Vyhľadávanie:

Trofej do vitríny stredoslovákov

Trofej do vitríny stredoslovákov

Mladí futbalisti si v medzinárodnom turnaji uctili pamiatku Gejzu Princa

Futbal
V poslednom zápase medzi Boršodskou župou a družstvom z Východoslovenského futbalového zväzu išlo o bronz. Z neho sa napokon tešili hostia z Maďarska, ktorí zvíťazili 2:1. Na snímke domáci hráč Urbanec (na trávniku) bráni v streľbe maďarskému protihráčovi Pásztorovi.

Cez uplynulý víkend sa v našom východoslovenskom regióne konal I. ročník medzinárodného futbalového turnaja starších žiakov (do 15 rokov) o Memoriál Gejzu Princa. Tento bývalý prvoligový futbalový rozhodca z Košíc, bol aj dlhé roky významným futbalovým funkcionárom, naposledy predsedom Východoslovenského futbalového zväzu.

Na počesť tohto zosnulého futbalového činovníka si v tomto turnaji zmerali sily štyri družstvá, a to výbery Boršodskej župy z Maďarska, Podkarpatského futbalového zväzu z poľského Rzeszowa, Stredoslovenského futbalového zväzu a nášho Východoslovenského futbalového zväzu. Hralo sa systémom každý s každým a jednotlivé stretnutia sa hrali na ihriskách v Ľuboticiach, vo Veľkom Šariši, v Lipanoch, v Sabinove a v Prešove. Symbolika tohto podujatia, ktoré sponzorsky podporila aj U. S. Steel Košice, bola v tom, že záverečný zápas medzi Boršodskou župou a výberom Východoslovenského futbalového zväzu rozhodoval náš úspešný medzinárodný futbalový rozhodca, účastník nedávnych majstrovstiev Európy v Portugalsku Ľuboš Micheľ. A práve tomuto nášmu špičkovému futbalovému arbitrovi v minulosti nebohý Gejza Princ značne pomáhal pri jeho napredovaní s píšťalkou.

Víťazom prvého ročníka turnaja a držiteľom putovného pohára sa stal tím výberu Stredoslovenského futbalového zväzu, ktorý v turnaji neprehral ani jeden zápas. V úvodnom súboji stredoslováci najprv remizovali s družstvom Východoslovenského futbalového zväzu 1:1, no potom zdolali Boršodskú župu 3:1 a výber Podkarpatského futbalového zväzu 2:1. Na 2. mieste sa umiestnilo družstvo Podkarpatského futbalového zväzu, 3. miesto obsadili mladí futbalisti z Boršodskej župy a na 4. mieste sa umiestnili futbalové talenty z domáceho Východoslovenského futbalového zväzu.

Na záver po poslednom zápase organizátori vyhodnotili i odmenili nielen najlepšie kolektívy, ale aj najúspešnejších jednotlivcov. Najlepším brankárom sa stal János Barányi z Boršodskej župy, za najlepšieho hráča turnaja vyhlásili Andreja Rendlu zo Stredoslovenského futbalového zväzu a najlepšími strelcami s tromi gólmi boli až dvaja kanonieri, a to Pavel Sedlaczek a Mateusz Cholewiak z Podkarpatského futbalového zväzu. Po skončení turnaja sme o krátke zhodnotenie požiadali tajomníka Východoslovenského futbalového zväzu v Košiciach Vladimíra Baloga:

"Týmto turnajom sme si všetci, ktorí okolo futbalu robíme, chceli pripomenúť nevšedný elán človeka, ktorý tomuto športu zasvätil celý svoj život. Nebol to nikto iný než najobľúbenejší predseda Východoslovenského futbalového zväzu posledných desaťročí Gejza Princ. Zároveň sme chceli nadviazať na mládežnícke turnaje, ktoré v minulosti organizoval futbalový klub VSS, neskôr ZŤS a potom i 1. FC Košice, ale v uplynulých rokoch zanikli.
Rozhodli sme sa teda oživiť tradíciu turnajov s tým, že už v budúcom ročníku by malo štartovať osem družstiev. Okrem terajších štyroch účastníkov by to boli futbalové tímy žiakov z Čiech, Chorvátska, Ukrajiny a Západoslovenského futbalového zväzu. V roku 2005 by sa hralo pre zmenu na ihriskách v Košiciach a okolí. Tento premiérový ročník sa vydaril k plnej spokojnosti všetkých účastníkov i nás organizátorov a jednotlivé stretnutia mali veľmi dobrú výkonnostnú úroveň. Dobrou hrou i perfektnými gólmi sa prezentovalo niekoľko výrazných futbalových talentov, ktoré budú v ďalších rokoch už v dorasteneckých kategóriách svoje futbalové umenie určite neustále rozvíjať."

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...