Vyhľadávanie:

Staré príbehy zo Šace a Buzinky

Staré príbehy zo Šace a Buzinky

Čo zažívali obyvatelia historických obcí Šaca a Buzinka na začiatku 20. storočia? Aké príbehy napísali ich životy? Dozvedieť sa to môžete na verejnej prezentácii novej knihy Šaca rozpráva, ktorú čitateľom predstavia vo štvrtok 17. januára 2019 o 17. hodine v Spoločenskom dome na Mládežníckej 1 v Šaci. Mestská časť Košice – Šaca ju pripravila v spolupráci s autormi príbehov z Literárnej spoločnosti Pravé orechové – Slavomírom Szabóom, Zuzanou Kratyinovou, Silviou Bolčovou a Jurajom Korpom. Desať tradovaných príbehov napísali na základe rozprávania obyvateľov. „Takmer rok sme navštevovali najstarších pamätníkov v ich domácnostiach a načúvali, čo sa voľakedy rozprávalo, čo prežili oni, alebo ich rodičia a známi. V každom rozhovore odznelo aj veľa z toho, ako sa časom menili niek­dajšie dediny Šaca a Buzinka, ako sa menili pomery, v ktorých tamojší ľudia žili. Obe dediny už síce splynuli a dnes tvoria súčasť druhého najväčšieho mesta Slovenska, lenže nie vždy to tak bolo. Diali sa tu veci na míle vzdialené súčasnosti,“ hovorí predseda LS Pravé orechové Slavomír Szabó. Občianske združenie spisovateľov z Košíc pôsobí od roku 2001.

Autori tvoria beletriu na základe pamäte ľudu a archívnych materiálov, doposiaľ im vyšlo viac ako 30 kníh prevažne v slovenčine, ale aj v češtine, angličtine, ukrajinčine a nórčine. Tvoria poviedkové monografie obcí, príbehové bedekre, ktoré sprevádzajú čitateľa vybraným územím i tradované a doposiaľ nepublikované ľudové rozprávky.                                     

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Zásady ochrany osobných údajov

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...