Vyhľadávanie:

Strieľali takmer ako profesionáli

Strieľali takmer ako profesionáli

Deti z detských domovov v Košickej Novej Vsi a Nižnej Kamenici sa stretli s Jozefom Göncim

Gönci
Jozef Gönci a jeho "žiačka".

Všetko sa to začalo ešte minulého roku. Deti z detských domovov v Košickej Novej Vsi a Nižnej Kamenici sa na jednom z podujatí, organizovanom pre deti spoločnosťou U. S. Steel Košice, stretli s naším najlepším strelcom, držiteľom mnohých majstrovských titulov i olympijských medailí Jozefom Göncim. Vtedy im sľúbil, že ich v blízkej budúcnosti zoberie so sebou na strelnicu, kde si budú môcť zastrieľať z naozajstných športových zbraní. Ten čas nastal minulý týždeň v utorok a stredu, keď sa všetci spoločne stretli na strelnici na Kavečanskej ulici v Košiciach.

"Podujatie mi pomohli zorganizovať kamaráti, problém bol akurát len s časom, pretože naše stretnutie sme museli trikrát posunúť. Som rád, že som mohol splniť svoj sľub, pretože pomôcť deťom pokladám za ušľachtilé, veď oni nám tú starostlivosť raz určite vrátia. Deťom z detských domovov treba ukázať život zľava aj sprava, ako vlastne beží. Oni majú málo príležitostí dostať sa ku vrcholovým športovcom, preto som privítal, že im môžem ukázať prierez bežného dňa, ako trénujem," povedal pre Oceľ východu Jozef Gönci.

"So streľbou som začínal približne vo veku týchto detí. Dnes majú možnosť vyskúšať si kvalitné športové zbrane a ako vidím, páči sa im to." Rád zorganizoval podujatie aj preto, že jeho samotného spoločnosť USSK podporuje v rozvoji športového umenia a tak má príležitosť túto podporu firme aspoň takto oplatiť.

Jozef Gönci začal so streľbou v jedenástich rokoch v ZŠ v Parku mládeže. "Ako dieťa som totiž nerád sedel doma, vždy som sa bol niekde vonku so svojimi kamarátmi, hrávali sme futbal, hokej, všetko možné, aby sme pohybom využili voľný čas. Raz ma vzali do streleckého krúžku a chytilo ma to. Neskôr som sa dostal na strelnicu a už som jej ostal verný. Dostal som sa ku kvalitnejším trénerom, zbraniam, lepšiemu výstroju a tak aj moja výkonnosť stúpala. Prišla reprezentácia, olympiády, majstrovstvá, úspechy."

Aké má teraz plány? Práve skončila sezóna, pre Jozefa Gönciho úspešná. Druhé a tretie miesto na majstrovstvách Európy, víťazstvá vo Svetovom pohári, ako prvý slovenský športovec si vybojoval letenku ma letnú olympiádu do Pekingu. Momenálne trochu oddychuje, ale čoskoro ho už čaká sústredenie v Tatrách, vrcholné súťaže v Nemecku.

Jozef Gönci aj počas rozhovoru jedným okom sledoval, čo sa robí na strelnici. "Dejú sa tu neuveriteľné veci," pochválil deti pri ich výkonoch v streľbe. Ktovie, možno práve tu niektoré z nich objaví lásku k streľbe a bude sa jej venovasť neskôr aj súťažne.

Možnosť prísť s deťmi na strelnicu uvítala aj vychovávateľka Helena Šišková. "V DD Nižná Kamenica máme veľmi dobré podmienky na rozvoj detí, sme zariadenie internátneho typu, znamená to teda, že deti žijú v skupinách, sami si pripravujú raňajky, desiate, olovranty." "Je to perfektné, že sme sem mohli prísť a zastrieľať si," konštatovala Kristína Murgová. Momentálne si robí maturitu, je vyučená krajčírka. Pobyt v domove si pochvaľuje, je tu lepšie ako doma. "Tam som nemala také podmienky ako mám tu."

Radosť zo streľby mala aj budúca cukrárka Danka Bavoliarová. Alexander Geri sa zase učí za automechanika a presne vie, čo by chcel v živote dosiahnuť - uplatniť sa v profesii, buď doma alebo v zahraničí, založiť si rodinu a zariadiť si byt. Tajným snom Radky Jarovej je spievať, ale zatiaľ nemá odvahu prihlásiť sa do nejakej súťaže. No, možno ju už čoskoro naberie a predsa sa len prihlási napríklad do TALENT NIGHT. Medzi je záľuby patrí aj futbal, keby mohla, hrala by ho deň čo deň, teraz si zvykne zahrať s chlapcami z detského domova na ihrisku.

Na strelnici padali vynikajúce výsledky, a to pritom mnohí z nich držali športovú zbraň v ruke po prvýkrát. Po prvý raz strieľala na terč aj manželka prezidenta USSK Susan Lohrová, ktorá prišla medzi deti - a podľa trénerov si počínala veľmi dobre. "To je len šťastie začiatočníčky," zasmiala sa Susan Lohrová. Medzi jej koníčky, ako povedala Oceli východu, patrí skôr plávanie, turistika, príroda, ale aj záhradkárčenie.

Pani Lohrová a Jozef Gönci však mali pre deti pripravené ešte aj ďalšie prekvapenia. Po spoločnom obede sa povozili na konskom povoze na Hlavnej ulici v Košiciach.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...