Vyhľadávanie:

Titul Železný hasič 2014 má v rukách Adrián Ficík

Titul Železný hasič 2014 má v rukách Adrián Ficík

Reprezentanti košickej oceliarne získali dve medaily - zlatú i striebornú

Štyridsaťsedem hasičov z Košíc, Bratislavy, Michaloviec, Spišskej Novej Vsi, Trebišova, Nového mesta nad Váhom, Rožňavy a Olomouca sa postavilo minulý týždeň v stredu 7. mája na štart medzinárodnej súťaže Železný hasič 2014, ktorú na parkovisku pri OC Optima zorganizovalo Okresné riaditeľstvo Hasičského a záchranného zboru v Košiciach. Boli medzi nimi, ako sa už stalo dobrým zvykom, aj reprezentanti Závodného hasičského útvaru spoločnosti U. S. Steel Košice - Adrián Ficík, Ondrej Kopkáš, Michal Onda, Lukáš Malík, Michal Kosturák a Marián Veľk.

Preteky, mimoriadne náročné na fyzickú zdatnosť, ale aj ukážky hasičskej techniky a zásahov pri dopravnej nehode, požiari auta či bohatý zábavný program a súťaže pre deti prilákali stovky divákov. Výkony súťažiacich, odetých v zásahovom odeve a s nasadeným izolačným dýchacím prístrojom, boli na trati plnej prekážok, pre laika takmer nezdolateľných, vskutku excelentné. Klobúk dole pred našim Adriánom Ficíkom, ktorý sa dnes hrdí titulom Železný hasič 2014. Úlohu, ktorá pozostávala z vybehnutia po rebríku na lešenie do výšky ôsmich metrov a vytiahnutia stočenej hadice B, zbehnutí dole, absolvovania slalomu s hadicou a prúdnicou, prelezenia prekážky vysokej 1,2 metra, prechodu po štvormetrovej lavičke, uchopenia zavodneného vedenia s pripojenou prúdnicou a jeho roztiahnutia na označené miesto vo vzdialenosti tridsať metrov, udierania šesťkilogramovým kladivom do hammer boxu, podliezania piatich prekážok s dvomi prenosnými hasiacimi prístrojmi a premiestnenia 50-kilogramovej figuríny cez potrubie o priemere jedného metra do cieľa, zvládol za neuveriteľný čas - 2:09,67 minúty. Štartoval jedenásty a do konca súťaže už nenašiel premožiteľa. Veľmi pekné druhé miesto získali naši hasiči aj v súťaži družstiev.

"Na tejto súťaži som sa zúčastnil už po ôsmy raz, takže to nebolo pre mňa nič nové. Vedel som, čo ma čaká a musel som tomu prispôsobiť aj svoju prípravu. Snažili sme sa trénovať aj s ostatnými v našom družstve spoločne. Pre dvojicu mojich kolegov Michala Kosturáka a Mariána Veľka to bola premiéra," povedal po súťaži víťaz Adrián Ficík a na jej margo dodal: "Každá prekážka je svojim spôsobom špecifická, musíte vedieť, kde ísť na istotu a kde potrebujete zrýchliť a urobiť si pred ostatnými náskok. Toto víťazstvo si veľmi cením, ale musím sa poďakovať aj celému nášmu družstvu, pretože má na ňom tiež svoj podiel. Navzájom sme sa povzbudzovali a pomáhali si. Pre mňa je veľmi ťažké pripravovať sa na súťaž, kde sú medzi pretekármi aj dvadsaťročné vekové rozdiely. Je to však pre mňa výzva, aby som trénoval ešte tvrdšie. Čakajú ma totiž ešte ťažšie hasičské súťaže, ako bola táto."

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Zásady ochrany osobných údajov

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...