Vyhľadávanie:

Stretnutie s ilustrátorom Jamesom Warholom

Stretnutie s ilustrátorom Jamesom Warholom

Koncom júna InfoUSA centrum pri Štátnej vedeckej knižnici v Košiciach usporiadalo stretnutie s Jamesom Warholom, synovcom svetoznámeho popartového umelca Andyho Warhola. Cieľom tohto podujatia bolo priblížiť tvorbu Jamesa Warhola a predstaviť prítomnému publiku slovenskú verziu jeho knihy Na návšteve u slávneho strýka.
James Warhola sa narodil 16. marca 1955 v Pittsburghu. Od malička ho priťahovalo kreslenie. Niekoľko rokov študoval u známeho učiteľa Josepha Fitzpatricka v Pittsburghu, ktorý učil aj jeho strýka Andyho. V roku 1977 získal akademický titul BFA v odbore Design na Carnegie-Mellon University. Neskôr pokračoval v štúdiu na prestížnej Art Student's League.
V roku 1980 začal pracovať ako ilustrátor prebalu kníh. Za 15 rokov si vybudoval reputáciu ako uznávaný umelec s vyše 300 ilustráciami väzieb kníh science fiction a fantasy. Svoju tvorbu prezentoval v mnohých múzeách po celých Spojených štátoch. Počas tohto obdobia tiež pravidelne prispieval do časopisu MAD.
V roku 1987 ilustroval James Warhola prvú knihu určenú pre deti s názvom The Pumpkinville Mystery. Odvtedy ilustroval ďalších 25 detských kníh. Za svoje dielo bol trikrát odmenený ocenením za najlepšiu detskú knihu roka. Kniha Na návšteve u slávneho strýka je jeho prvou knihou, ktorú nielen ilustroval, ale aj napísal. Je napísaná na základe spomienok na jednu konkrétnu návštevu u jeho svetoznámeho strýka Andyho v NY v roku 1962. V súčasnosti žije James Warhola v Hudson Valley v NY spolu so svojou manželkou Mary a ich dcérou Oonagh. Malou zaujímavosťou je, že James Warhola si ponechal koncovku "a" na konci svojho priezviska.
Návšteva Jamesa Warhola v InfoUSA Košice sa stretla so srdečným privítaním. Prítomní boli košickí výtvarníci, zástupcovia umeleckých škôl, ale aj malí a veľkí Američania žijúci v našom meste. Zážitok z pútavého rozprávania Warhola bol umocnený vzácnou možnosťou nechať si ním podpísať knihu, ktorú bolo možné zakúpiť priamo na podujatí. Toto stretnutie sa uskutočnilo vďaka Veľvyslanectvu Spojených štátov amerických na Slovensku, ktoré na podujatí zastupovala Lora Berg, kultúrna attaché a Dana Polčíková, programová koordinátorka veľvyslanectva.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Zásady ochrany osobných údajov

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...