Vyhľadávanie:

Stopky pre bezohľadných

Stopky pre bezohľadných

Poznáte komunikáciu vyloženú betónovými panelmi vedúcu okolo suchého odvalu? Viacerí z vás asi ani nie. Aj keď sa nezainteresovanému môže zdať, že je za pomyselnými bránami areálu košickej oceliarne, opak je pravdou. Je síce za plotom, ale je "naša". Rovnako ako niekoľko metrové úseky pozemku po jej oboch stranách. Ide teda o majetok firmy, o ktorý sa treba starať. V minulých dňoch na ceste pribudli dve závory. Na jej oboch koncoch. "Stopky" pre bezohľadných ľudí, ktorí tento priestor využívali na zbavovanie sa všakovakých harabúrd.

"Len na bezmála osemstometrovom úseku cesty sme objavili vari devätnásť menších i väčších čiernych skládok," konštatoval Jozef Martoš, riaditeľ pre environment finálnej výroby a monitoring. "Komunikácia je tak trocha od ruky, láka špekulantov. Kým sme ju nezatarasili, prichádzali tu najmä v noci nikým nepozorovaní vodiči s nákladnými vozidlami, obsah ktorých jednoducho vyklopili a pokojne odišli."

Keď sme vo štvrtok, 15. októbra, spoločne prechádzali inkriminovaným úsekom, po čiernych skládkach už nebolo ani stopy. Výsledok perfektnej spolupráce kompetentných z divízneho závodu Vysoké pece, útvaru GM pre evironment, Magistrátu mesta Košice, dcérskej spoločnosti U. S. Steel Košice - SBS, s.r.o. i dodávateľskej firmy Marius Pedersen. Koľko ľudí zamestnala, koľko času, námahy, roboty a nakoniec aj finančných prostriedkov si však likvidácia nelegálnych skládok vyžiadala!

"Priznávam. Keď sme sa do toho pustili, neveril som, že to zvládneme za osem dní," nechal sa počuť Marián Chudík, koordinátor troskového a odvalového hospodárstva z DZ Vysoké pece. "Máte šikovných ľudí," poznamenal na adresu Štefana Červenku z firmy Marius Pedersen, ktorý riadil posledné práce na odstraňovaní skládok. Ich obsah najprv nakopili na jedno centrálne miesto, odkiaľ ho potom pomocou mechanizmov naložili do veľkokapacitného kontejnera. Plastové fľaše, pneumatiky, rôzny komunálny odpad..."Dovedna je to asi 35 kubíkov spáliteľného odpadu," zhodnotil situáciu Štefan Červenka a dodal, že všetok odvezie Kosit do spaľovne. To však nie je všetko. Pred niekoľkými dňami odtiaľ vyviezli stavebnú sutinu a pozostatky z búračiek. Na dvadsiatich troch nákladiakoch s pätnásťkubíkovými kontajnermi... "Všetci, ktorí sa na tejto akcii zúčastnili, si zaslúžia poďakovanie za dobre vykonanú prácu," povedal na záver Jozef Martoš. Uviedol tiež, že už v najbližšom období budú riešené ďalšie čierne skládky v blízkosti brán číslo jeden a štyri.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Zásady ochrany osobných údajov

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...