Vyhľadávanie:

Technická univerzita v Košiciach oslavuje 70 rokov

Technická univerzita v Košiciach oslavuje 70 rokov

Partnerstvo USSK a TUKE je dlhodobé a vzájomne prospešné

Dňa 8. júna 2022 sa v priestoroch auly Maxima Technickej univerzity

v Košiciach (TUKE) uskutočnilo Slávnostné zhromaždenie akademickej obce TUKE

pri príležitosti osláv 70. výročia založenia univerzity. Tá vznikla ako Vysoká škola technická  v Košiciach na základe Vládneho nariadenia č. 30/1952 Zb. z 8. júla 1952. Zakladajúcimi fakultami boli Banícka fakulta (v súčasnosti Fakulta Baníctva, ekológie, riadenia a geotechnológií), Hutnícka fakulta (v súčasnosti Fakulta materiálov, metalurgie a recyklácie) a Fakulta ťažkého strojárenstva (v súčasnosti Strojnícka fakulta). V roku 1969 pribudla Elektrotechnická fakulta (dnes Fakulta elektrotechniky a informatiky) a v roku 1976/1977 Stavebná fakulta.

V súčasnosti má Technická univerzita v Košiciach deväť fakúlt a takmer 9 600 študentov, z toho 23 % zo zahraničia.

Na slávnostnom zhromaždení akademickej obce sa medzi pozvanými hosťami zúčastnil aj riaditeľ pre vonkajšie vzťahy Ján Bača (na fotke prvý sprava). V mene firmy prevzal z rúk rektora TUKE Stanislava Kmeťa pamätnú plaketu za dlhodobé partnerstvo medzi akademickou inštitúciou a hutníckou firmou. „Naša spolupráca je rozsiahla a obojstranne prospešná. Začína odbornou prípravou mladých technikov, ktorí nachádzajú uplatnenie pri výrobe železa a ocele ako hutníci, elektrotechnici, ekológia, IT špecialisti či ďalší experti. Nemenej dôležité je aj riešenie spoločných výskumných úloh či výziev reálnej výroby, čím posúvame náš odbor spoločne dopredu.“

Pre milovníkov histórie ešte pár doplňujúcich faktov:

Významnou udalosťou bolo premenovanie školy na Technickú univerzitu v Košiciach na základe zákona SNR z 13. februára 1991. V roku 1992 bola v Prešove zriadená Fakulta odborných štúdií, ktorá sa v roku 1996 pretransformovala na dnešnú Fakultu výrobných technológií. V roku 1992 bola zriadená aj Ekonomická fakulta, čím univerzita opustila rámec rýdzo technických disciplín a v tomto trende pokračovala aj v roku 1998, keď bola založená Fakulta úžitkových umení (dnes Fakulta umení). Letecká fakulta Technickej univerzity v Košiciach bola zriadená 1. februára 2005 a stala sa tak nástupníckou organizáciou Vojenskej leteckej akadémie generála Milana Rastislava Štefánika v Košiciach, renomovanej vzdelávacej inštitúcie v Európe i vo svete.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...