa neobdivovať nasadenie ľudí, ktorí všetok svoj voľný čas venujú záchrane štvornohých nemých tvárí. Takí sú aj aktivisti Únie vzájomnej pomoci ľudí a psov. "Počet zvierat vyhodených na ulicu má vo všeobecnosti stúpajúcu tendenciu. Nečudo, že počet "opustencov" v našom útulku rastie," mieni šéfka únie Romana Šerfelová. "Momentálne máme stosedemdesiat deväť psíkov, najviac v doterajšej histórii útulku. Pravdupovediac, nevidím to ružovo ani do budúcnosti, pokiaľ nebudú obce podporovať kastrácie. Ako napríklad v Košiciach, kde za kastrovaného psa platia jeho majitelia o päťdesiat percent nižšiu daň." Dodáva, že aj únia dáva na adopciu, okrem šteniat, len kastrované psy. Od začiatku tohto roka si nového majiteľa našlo bezmála šesť desiatok psíkov, no počet prijatých do útulku bol oveľa vyšší. A čo je zlé... "Zvýšil sa počet evidentne týraných a zrazených psov, ktorí potrebovali nákladné operácie," konštatuje a poukazuje na ďalšie problémy, ktorými sú okrem akútneho nedostatku voľných miest v útulku predovšetkým financie. S ťažkosťami musia prevádzkovať útulok dovtedy, kým sa v únii neobjavia na účte prostriedky z dvoch percent z daní.

"Tento rok je Európskym rokom dobrovoľníctva a dobrovoľnícka pomoc je pre nás neoceniteľná. Dobrovoľníci vybudovali útulok a aj vďaka nim môžeme organizovať množstvo zaujímavých aktivít, akými sú napríklad canisterapia, besedy pre deti v základných školách či športové podujatia pre verejnosť. Veľmi si ceníme pomoc dobrovoľníkov z U. S. Steel Košice. V posledných troch rokoch sa v útulku veľa zmenilo k lepšiemu, a to aj ich zásluhou," nezabúda Romana Šerfelová s vďakou pripomenúť. Hutníci naozaj odviedli počas troch dobrovoľníckych akcií v útulku dobrú robotu. Podieľali sa obnove hospodárskych budov, odstraňovali nepotrebné sutiny a neporiadok, skrášľovali okolie, stavali oplotenie. Podobným prácam sa budú venovať aj v sobotu 18. júna 2011. Zíde sa tu každá ochotná pomoc. Roboty je dosť pre ženy i silné mužské ruky. Na programe je kopanie jám pre vodiace tyče nového oplotenia, betónovanie stĺpikov, kosenie, hrabanie, upratovanie maringotiek a budov, natieranie dreveného skladu slamy a hoblín, rezanie dreva i úprava priestorov vedľa parkoviska a v areáli útulku. Náradie, potrebné pracovné nástroje i ochranné pracovné prostriedky budú k dispozícii. Priniesť si treba len dobrú náladu a chuť pomôcť.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Zásady ochrany osobných údajov

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...