Vyhľadávanie:

Svetielko pomoci vám vždy ukáže cestu

Svetielko pomoci vám vždy ukáže cestu

Grantový program Spoločne pre región je tu pre všetkých iniciatívnych ľudí

Spoločnosť U. S. Steel Košice a Karpatská nadácia vyhlásili v uplynulých dňoch už štvrtý ročník grantového programu Spoločne pre región 2011, ktorý ponúka neziskovým organizáciám a miestnym samosprávam košického a prešovského regiónu príležitosť získať finančné prostriedky na podporu verejnoprospešných aktivít. V predchádzajúcich troch ročníkoch dostalo zelenú dovedna tridsaťtri projektov.

K úspešným žiadateľom o grant patril vlani aj neinvestičný fond Svetielko pomoci. Mirka Hunčíková, jeho zakladateľka i správkyňa, prišla s mimoriadne zaujímavým a záslužným projektom. Čo mu predchádzalo a čím sa zaoberal?

"Po sérii vyšetrení, ktoré súviseli so zranením mojej dcérky na telesnej výchove, nám lekári 22. decembra 2004 oznámili, že Gabika, mala vtedy necelých trinásť rokov, má leukémiu... Bol to pre nás obrovský šok... veď už len to slovo je samo o sebe hrozné... Liečba bola dlhá, náročná a komplikovaná, ale v roku 2006 sa Gabika konečne dostala do stabilného stavu. V tom čase sme sa spolu s mojím otcom a priateľmi rozhodli pomáhať rodinám s deťmi, ktoré majú rakovinu. Presne vtedy sa SVETIELKO POMOCI rozsvietilo... Gabika však v marci roku 2008 ochorela opäť, liečba bola ešte náročnejšia a ťažšia ako tá prvá... Na jej konci však nebol úspech. Jej srdiečko dotĺklo 20. septembra toto istého roku. Celá práca a pomoc rodinám s onkologicky chorými deťmi je mojou vďakou za jej statočnosť..." Začali finančnou pomocou rodinám, keďže počas pobytu na oddelení Mirka Hunčíková na vlastnej koži zažila, aké to je, keď rodič nevie, ako to celé zvládne. Hlavne psychicky, ale aj finančne.... Jeho prítomnosť na oddelení počas hospitalizácie dieťaťa je viac než prínosná, a tak sa zvyčajne stáva, že sa jeden z rodičov, väčšinou matka, vzdáva svojej práce a tým aj jedného príjmu pre rodinu.

"Tam potom prichádza Svetielko pomoci a pomáha rodičom preklenúť ťažké obdobie. Ukáže im cestu, ktorou ísť," vraví. Po nejakom čase a nazbieraných skúsenostiach začali organizovať rôzne akcie. Rozšírili pomoc aj smerom k detským onkologickým oddeleniam v Košiciach a Banskej Bystrici, začali usporadúvať výlety pre rodiny s deťmi, hľadať granty na financovanie rôznych aktivít, venovať sa morálnej podpore rodičom chorých detí. V roku 2009 sa stala ich hlavným partnerom a sponzorom Liga proti rakovine, ktorá financovala kúpu tzv. náhradného domova pre rodičov. Byt je neďaleko Detskej fakultnej nemocnice v Košiciach. Rodičia hospitalizovaných detí v ňom môžu prespať, vyprať si, navariť... "Je kompletne zariadený a klimatizovaný. Kontakty na rodičov, ktorí sa potrebujú ubytovať, získavame z oddelenia Detskej onkológie a hematológie DFN v Košiciach."

Prvý z výletov, organizujú ich pravidelne dvakrát do roka, sa uskutočnil v marci 2009 a zatiaľ posledný počas minuloročného septembra. Uskutočnil sa v krásnom prostredí hotela Hubert pri Gerlachove a zúčastnilo sa na ňom desať rodín, pre ktoré bol pripravený pekný program. Deťom sa počas štyroch dní venovali dve animátorky Zdenka a Mimka (povolaním učiteľky), rodičia si za ten čas mohli oddýchnuť v bazéne, alebo sa spolu so svojimi deťmi zúčastniť hier a tvorivých dielní. Každá rodina mala priestor na svoje záujmy a aktivity, mohli byť spoločné alebo individuálne. Niektoré absolvovali výlet na Skalnaté pleso, iné navštívili aquapark v Podbanskom. "Myslíme si, že si takýto pobyt zaslúži celá rodina s chorým dieťaťom, pretože počas jeho liečby je to náročné pre oboch rodičov a aj súrodencov," konštatuje Mirka Hunčíková

Projekt Svetielko pomoci vám vždy ukáže cestu, ktorý v rámci minulého ročníka grantového programu Spoločne pre región získal podporu, bol pokračovaním nastúpených aktivít. "Ešte intenzívnejšie sme sa upriamili na podporu jednotlivým rodinám - hlavne rodičom, ktorí sa nečakane ocitnú so svojím dieťaťom v košickej detskej onkológii. Projekt im podal pomocnú ruku v situácii, ktorá je pre nich veľmi šokujúca a stresujúca. Vďaka nemu bolo možné rodičom poskytnúť komplexné informácie o možnosti ubytovania počas hospitalizácie ich dieťaťa, o nárokoch na štátnu aj inú podporu. Ohlasy rodín na aktivity projektu boli veľmi pozitívne. Hlavnú úlohu v ňom zohrával aj fakt, že projekt zabezpečovali ľudia, ktorí s rakovinou dieťaťa prišli osobne do styku. Vedeli presne kde, komu a ako pomôcť, keďže to prežili na vlastnej koži.
Výsledkom projektu je plná informovanosť rodičov a pomoc pri riešení ich ťažkej situácie, ktorá sa v konečnom dôsledku dotkne aj ich detí. Rodiny mali možnosť obrátiť sa na niekoho, kto situáciu, v ktorej sa rodič ocitol, dobre pozná, kto pozná priebeh liečby i stres z celej situácie. Informovanosťou na začiatku liečby sme im poskytli možnosť lepšie sa pripraviť na úskalia liečby a pomohli im lepšie zvládnuť dlhodobú a náročnú liečbu ich dieťaťa. V rámci projektu sme sa zapojili do dobrovoľníckych aktivít, za čo naši dobrovoľníci získali v decembri 2010 od OZ Žabky ocenenie."
Projekt sa skončil, jeho myšlienka však nie. V tomto roku plánuje Svetielko pomoci n.f. zorganizovať prvé stretnutie rodičov z celého Slovenska, ktorí prišli v dôsledku rakoviny o svoje (často jediné) dieťa. Možnosť stretnúť sa s ľuďmi rovnakého osudu im nesporne pomôže prekonať ťažké chvíle.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...