Vyhľadávanie:

Terasa oslavovala

Terasa oslavovala

Udeľovali ceny Mestskej časti Košice - Západ i jej starostu

V priestoroch Spoločenského pavilónu sa v piatok 25. mája 2012 podvečer uskutočnili oslavy 50. výročia vzniku košického sídliska Terasa. Na majálese, spojenom so slávnostným zasadnutím miestneho zastupiteľstva Mestskej časti Košice - Západ a oceňovaním osobností, ktoré sa významným spôsobom pričinili o jej hospodársky, ekonomický a kultúrny rozvoj, sa zúčastnil rad hostí. Spoločnosť U. S. Steel Košice, ako hlavného partnera podujatia, reprezentovala viceprezidentka pre riadenie externých služieb a vzťahov Elena Petrášková.

"Pripomíname si 50. výročie začatia výstavby nášho sídliska Terasa, ktoré bolo budované najmä pre budúcich zamestnancov Východoslovenských železiarní. Terasa bola navrhnutá po obytných obvodoch - lunikoch, a to ako ucelené urbanistické územie podľa vtedajšieho konceptu bývania v parku. Tento prístup je oceňovaný aj dnes. Vďaka tomu a mnohým kvalitným architektom a stavbárom je Terasa sídliskom s veľkoryso riešeným priestorom, množstvom zelene, s dobudovanou občianskou vybavenosťou, mnohými prvkami drobnej architektúry. Pred päťdesiatimi rokmi sme mali šťastie na takých kvalitných architektov ako Berthold Hornung, Ján Gabríny, František Grobauer, Ľudmila Zidorová či František Mihaľ, z ktorých sa najmä prví dvaja stali uznávanými odborníkmi vo svete a ktorým budú v najbližších týždňoch odhalené pamätné tabule," povedal v príhovore starosta MČ Košice - Západ Rudolf Bauer. Ako uviedol, dnes už na Terase nebývajú len zamestnanci železiarní. "Mestská časť Košice - Západ má takmer 40 tisíc obyvateľov, ale stále platí, že najviac zamestnancov spoločnosti U. S. Steel Košice býva práve na tomto sídlisku."

Slávnostné zasadnutie miestneho zastupiteľstva bolo venované udeľovaniu ocenení. Cenu Mestskej časti Košice - Západ si prevzali traja jednotlivci a jeden kolektív. Bol medzi nimi Vladimír Cilli, ktorý sa v roku 1966 ako inžiniersko-technický pracovník košických železiarní zapojil do budovania a potom aj vedenia letecko-modelárskeho krúžku v bývalom Mestskom dome detí a mládeže. Neskôr sa tejto činnosti ujal v novom Centre voľného času Technik na Orgovánovej ulici ako externista. Cenu udelili i Jánovi Krajčímu, bývalému železiarovi, majstrovi ľudovej umeleckej výroby, ktorý patrí k výrazným súčasným tvorcom drevených plastík. A do tretice aj Františkovi Velesovi, zamestnancovi Mestskej polície, Stanica Západ, ktorý pracuje ako operátor kamerového systému. V kategórii kolektív ocenili Folklórny súbor Čarnica, ktorý v priebehu svojej 55-ročnej histórie absolvoval viac ako 1 800 vystúpení v osemnástich krajinách Európy a Ázie.

Cenu starostu Mestskej časti Košice - Západ získali fotoreportér a dokumentarista Róbert Berenhaut, ekológ a dlhoročný pracovník Baníckeho ústavu SAV v Košiciach Jozef Kupka, člen víťazného reprezentačného družstva futbalistov na OH v Moskve v roku 1980 Stanislav Seman a zmiešaný spevácky zbor seniorov Rozmarín.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...