Vyhľadávanie:

Stretnutia s hudbou

Stretnutia s hudbou

Začala sa 38. koncertná sezóna Štátnej filharmónie Košice

Tridsiata ôsma koncertná sezóna Štátnej filharmónie Košice bude, uviedol jej riaditeľ Július Klein, rôznorodá, bohatá na programy, umelcov i ďalšie aktivity. Prvá polovica je ovplyvnená dvomi významnými hudobnými udalosťami tohto roku - Rokom slovenskej hudby a 250. výročím narodenia W. A. Mozarta, v druhej časti ponúka dramaturgia stretnutie s jazzom, muzikálom, operou, ale i folklórom.

Otvárací koncert sezóny sa uskutoční 4. októbra, milovníci hudby však majú o zážitok postarané už teraz. V Košiciach si totiž dali randevouz devätnásti ambiciózni dirigenti z celého sveta, ktorí počas dvoch týždňov, pod vedením Jorma Panulu, odborníka na dielo Gustava Mahlera, absolvujú dirigentský kurz. S ich umením sa verejnosť môže zoznámiť na koncertoch (13. 9. - 23. 9.), na ktorých odznejú Mahlerove symfónie, doteraz v Košiciach nehrané. Vstup je voľný.

V plnom prúde je už aj 36. ročník Medzinárodného organového festivalu (12. 9. - 3. 10.). Je venovaný pamiatke organistu Ivana Sokola, ktorý zomrel vlani. Päť z ôsmich koncertov so štyrmi vynikajúcimi hudobníkmi sa koná v mestách regiónu - v Spišskej Novej Vsi, Rožňave, Levoči, Kežmarku a Poprade. Organizátori chcú aj týmto spôsobom zmierniť deficit vážneho hudobného umenia v kraji. Účinkujú Gerard Gillen (Írsko), Bernadetta Šuňavská (Slovensko), Ekkehard Richter (Nemecko) a Ben van Oosten (Holandsko).

November (6. 11. - 13. 11.) bude patriť IV. Festivalu súčasného umenia, Košice 2006, ktorý poriada Štátna filharmónia Košice s Hudobnou spoločnosťou Hemerkovcov v Košiciach. Hudobníci plánujú v apríli s hudbou vkročiť aj do nemocnice. Projektom Hudba v nemocnici chcú potešiť chorých a aspoň trochu im spríjemniť pobyt v zdravotníckom zariadení.

V máji (3. 5. - 31. 5.) sa uskutoční už 52. ročník Medzinárodného hudobného festivalu Košická hudobná jar. Koncertná sezóna sa končí v júni 2007.

A na akých umelcov sa môžeme tešiť? Podľa slov dramaturgičky ŠfK Márie Kornúcikovej to budú viacerí výnimoční umelci. Už na otváracom koncerte 4. októbra sa spolu so šéfdirigentom filharmónie, ktorým je aj v tejto sezóne Jerzy Swoboda, predstavia dvaja excelentní sólisti - huslisti, manželia Barnabás Kelemen a Katalin Kokas. Považujú ich za najväčšie talenty (nielen) maďarského husľového umenia posledného desaťročia. Na programe večera sú diela Bélu Bartóka a E. A. Mozarta. Vo štvrtok 26.10. si nenechajte ujsť koncert, na ktorom zaznie hudba "neznámej" Sylvie Bodorovej, ktorá je najúspešnejšou a najčastejšie hrávanou českou skladateľkou posledných rokov a Má vlast Bedřicha Smetanu. Na harfe hrá Kateřina Englichová.

Pre Košičanov bude bezpochyby lákadlom galakoncert rodáka, operného speváka Štefana Margitu 29. októbra. V novembri (30. 11.) sa po roku budeme môcť stretnúť s huslistom Daliborom Karvayom. V marci (8. 3.) skĺbi svoje majstrovstvo orchester ŠfK s Diabolskými huslami. V apríli pricestuje do Košíc Mládežnícky filharmonický orchester z Rochesteru v USA. Príležitosť zahrať si s filharmonikmi budú mať aj v tomto roku najlepší poslucháči košického konzervatória. Na záverečnom koncerte v júni budúceho roku vystúpi vynikajúci klavirista Marián Lapšanský.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Zásady ochrany osobných údajov

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...