Vyhľadávanie:

Steel Park centrom Týždňa vedy a techniky

Steel Park centrom Týždňa vedy a techniky

Škoda, že nie všetci tvorcovia exponátov v Steel Parku i ľudia, ktorí sa zaslúžili o jeho vznik, mohli byť minulý týždeň v utorok 12. novembra v jeho priestoroch. Nesporne by mali radosť pri pohľade na desiatky školákov, ktorí po celý deň doslova "okupovali" všetky tri podlažia zábavného a technického centra. A určite by nechýbal ani pocit zadosťučinenia, že ich práca mala zmysel. Pavol Szabó z Ústavu experimentálnej fyziky Slovenskej akadémie vied i jeho ďalší kolegovia a vedci z neurobiologického ústavu ho iste okúsili. Veď Deň otvorených dverí Slovenskej akadémie vied, ktorý sa v tomto roku konal v netradičných priestoroch, prilákal do kreatívnej fabriky stovky a stovky návštevníkov.

"Jednotlivé pracoviská Slovenskej akadémie vied, či už v Bratislave alebo v Košiciach, sa každoročne zapájajú do celoslovenského Týždňa vedy a techniky, ktorý práve prebieha, aj prostredníctvom Dňa otvorených dverí. V tomto roku sme sa rozhodli, keďže budujeme nové pracoviská a laboratóriá a nechceli sme pozývať deti na staveniská, zorganizovať toto podujatie v Steel Parku, na ktorom sme participovali. So zámerom popularizovať našu prácu a prácu slovenských vedcov aj prostredníctvom exponátov, ktoré sme pre kreatívnu fabriku pripravili," uviedol Pavol Szabó a dodal: "Navyše, tieto vedecké exponáty sú vskutku unikátne. Najmä preto, že sú made in Košice a charakterizujú naše mesto a výskum, ktorý sa v ňom robí."

Organizátori pozvali na podujatie, ktorého súčasťou boli prednášky o rôznych zaujímavostiach vedy a techniky vrátame supravodivosti a vákuových experimentov, takmer všetky stredné školy z regiónu, od Rožňavy až po Starú Ľubovňu. Záujem bol veľmi veľký. "Oficiálne sa prihlásilo štyristo ľudí, no ich počet bol napokon oveľa vyšší," konštatoval Pavol Szabó.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Zásady ochrany osobných údajov

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...