Vyhľadávanie:

Tradícia pokračuje

Tradícia pokračuje

Generálny riaditeľ dcérskej spoločnosti Refrako pozval na neformálny obed piatich zamestnancov

Písal sa sedemdesiaty prvý rok. Spolu s desiatkami absolventov opúšťalo Stredné odborné učilište hutnícke v Košiciach Šaci s výučným listom v ruke i mladučké dievča - Helena. Získala ho vskutku dnes už v netradičnom odbore. Košickí hutníci prijali do svojej rodiny novú elektro opravárku. "Nastúpila som do vtedajšej Hutníckej keramiky," spomína Helena Horníková na staré časy. Desať rokov chodila s brašnou na ramene. "Celkom sa mi to páčilo," usmieva sa a dodáva, že pri partii chlapov, s ktorými pracovala, nabrala ten správny grif vo svojom remesle.

Vraví, že jemný adrenalín ju teší, že vždy ju bavilo spoznávať nové veci. Aj preto sa začala zdokonaľovať v inej oblasti - ekonomike. Najmä tej, ktorá je spojená s prípravou opráv či zabezpečovaním náhradných dielcov. A tak sa z nej časom stala pripravovateľka opráv. Často jazdievala na káre. "Chcela som vyskúšať veľa vecí." S pobavením tiež spomína na to, ako prišla na kurz opráv žeriavov. "Takmer ma z miestnosti vykázali. Som žena a vraj som tam omylom..." Nebola. Vraví, že vždy mala akosi bližšie k technickým prácam. Tie vyložene ženské ju veľmi neoslovovali.

Keď z prevádzkovej údržby odišla ekonómka, jej nástupkyňou sa stala pani Helena. A ako priznáva, nová práca sa jej celkom zapáčila. Medzitým si dopĺňala vzdelanie... Za profesionálne šťastie však považuje, že mala možnosť pracovať s ľuďmi, ktorí ju veľa naučili. Takým bol podľa jej slov, napríklad, Tibor Lyocsa, dnes už na zaslúženom odpočinku. "Vynikajúci manažér, odborník, vážim si ho aj ako človeka za jeho ľudský prístup k problémom iných," necháva sa počuť.

Dnes zastáva H. Horníková pozíciu ekonómky pre závod Údržba a Závod na výrobu magnéziových výrobkov. Práca ju baví, nie je stereotypná, prináša so sebou vždy niečo nové. Nikdy neuvažovala o tom, že by pracovala niekde inde. V železiarňach si 41 rokov odkrútil aj jej manžel, dnes si užíva zaslúžený odpočinok, v divíznom závode Obalová vetva zasa pracuje už šestnásť rokov aj jej syn.

Kvituje, akým pozitívnym vývojom prešla v ostatných rokoch spoločnosť Refrako. Najmä čo sa týka vzdelanostnej úrovne jej zamestnancov, pracovnej disciplíny, riadenia... "Tí menej schopní poodchádzali. Zutekali, alebo sa neuplatnili. Podľa môjho názoru je tu v súčasnosti veľmi dobré jadro. Odzrkadľuje sa to aj na našej produkcii. Vyrábame veľmi kvalitné výrobky...

H. Horníková patrila medzi piatich zamestnancov dcérskej spoločnosti Refrako, ktorých jej generálny riaditeľ Gabriel Torhány pozval v uplynulých dňoch na neformálny obed. A aj keď sa kvôli dovolenke nemohla na malej slávnosti zúčastniť, ocenenie, ktorého sa jej dostalo, si mimoriadne váži. Určite rovnako to cítia aj ďalší riaditeľovi hostia. Štefan Batta, ktorý začínal vo firme pred dvanástimi rokmi ako triedič a vďaka svojej zručnosti sa vypracoval na velinára Závodu na výrobu magnéziových výrobkov, Miroslav Štulajter, kedysi tiež triedič, teraz šikovný palič v závode Šamotáreň, jeho kolega, miešač František Zborai, pre ktorého je kvalita alfou a omegou a Marián Fečanin, inšpekčný zámočník v Závode na výrobu magnéziových výrobkov, ktorý v kolektíve keramikárov začal pracovať pred štrnástimi rokmi. Pre všetkých je charakteristický nielen stabilne dobrý výkon, ale aj profesionalita, otvorená komunikácia a dodržiavanie pravidiel bezpečnej práce.

"Vlani sme tradíciu oceňovania vybraných zamestnancov začali, teraz v nej pokračujeme," povedal na stretnutí, na ktorom nechýbali vedúci oddelenia personálne riadenie a odmeňovanie Peter Ulbrich, finančná riaditeľka firmy Anna Fedorová i predseda tamojšieho VZO OZ METALURG Július György, generálny riaditeľ G. Torhány. "Vážime si vašu prácu, ktorú odvádzate v prospech našej firmy, vašu šikovnosť a zručnosť," zdôraznil a v mene vedenia spoločnosti zaželal všetkým oceneným veľa zdravia, elánu, osobných i pracovných úspechov. V diskusii na všakovaké témy riaditeľových hostí okrem iného zaujímali otázky súvisiace s rozvojom spoločnosti. Pracovať budeme, informoval krátko G. Torhány, na rozvoji lisovne, parku s vysokozdvižnými vozíkmi, váhovom systéme, uvažujeme o oprave striech výrobných hál.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...