Vyhľadávanie:

V Šaci sa vlani narodilo takmer dvetisíc detí, v UNLP Košice bezmála tritisíc

V Šaci sa vlani narodilo takmer dvetisíc detí, v UNLP Košice bezmála tritisíc

V roku 2018 sa v pôrodnici v Šaci narodilo 1808 detí. Rok ovládli chlapci, narodilo sa ich viac, než dievčat. Dvojčatá sa vypýtali na svet v šačianskej pôrodnici dvadsaťosemkrát.

Vlani sa tu tešili obľube veľmi populárne mená ako Sofia a Adela, Sebastián či Samuel. V prípade neštandardných mien zazneli dievčenské mená Salome a Dalma.
Na štedrý deň uplynulého roka sa na svet vypýtalo v Šaci päť novorodeniatok. V Silvestrovský deň pomohli lekári na svet až desiatim detičkám, medzi ktorými sú aj dvojčatá Adelka a Kamilka. Nový rok tu privítali s prvým Košičanom Nicom, ktorého navštívil riaditeľ nemocnice Ján Slávik spolu s primátorom Jaroslavom Polačekom.

Pôrodnica Nemocnice Košice-Šaca je medzi rodičkami veľmi obľúbená najmä vďaka profesionálnej starostlivosti lekárov a sestier a zároveň rodinnej atmosfére, ktorá je pre mamičku a jej novonarodené dieťatko tesne po pôrode veľmi dôležitá. Samozrejmosťou je 24 hodinový rooming-in. Cieľom je vytvoriť mamičke a jej dieťatku dostatok priestoru na vzájomný kontakt a dojčenie.

Gynekologicko-pôrodnícka klinika v Šaci poskytuje komplexnú starostlivosť v tehotenstve, počas pôrodu a v šestonedelí. Ako súčasť predpôrodnej starostlivosti ponúka ultrazvukové vyšetrenie plodu, pričom ultrazvukové pracovisko je certifikovaným centrom The Fetal Medicine Foundation Londonpod ID 9725 a disponuje najnovším programom The First Trimester Screening Program FMF na prepočet rizika pre Downov syndróm. Momentálne pripravuje pre budúce mamičky a ich deti nové priestory.

V porovnaní s rokom 2017 zaznamenali v Univerzitnej nemocnici L. Pasteura v Košiciach čo sa týka pôrodov mierny pokles. Prevládali spontánne pôrody, ktorých bolo 1936, spolu 2984. Až 69 mamičiek si z pôrodnice domov odnieslo dvojičky, jedna dokonca trojičky. Tu chlapci najčastejšie dostávali meno Jakub, Oliver a Michal. U dievčat to boli mená Sofia, Viktória a Ema. Mamičky  vybrali pre svoje ratolesti aj nezvyčajné mená ako Achiles, Živko, Amina, Corrado, Levente,  Salim, Shanel, Lada či Lesana. V hniezde záchrany sa tento rok našlo jedno dieťatko.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Zásady ochrany osobných údajov

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...