Vyhľadávanie:

Stonožka sa má k svetu

Stonožka sa má k svetu

V MČ Košice-Juh otvorili nové materské centrum, radi v ňom privítajú aj mamky a ich ratolesti z U. S. Steel Košice

Pre bezmála tridsať mamičiek na materskej dovolenke z nášho mesta, medzi ktorými nechýbali ani zamestnankyne U. S. Steel Košice a jej dcérskych spoločností, boli uplynulé dni slávnostné. V priestoroch Spoločensko-relaxačné ho centra Relax na ulici Milosrdenstva 4 v Mestskej časti Košice-Juh otvo rili Materské centrum, ktoré nazvali Stonožka.

"Materské centrum je občianskym združením," povedala jeho štatutárka a spoluzakladateľka Beáta Bíleková. "Vzniklo v júni tohto roku z iniciatívy mamičiek na materskej dovolenke, ktoré mali chuť pohnúť veci správnym smerom, urobiť niečo pre seba, pre svoje deti a pomôcť aj ostatným mamkám a ich rodinám. Patrí im za to veľká vďaka, lebo odviedli kus práce pri písaní stanov, stanovovaní cieľov a plánov pre Stonožku."

Mamky, ktoré centrum založili, patrí medzi ne aj Katarína Krištofčíková z úseku generálneho manažéra pre vedené spoločnosti a združenia zamestnávateľov, dnes na materskej dovolenke, sa stali na istý čas aj jeho manažérkami. Okrem pravidelného programu, ako je tancovanie, cvičenie, spievanie s detičkami, tvorivých dielní, pripravujú aj prednášky s odborníkmi z rôznych oblastí - pediatrie, psychológie, zdravotného životného štýlu s podobne. Chystajú sa pomaly na Mikuláša, vianočné posedenie s prekvapením a na ďalšie akcie. Všetko si hradia samé, centrum nie je dotované zo žiadneho rozpočtu. Prostriedky na činnosť však získavajú aj od sponzorov.

"Keď sme začínali, boli sme štyri a naše deťúrence niekoľkomesačné," spomína K. Krištofčíková. "Teraz je nás oveľa viac. Stretávame sa trikrát do týždňa. Mamičky sa necítia byť odrezané od sveta. Vyvíjame rôzne aktivity." "Naše centrum Stonožka nie je náhradou za materskú škôlku," vysvetlila B. Bíleková. "Naopak, snažíme sa pomôcť deťom, aby bol pre ne prechod z domáceho prostredia do školy plynulý a bez zbytočného plaču."

Cieľom centra je ponúknuť programy, rady, informácie a pomocnú ruku všetkým nastávajúcim rodičom a rodinám s malými deťmi, ktoré hľadajú pre svoje ratolesti cestu k zdraviu a šťastnému detstvu. Pomocou rozličných hravých činností chcú v centre, v spolupráci s odborníkmi z oblasti pediatrie, psychológie, neurológie a logopédie, komplexne rozvíjať schopnosti detí po stránke telesnej, duševnej a sociálno-emociálnej, pomôcť pri ich integrácii do kolektívu, poskytnúť im rôzne formy zábavy či voľnočasové aktivity a prežiť s nimi zmyslupne a plnohodnotne voľný čas.

"Centrum je otvorené pre všetkých, ktorí chcú sem prísť a spestriť si program dňa na materskej či rodičovskej dovolenke," povedala B. Bíleková. "Želám si, aby Materské centrum Stonožka bolo miestom oddychu, relaxu a šťastného detského smiechu."

Otvorené majú v pondelok, stredu a piatok, vždy od 9.00 do 11.30 hodiny. Centrum pozýva mamičky z U. S. Steel Košice, aby prišli so svojimi deťúrencami spestriť si deň, oddýchnuť si a načerpať nové poznatky, vedomosti a skúsenosti. Ak prídu, určite sa budú do centra rady vracať.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...