Vyhľadávanie:

Štipendistom nie je dobročinnosť cudzia

Štipendistom nie je dobročinnosť cudzia

Michal Kolcun študuje informatiku na Matematicko-fyzikálnej fakulte univerzity Karlovej v Prahe. Štipendistom U. S. Steel Košice je od tohto akademického roka. Počas svojho krátkeho víkendového pobytu v Košiciach sa stihol zapojiť ako dobrovoľník do charitatívneho stánku, ktorý spoločnosť U. S. Steel poskytuje neziskovým organizáciám na ich prezentáciu počas vianočných trhov na Hlavnej ulici.

Michal sa s nami podelil o zážitky: „Dňa 5.12.2022 som sa osobne zúčastnil charitatívnej zbierky pre organizáciu Charitný dom sv. Alžbety v Košiciach. Po príchode do stánku ma hneď zapojili do ponúkania vianočných ozdôb, ručne vyrobených účastníkmi rôznych charitatívnych programov. Výrobky sa mi ihneď zapáčili a sám som si za dobrovoľný finančný príspevok zadovážil zopár ozdôb ako vianočný darček pre rodinu. Všetci v stánku boli veľmi milí a ochotne mi všetko vysvetlili.“

Počas pomáhania v stánku mal Michal príležitosť dozvedieť sa viac o práci a službách, ktoré táto organizácia poskytuje.

„Charitný dom sv. Alžbety poskytuje ubytovanie pre ľudí v ťažkej životnej situácii. Aktuálne majú nocľaháreň a útulok, ktoré sú naplno obsadené, a dopyt po takomto ubytovaní je, bohužiaľ, vyšší, ako ponuka lôžok. Pomocou kreatívnych dielní sa snažia jednotlivcov naučiť rôznym zručnostiam, ktoré pomôžu ich uplatneniu na trhu práce. Jedným z takých prípadov bola aj výroba vianočných ozdôb, ktoré sme ponúkali. Táto iniciatíva si mi páči, keďže je dôležité nielen poskytnúť dočasný prístrešok pre ľudí bez domova, no aj ich viesť k samostatnosti. Človek bez akýchkoľvek zručností a predchádzajúcich skúseností sa na trhu práce len veľmi ťažko uplatní.“

Michalovi sa skúsenosť veľmi páčila a rád by takýto stánok videl v Košiciach počas každých Vianoc.

Na titulnej snímke v strede Michal Kolcun so Silviou Hrabčákovou a Marekom Kováčom z Arcidiecéznej charity Košice, pod ktorú patrí Charitný dom sv. Alžbety ako jedno z 34 zariadení, ktoré v regióne východného Slovenska spravujú.

Viac o stánku: U. S. Steel Košice - Charitatívny stánok otvárame v pondelok (usske.sk)

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...