Vyhľadávanie:

Tmavomodrý svet fantázie

Tmavomodrý svet fantázie

Spoločnosť U. S. Steel Košice podporila pilotný projekt pre slabozraké a nevidiace deti

Slabozraké deti
Slávka Dorová z košickej pobočky Únie nevidiacich a slabozrakých SR pomáha Juditke vymodelovať z plastelíny gitaru.

Ondrejko sklonený nad stolom žmolí v rukách plastelínu. Už sa rozhodol, čo z nej dnes vytvorí. Nebude to žiadna jednoduchá vec. Usilovne šúľa jeden valček po druhom. Musia byť štyri... Postaví ich, potom dlaňou vytľapkáva tenší obdĺžnik. Opatrne ho ukladá na stĺpiky, ktoré sa medzitým trochu ohli. Trpezlivo ich narovnáva, striešku mierne pritlačí. "To je hokejová bránka," prezrádza s úsmevom nad výtvorom, ktorý však nevidí. Nemôže sa naňho pozrieť, nemôže ho porovnať so skutočným originálom. Jeho oči nevidia. Predstavivosť však funguje na plné obrátky. Učí sa zhmotniť ju, dať veciam správny tvar. Podobne ako všetečná Juditka, ktorej sa sprvoti nedarí vymodelovať gitaru. "Koľkože má strún?" pýta sa, kým hmatkajúc rukami hľadá ďalší kus plastelíny. Jej sused Tomáško sa už pýši slimákom, prasiatkom, teraz sa pustil do výroby stoličky. Ide mu to naozaj jedna radosť.

Riaditeľ združenia FEMAN, Slovensko-európskej kultúrnej spoločnosti, Eduard Buraš i Slávka Dorová, zástupkyňa vedúcej Krajského strediska Únie nevidiacich a slabozrakých Slovenska v Košiciach, odpovedajú deťom v miestnosti, ktorá sa každú druhú stredu mení na tvorivú dielňu, na celý rad otázok. A spolu s nimi dávajú veciam ten správny tvar. Všetci čakajú na uja Mariána Štefanka, ktorého majú deti tak radi... Kreatívneho umelca, ktorý sa im striedavo s Helmutom Bistikom, pravidelne venuje a pomáha rozvíjať fantáziu. O chvíľu už prichádza aj s veľkým kusom pravej modelárskej hliny. Položí ju na stôl, každý dostane kúsok.

"Dnes je to plastelína a hlina," vysvetľuje Slávka Dorová, "no deti pracujú aj s papierom, kera plastom a ďalšími materiálmi. Veľmi si ceníme túto aktivitu, veď mnohé z detí nemajú možnosť vyjadriť a rozvíjať svoje predstavy o veciach okolo nás. A tie ich sa nie vždy zhodujú s realitou. Tu sa to prostredníctvom tvorivých dielní naučia."

Tvorivé dielne pre zrakovo postihnuté deti v Košiciach a Spišskej Kapitule sú súčasťou pilotného projektu Združenia FEMAN, na ktorom spolupracuje Krajské stredisko Únie nevidiacich a slabozrakých SR v Košiciach a ktorý podporila aj spoločnosť U. S. Steel Košice tým, že uhradila náklady na nákup materiálov a nástrojov pre kreatívne aktivity. Cieľom projektu Tmavomodrý svet je podľa slov Eduarda Bureša prostredníctvom víkendových dielní, workshopov zameraných na kreatívnu tvorbu, pohybových, tanečných dielní a tréningov určených na rozvoj priestorovej orientácie prezentovať umeleckú tvorbu a kultúrny program slabozrakých a nevidiacich detí a mládeže. A v neposlednom rade tiež prispieť k vytváraniu pocitu rovnocennosti i odstráneniu bariér medzi zrakovo postihnutými mladými ľuďmi a ich zdravými rovesníkmi.

Projekt má vyvrcholiť na benefičnom koncerte, ktorý sa uskutoční 17. novembra 2004 v Dome umenia a predajnou výstavou výrobkov vytvorených zrakovo postihnutými mladými ľuďmi počas kreatívnych dielní na Mikuláša, 6. decembra tohto roku.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Zásady ochrany osobných údajov

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...