Vyhľadávanie:

Trénujú futbalové nádeje

Trénujú futbalové nádeje

Marek Šiplák z DZ Studená valcovňa je spoluzakladateľom občianskeho združenia FK Junior Košice

Futbal. Tento atraktívny šport má na svete množstvo fanúšikov. Hovorí sa o ňom, že je to vôbec najpopulárnejšia kolektívna hra na svete. Na Slovensku je, čo do počtu hráčov i fanúšikov, tiež absolútnou jednotkou. Veľkým fanúšikom futbalu je aj operátor moriacich liniek v divíznom závode Studená valcovňa Marek Šiplák. Na tento šport jednoducho nedá dopustiť.

Futbalovú loptu začal naháňať už v útlom detstve. Ako aktívny hráč vystriedal viacero klubov a kariéru ukončil v tíme TJ Baník Magnezit Ťahanovce. V tom čase bol starším dorastencom, kopačky teda zavesil na klinec pomerne skoro. "Áno, je to tak. Vždy ma viac lákalo trénerstvo," vyznáva sa z dôvodov ukončenia aktívnej činnosti. "Po skončení kariéry by som sa mu venoval aj skôr, ale kvôli rodinným záležitostiam som to odkladal." Nakoniec sa jeho sen stal skutočnosťou a vydal sa na trénerskú dráhu. V roku 2002 získal trénerskú licenciu kategórie C a od roku 2008 vlastní i "béčko", ktoré ho oprávňuje koučovať aj seniorské tímy v tretej lige. O to, vraví, však nemá záujem. "Vždy som chcel trénovať deti. Lepšie sa s nimi pracuje, počúvajú a mám radosť z toho, keď futbalovo rastú."

V roku 2008 sa rozhodol, spoločne s ďalšími troma futbalovými nadšencami, jedným z nich je i Daniel Sabol z divízneho závodu Oceliareň, že založia občianske združenie FK Junior Košice. Ako už z názvu vyplýva, so zameraním na mladé talenty.

Klub je vlastne futbalovou prípravkou, ktorú navštevujú deti vo veku od päť do jedenásť rokov. "V tomto smere sme v Košiciach unikát. Futbalové prípravky majú v našom meste aj iné kluby, päťročné deti však trénujeme len my," vysvetľuje spoluzakladateľ klubu M. Šiplák a dodáva: "Po dosiahnutí veku jedenásť rokov prestupujú do iných klubov. Vo výbere im nebránime, najčastejšie je to KAC Košice, s ktorým máme veľmi dobré vzťahy. Za prestup si samozrejme nenárokujeme žiadnu finančnú sumu."

FK Junior Košice funguje na báze členských príspevkov a sponzorských darov. Momentálne jeho dresy oblieka vyše päťdesiat detí. Trénujú trikrát do týždňa na ihrisku Strednej odbornej školy na Ostrovského ulici v Košiciach a v zime v prenajatých telocvičniach. Dril v príprave zužitkovávajú na rôznych turnajoch či ligových zápasoch. "S mojimi zverencami sa zúčastňujem na približne dvoch turnajoch v mesiaci. Okrem toho naši chlapci hrajú aj ligu prípraviek, ktorú organizuje Východoslovenský futbalový zväz." Úspechy žnú najmä na zimných halových turnajoch. Tam sa im, podľa slov M. Šipláka, darí najviac.

Deti z klubu FK Junior Košice sú vďaka iniciatíve ich trénerov aktívne aj mimo futbalových trávnikov. "Prenajímame si telocvične a pre deti, ale aj ich rodičov, pripravujeme rôzne zábavné súťaže. Ďalšou obľúbenou doplnkovou akciou sú športové sústredenia, ktoré organizujeme v lete, alebo na jeseň. Od roku 2010 chodíme pravidelne na Zemplínsku šíravu."

Sumár aktivít nádejných malých futbalistov je skutočne pestrý. Môže za to zanietenosť ich trénerov, respektíve zakladateľov občianskeho združenia. Činnosť vykonávajú bez nároku na honorár. Ako vraví M. Šiplák, ich jedinou odmenou je radosť detí z pohybu a vedomie, že robia niečo zmysluplné. A je to ešte jedna vec - láska k futbalu...

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...