Vyhľadávanie:

Tréningové centrum si zamestnanci pochvaľujú

Tréningové centrum si zamestnanci pochvaľujú

Nové zaujímavé interaktívne formy vzdelávania majú úspech

V minulotýždennej Oceli východu generálny manažér U. S. Steel Košice pre zabezpečenie a rozvoj ľudských zdrojov Milan Polča informoval o vlaňajších výsledkoch na úseku vzdelávania. Dnes sa spoločne podrobnejšie pristavíme pri hodnotení vzdelávania v oblasti bezpečnosti práce. K téme sa vyjadruje aj konzultantka pre vzdelávanie BaHP (bezpečnosti a hygieny práce) úseku Vzdelávanie a rozvoj Lucia Slovinská.

Nič nie je také dôležité ako ľudský život. Z tejto premisy vychádzame pri všetkej činnosti v spoločnosti, podriaďujeme jej všetko naše konanie. Sústavné vzdelávanie v oblasti bezpečnosti práce zohráva pri tom dôležitú a nezastupiteľnú úlohu. Nakoniec, cíti to určite každý zamestnanec, veď v priebehu roka absolvuje niekoľko školení. Aký bol v tomto smere uplynulý rok?

Lucia SLOVINSKÁ: Okrem už zabehnutých bezpečnostných školení, vyplývajúcich zo slovenskej legislatívy, ktoré prebiehajú v Kabinete BOZP a korporačných školení, z ktorých môžeme spomenúť napr. Kardinálne pravidlá a Bezpečnostné rozhovory, patrilo ku kľúčovým školeniam prvej polovice minulého roka korporačné školenie Vyšetrovanie incidentov, ktorého sa zúčastnili manažéri a predáci prevažne z výroby, ale aj iných úsekov USSK (1 321 zamestnancov), ako aj dcérskych spoločností (152 zamestnancov). Školenia boli aj predmetom korporačného bezpečnostného auditu, ktorý sa uskutočnil v októbri minulého roka a boli ocenené pochvalou na záverečnom vyhodnotení auditu.

Milan POLČA: Bezpečnosť zamestnancov je v našej spoločnosti na prvom mieste, preto vzdelávanie v oblasti bezpečnosti práce pokračuje v tomto roku rovnakým tempom ako v minulosti. Budeme realizovať všetky plánované bezpečnostné školenia a chceme pri tom v maximálne možnej miere využívať interné zdroje, aby sme súčasne čo najviac prispeli k úspore nákladov.

Hádam vo firme nenájdeme človeka, ktorý by nepoznal Tréningové centrum Kardinálnych pravidiel, ktoré úspešne vedú ľudia z úseku Vzdelávanie a rozvoj. Čím sa môže centrum pochváliť?

Lucia SLOVINSKÁ: Tréningové centrum Kardinálnych pravidiel (KP) funguje už tretí rok. Za tento relatívne krátky čas sme dokázali v Hale KP dvakrát preškoliť všetkých zamestnancov USSK (približne 11 tisíc ročne) a raz zamestnancov dcérskych spoločností (približne 1 600 ročne). Naďalej pokračuje spolupráca s vysokými a strednými školami. Študenti v našej firme už niekoľko rokov pravidelne absolvujú odbornú prax. Nováčikom v roku 2008 boli študenti SOŠ železničnej, ktorí okrem teórie a praxe z Kardinálnych pravidiel absolvovali aj vstupné školenie v Kabinete BOZP.
Obsah školení sa flexibilne mení podľa zmien v bezpečnostných predpisoch. Neustále sa tiež zlepšuje vybavenie haly Kardinálnych pravidiel, v ktorej prebieha praktická časť školenia. Zabezpečujeme nové školiace pomôcky, napr. v roku 2008 to bolo školiace zariadenie na demonštráciu pádu z výšky, výmenové závažie na koľajnici a ďalšie. V tomto smere patrí vďaka úseku generálneho manažéra pre podporu výroby, ktorí nám pomohli pri výrobe a inštalácii týchto školiacich pomôcok. Touto tímovou prácou firma ušetrila čas a náklady, ktoré by musela inak vyplatiť dodávateľským firmám.
Zamestnanci si pochvaľujú možnosť "zažiť" Kardinálne pravidlá na vlastnej koži, vyskúšať si ich v praxi. Ako sa hovorí, niekedy je lepšie raz vidieť ako stokrát počuť. Potvrdzujú to aj slová jedného z účastníkov školenia v Tréningovom centre KP: "Pracujem v USSK už 25 rokov, ale také dobré školenie som ešte neabsolvoval." Prepojenie teórie a praxe v rámci školenia pomáha zamestnancom lepšie chápať súvislosti.
Okrem školení z Kardinálnych pravidiel bolo v Tréningovom centre KP aj niekoľko bezpečnostných školení pred generálnou opravou vysokej pece č. 1, školenie pre inšpekčných zámočníkov, školenie pre zamestnancov vykonávajúcich inšpekcie oceľových konštrukcií, školenie hasičov - lezcov. Je pozitívne, že sa tréningové centrum využíva aj na iné školenia.

