KONTAKT  |    _eng _sk

Šupináče na vianočný stôl
           



Pridané: 17.12.2007
Autor: -ci-
Kategória: 50/2007

Neodmysliteľnou súčasťou Vianoc je štedrovečerná ryba, zväčša kapor. Prečo si získal popredné miesto u chovateľov rýb a labužníkov? Bolo to pre jeho rýchly rast, vysokú plodnosť a mäso vynikajúcej kvality. Náš kapor je jedným z troch druhov existujúcich na našej planéte a zároveň jediným druhom kapra v Európe.

S chovom kaprov v rybníkoch na európskom kontinente začali Rimania. Rybnikárstvo v Čechách vzniklo v 12. storočí, ale jeho najväčší rozkvet možno datovať od 14. do 16. storočia. Aj na Slovensku je výstavba rybníkov dokumentovaná v 12., 13. a 14. storočí. Veľké rybníky budovali v tomto období aj v okolí Michaloviec.

Až do polovice minulého storočia sa kapor konzumoval príležitostne ako pôstne jedlo. O tradícii vianočného kapra môžeme hovoriť až v posledných desaťročiach. Výlovy rýb v rybníkoch vo východoslovenskom regióne sa začali v septembri a vrcholili koncom októbra. Ryby určené na vianočnú distribúciu sú uskladnené v sádkach aspoň šesť až osem týždňov. Keďže Slovensko nie je v tomto odvetví sebestačné, veľká časť šupináčov sa dováža od tradičných českých dodávateľov. Spotreba rýb na osobu je v SR veľmi nízka a jej väčšia časť sa spotrebuje práve na Vianoce. V posledných rokoch sa k tradičnému kaprovi pripája tolstolobik, pstruh dúhový a náročnejší konzumenti siahnu po sumcovi, zubáčovi, či šťuke, alebo po daroch mora.

Empty

ODPORÚČAME

04.10.2022
Ako sa darilo našim kolegom?
21.07.2022
Nedostali ste sa na EXPO do Dubaja? Nevadí, technologické novinky uvidíte aj na FSD.

Zásady ochrany osobných údajov

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...