Vyhľadávanie:

Téma udržateľnosť je „v kurze“

Téma udržateľnosť je „v kurze“

Koncom júna sa v Bratislave konalo štvrťročné stretnutie členov Business Leaders Fóra (BLF), ktorého zakladajúcim členom je aj  naša spoločnosť.

Cieľom tohto stretnutia bolo zdieľanie skúseností s externou, ale aj internou komunikáciou v oblasti ESG - teda environmentálnych, spoločenských a aspektov riadenia spoločnosti, a s tým súvisiacou agendou a zodpovedných aktivít.

Pravdou je, že v téme ESG sme všetci na jednej lodi – v súčasnosti firmy podstupujú veľké množstvo zmien (mnohokrát vyplývajúcich z legislatívnych požiadaviek, alebo očakávaní našich externých stakeholderov), ktoré je potrebné nielen naplniť, ale za týmto účelom ich odkomunikovať, naladiť kolegov a hlavne ich do toho zapojiť. Pre každého je to stále nové a komplexné a preto sme aj my cenné rady a inšpirácie, počas panelovej diskusie so zastupiteľmi firiem VÚB banka, Soitron či Coca Cola HBC Česko a Slovensko, ktorými môžeme doplniť naše komunikačné aktivity v tejto oblasti, privítali.

Azda všetci zástupcovia firiem sa zhodli, že téma udržateľnosti je čoraz viac aktuálnejšia a potrebnejšia, avšak s väčším záujmom prichádzajú aj dodatočné byrokratické úkony. Dobrovoľné aktivity, ktorými firmy chcú zlepšiť život svojich zamestnancov a okolitej spoločnosti sú tak často doplnené o nevyhnuté schémy a reportovacie povinnosti.

Každá spoločnosť sa pozerá na komunikovanie agendy ESG a udržateľnosti z iného pohľadu. V prípade VÚB banky sa osvedčilo pravidelné informovanie zamestnancov v rámci newsletter-u, či firemných súťaží. Spoločnosť Soitron si vyberá pre jednotlivé témy ambasádora z radov zamestnancov, ktorý komunikuje danú tému ďalej. V prípade spoločnosti Coca Cola sa okrem ambasádorov osvedčilo aj zdôvodňovanie rozhodnutí a aktivít zamestnancom, vďaka čomu sa vytvára transparentnosť a dôvera.

Aj my sme sa v rámci USSK za posledné mesiace posunuli a pevne veríme, že mnohým z vás téma ESG už nie je cudzia.

  • Už koncom roka 2021 sme vytvorili širokospektrálny ESG tím
  • Na našom intranete má svoju záložku udržateľnosť a ESG, kde nájdete novinky v oboch jazykových verziách (v angličtine aj slovenčine)
  • Rozbehli sme niekoľko iniciatív - jednou z nich je príprava na Responsible Steel certifikáciu
  • USSK sa tiež začína venovať tzv. Life Cycle Assessmentu (LCA), teda analýze životného cyklu, ktorého ultimátym cieľom je tzv. Environmental Product Declaration (EPD), teda Environmentálne prehlásenie o produkte, ktoré by sme chceli mať k dispozícii pre našich zákazníkov čo najskôr
  • Udržateľnosť riešime nie len z pohľadu požiadaviek našich zákazníkov, ale intenzívne pracujeme na implementácii vhodného riešenia na zber a evaluáciu dát súvisiacich s udržateľnosťou a ESG od našich dodávateľov
  • Pripravujeme sa na nové reportovacie povinnosti

V nasledujúcich týždňoch sa dozviete viac o Responsible Steel certifikácii a o tom:

  • čo uvedený certifikát obnáša
  • dôvody, prečo ho chceme získať
  • ktoré spoločnosti už uvedeným certifikátom disponujú
  • v čom sa líši od iných certifikátov, ktoré už naša spoločnosť v minulosti získala
  • čo sa nám už podarilo dosiahnuť a kto na tomto procese posledné  mesiace u nás v USSK pracuje
  • aké kroky nás v súvislosti s jeho získaním počas nasledujúcich mesiacov čakajú
  • ako do procesu budete zahrnutí aj vy – zamestnanci našej spoločnosti.

Predstavíme vám tiež členov ESG tímu, ktorí na hore uvedených aktivitách pracujú, a ktorých aj my vnímame ako takzvaných ambasádorov pre udržateľnosť a ESG. Okrem iného sa dozviete, ako túto tému vnímajú, či a do akej miery sa ich pohľad za posledné obdobie zmenil, čomu konkrétne sa z pohľadu ESG venujú, čo považujú za najväčšiu výzvu.

Udržateľnosť nie je cieľová destinácia, ale cesta – chceme po nej kráčať spoločne s vami. Bez vzájomnej spolupráce to určite nepôjde.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...