Školenia šité "na mieru" zamestnancov úspešne dopĺňajú e-learningové kurzy, ktoré umožňujú ľuďom individuálny prístup k vzdelávaniu. Vyhovujú mnohým. Budete v tomto trende pokračovať a rozšírite e-learningové kurzy aj o ďalšie?

Lucia SLOVINSKÁ: Aby sme zefektívnili aj školenia pre TH zamestnancov, v priebehu roku 2008 sme pripravili e-learningový školiaci program z požiarnej ochrany, ako aj e-learning na konzultácie k opakovacím skúškam TH zamestnancov a predákov z predpisov BOZP, ktorý bude spustený v tomto roku. E-learning má viacero výhod. Namiesto absolvovania školenia v klasickej učebni sa zamestnanec môže školiť priamo u seba v kancelárii, navyše v čase, ktorý mu najviac vyhovuje, prípadne si školenie rozdelí na viacero častí. Priebeh a absolvovanie školenia je teda plne v rukách zamestnanca. V roku 2009 pripravujeme aj ďalšie e-learningové kurzy.
V ústrety zamestnancom sa snažíme vychádzať aj pri organizácii školení. Keďže Kardinálne pravidlá boli v roku 2008 už opakovacím školením, skrátili sme ich trvanie, čo nám umožnilo zrušiť termíny, ktoré sa lámali na dva dni (v roku 2007 niektorí zamestnanci absolvovali teoretickú časť školenia v jeden deň popoludní a praktickú časť na druhý deň dopoludnia). Ďalším zefektívnením je začlenenie nového korporačného školenia Identifikácia nebezpečenstiev do Kardinálnych pravidiel. Zamestnanci tak absolvujú v jeden deň a na jednom mieste dve školenia, čo určite privítajú.
Aby sme bezpečnostné školenia urobili zaujímavejšími, využívame aj ďalšie metódy - animované bezpečnostné videá Napo, ktoré vydala Európska agentúra pre bezpečnosť a ochranu zdravia pri práci. Tieto animované videá vsúvame do viacerých bezpečnostných školení. Ich využitie sa nám veľmi osvedčilo. Jednotlivé príbehy sú úsmevné a zároveň veľmi poučné a školiacich sa zamestnancov dokážu zaujať.

Milan POLČA: Naším cieľom je bezpečnostné školenia neustále zlepšovať, využívať pri nich nové zaujímavé a interaktívne formy vzdelávania, aby boli efektívne a pre zamestnancov atraktívne a aby boli pre nich skutočne prínosom. Zvyšovaním povedomia a znalostí o bezpečnosti chceme prispieť k pozitívnej zmene správania sa našich zamestnancov, čo sa v konečnom dôsledku prejaví na minimalizovaní počtu incidentov a úrazov.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...