Vyhľadávanie:

Tristan a Izolda v balete

Tristan a Izolda v balete

Mnohokrát spracovaný príbeh nešťastnej lásky Tristana a Izoldy oslovil aj košický baletný súbor. V piatok, 24. októbra, uvedie v slovenskej premiére tanečné stvárnenie príbehu. Moderné tanečné divadlo na hudbu opery Richarda Wagnera Tristan a Izolda a hudobnej skupiny KODO z japonského ostrova Sado, ktorá sa svojím strhujúcim štýlom používania tradičných taiko bubnov stala medzinárodným fenoménom, choreograficky a režijne pripravil umelecký šéf baletu Ondrej Šoth, ktorý sa podieľal aj na scénickej výprave a spolu so Zuzanou Mistríkovou napísali aj libreto k inscenácii.

Láska milencov patrí medzi najstaršie literárne príbehy. Prvé spracovania sa objavili už v 12. storočí vo Francúzsku i Anglicku. Najstaršie dochované spracovanie príbehu je od nemeckého autora Gottfrieda von Strassburg, ktorý zomrel v roku 1210, skôr ako stihol svoj milostný román Tristan, rozsahom plánovaný na 24 tisíc veršov, dokončiť. Zachovaných 19 548 veršov sa stalo zdrojom pre mnoho ďalších umeleckých diel - divadelných adaptácií a inscenácií i filmových diel rôznych žánrov. Baletné interpretácie príbehu Tristana a Izoldy sa objavujú od roku 1942. V Čechách bolo baletné spracovanie uvedené pod názvom Tristam a Izalda na libreto V. Vašuta a hudbu J. Burghausera v roku 1969.

Košický baletný súbor prináša titul na javisko 125 rokov od smrti skladateľa a divadelného teoretika Richarda Wagnera. Ako sme už zvyknutí u Ondreja Šotha, môžeme sa tešiť na silný umelecký zážitok.

Traja čitatelia Ocele východu môžu vyhrať po dve vstupenky na baletné predstavenie Tristan & Izolda, ktoré sa uskutoční 9. novembra. Do žrebovania zaradíme všetkých, ktorí nám doručia správne odpovede na otázku, ktorého hudobného skladateľa zaujal príbeh Tristana a Izoldy. Uzávierka súťaže je 3. novembra. K odpovediam pripojte aj svoje meno, osobné číslo, telefonický kontakt a nezabudnite na kupón. Mená výhercov uverejníme v Oceli východu 5. novembra.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...