Vyhľadávanie:

Titul po dvojročnej prestávke

Titul po dvojročnej prestávke

Víťazom 53. ročníka futbalového šampionátu o majstra U. S. Steel Košice pre rok 2014 sa stali Vysoké pece

V piatok 30. mája 2014 sa na futbalovom ihrisku TU Košice na Watsonovej ulici v Košiciach odohrali posledné dve stretnutia futbalového turnaja o majstra USSK. V nich sa rozhodlo o konečnom umiestnení na prvých štyroch priečkach. Majstrovský titul si vybojovali futbalisti Vysokých pecí, ktorí vo finále zdolali tím Energetiky presvedčivo 3:0. Naposledy sa vysokopeciari tešili zo zisku majstrovského titulu v roku 2011 a aj vtedy boli ich finálovým súperom hráči z Energetiky. Tí vládli na futbalovom tróne dva razy po sebe, v rokoch 2013 i 2012. Po dvoch rokoch si tieto dve mužstvá post z najvyššieho stupienka nášho firemného futbalu znovu vymenili. V zápase o 3. miesto vyhralo Vedenie nad mužstvom Zušľachťovne a obalová vetva 4:2 a obhájilo bronzovú priečku z vlaňajška.

V turnaji štartovalo v tomto roku len šesť mužstiev, ktoré organizátori vyžrebovali do dvoch skupín, kde sa hralo systémom každý s každým. Do semifinále sa prebojovali prvé dva celky zo skupín a posledné dve mužstvá, Teplá valcovňa a RMS, do ďalších bojov nepostúpili. Neskorší finalisti z Energetiky a Vysokých pecí sa v tohtoročných majstrovstvách už raz stretli. Bolo to v B skupine a z ich vzájomného zápasu vyšli víťazne vysokopeciari po výsledku 3:0. Tento úspech si vo finále ešte raz zopakovali.

Po skončení finálového súboja organizátori vyhlásili a odmenili najlepších hráčov turnaja. Najlepším brankárom sa stal Vladimír Stolár z Vysokých pecí, najlepším obrancom bol Peter Tulenko z Vedenia a cenu pre najlepšieho útočníka prevzal Dušan Varga z Energetiky. Kuriozitou bolo, že v tomto roku sa strelci príliš nevyznamenali a až do poslednej minúty finálového duelu sa čakalo na kráľa strelcov. Do streleckej listiny sa zapísalo 27 hráčov, ale až sedem z nich malo na svojom konte zhodne po dva góly. Boli to Juraj Bolf a Vladimír Duháň z Vedenia, Peter Spišák a Jaroslav Begáni z tímu Zu + OV, Matúš Tomašov, Adam Hudák a Peter Tomásch všetci z Vysokých pecí.

Cenné trofeje jednotlivcom, zlaté, strieborné a bronzové medaily hráčom i poháre kapitánom troch najlepších mužstiev odovzdali viceprezidenti Michael A. Fedorenko, Vladimír Jacko a predseda Rady odborov OZ KOVO U. S. Steel Košice Mikuláš Hintoš. Kapitán víťazného tímu z Vysokých pecí Ondrej Knap navyše prevzal aj Putovný pohár prezidenta spoločnosti, ktorý mali vysokopeciari vo svojej vitríne v ostatných desiatich rokoch štyrikrát v rokoch 2005, 2007, 2010 a 2011.

FINÁLE

ENERGETIKA - VYSOKÉ PECE 0:3 (0:1)

Ako to už vo finále býva, obidve mužstvá začali opatrne. Útoky sa striedali na obidvoch stranách, hralo sa kombinačne i s patričným dôrazom v osobných súbojoch, ale snaha strelcov zostala zmarená ešte pred pokutovým územím. Prvú gólovú šancu mali v 12. min. domáci, ale strela Lukáča z priameho kopu skončila na telách brániacich hráčov hostí v postavenom múre. Na druhej strane sa pred brankárom domácich ocitol v dobrej pozícii Farkaš, ale brankár Blanár jeho slabú strelu chytil.
Tlak hostí narastal a päť minút pred prestávkou Hudák usmernil vyrazenú loptu brankárom domácich po strele Tomáscha do siete - 0:1. V závere mohlo byť vyrovnané, ale po rohovom kope Hintoš hlavou mieril tesne vedľa ľavej žrde súperovej brány. V druhom polčase už boli hostia oveľa iniciatívnejší. V 8. min. odcentroval z ľavej strany Farkaš a Hudák hlavou pohodlne strelil druhý gól vysokopeciarov - 0:2. Ani po tomto góle sa energetici nevzdávali, ale často sa prebíjali stredom, kde však nemali šancu na úspešnú koncovku. V 17. min. si hostia vypracovali ďalšiu peknú akciu. Po Katunského centri sa pred bránou ocitol osamotený Tomásch, lenže hlavou zblízka nedokázal prekonať domáceho gólmana. V 22. min. vyskúšal svoje strelecké schopnosti Farkaš, ale brankár Energetiky Blanár loptu pri žrdi vytlačil na roh.
Do konca zápasu zostávali dve minúty a strelecky disponovaný hráč hostí Hudák sa snažil zaznamenať hetrik. V páde však slabo vystrelil a dobiehajúci Tomásch tesne pred bránkovou čiarou dotlačil loptu do siete. Tretím gólom tak spečatil prehru domácich.

O 3. miesto

VEDENIE - ZUŠĽACHŤOVNE A OBALOVÁ VETVA 4:2 (4:0)

Domáci svojím výkonom príjemne prekvapili. Od úvodnej minúty mali hernú prevahu, dobre kombinovali a svoj úvodný tlak korunovali v 12. minúte vedúcim gólom, ktorý za ruku jedného z obrancov hostí strelil z bieleho bodu Duháň. O tri minúty neskôr sa po pravej strane dostal do pokutového územia súpera hráč domácich Hromjak a nikým neatakovaný zvýšil na 2:0. Hostia potom v snahe znížiť vsadili na útok, častejšie sa tlačili pred šestnástku mužstva Vedenia, ale strelecky sa nedokázali presadiť.
V 24. min. domáci prekvapili hostí po tretí raz. Po rýchlom brejku sa na hranici šestnástky odhodlal k streľbe Gajdoš a lopta z jeho kopačky skončila prekvapujúco v bráne hostí - 3:0. V závere potiahli hráči z Vedenia útok po ľavej strane a Hreščákov center Starzyk z voleja usmernil loptu k pravej žrdi a na prestávku odchádzali obidve mužstvá za stavu 4:0. Po zmene strán sa očakával tlak hostí, ktorý aj prišiel. Z minúty na minútu silnel a domáci museli rýchlo zmobilizovať svoju defenzívu. V 15. min. sa hosťujúci Obšitník prekľučkoval cez troch brániacich hráčov Vedenia a pohodlne znížil na 4:1. Potom sa domáci do útoku príliš nehrnuli a dlhé minúty sa úspešne bránili. Až dve minúty pred koncom kapitulovali po druhý raz. Hráč hostí Begáni šikovne prehodil vybiehajúceho brankára Dušku a strelil druhý a posledný gól svojho tímu.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...