Vyhľadávanie:

U. S. Steel a Stelco sa dohodli na akvizícii

U. S. Steel a Stelco sa dohodli na akvizícii

Korporácia sa rozrástla

Korporácia United States Steel a spoločnosť Stelco Inc. oznámili v týchto dňoch definitívne uzavretie dohody o akvizícii Stelco zo strany U. S. Steel v cene 38,50 kanadského dolára (CAD) v hotovosti za jednu akciu. U. S. Steel očakáva od akvizície posilnenie svojej pozície ako hlavného dodávateľa plochých valcovaných výrobkov na severoamerický trh. "Naša akvizícia Stelco je ďalším príkladom tvorby hodnoty pre našich akcionárov," povedal prezident a CEO U. S. Steel John P. Surma a dodal: "Od väčšieho využitia našich rudných závodov v Minnesote, cez konverziu brám a horúcich pásov vyrábaných v Stelco našimi ďalšími prevádzkami finišingu bude táto transakcia optimalizovať naše prevádzky a umožní nám poskytovať lepšie služby zákazníkom. S hlavnými podnikmi nachádzajúcimi sa na oboch stranách Veľkých Jazier táto akvizícia výrazne zvýši našu schopnosť reakcie na trhový dopyt a potreby našich zákazníkov."

Závody Stelco - Lake Erie a Hamilton zvýšia kapacitu dodávateľského reťazca oceliarskych polotovarov U. S. Steel pre podporu finišing-prevádzok plochých valcovaných a rúrových výrobkov. Stelco vlastní aj niekoľko obchodných podielov v spoločných podnikoch, vrátane železorudných fabrík v USA a v Kanade a 60-percentný obchodný podiel v Z-Line - pozinkovacej ponornej linke pre automobilové plechy svetovej triedy. Po uvedenej akvizícii bude U. S. Steel vykazovať ročnú kapacitu výroby surovej ocele približne 33 miliónov ton. U. S. Steel očakáva, že akvizícia Stelca vyústi do ročných hrubých výnosov vyše 100 miliónov USD do konca roku 2008 a že táto transakcia bude zvyšovať výnosy na akciu v roku 2008 okrem synergií a vplyvu účtovných valorizácií nákupu. Akvizíciu partneri ukončia formou Plánu dohovoru na základe kanadského práva. Musia ju skontrolovať americké a kanadské regulačné úrady a jej ukončenie sa predpokladá koncom roka 2007.

Prezident a CEO spoločnosti Stelco Rodney Mott komentoval akvizíciu slovami: "S U. S. Steel ladíme vynikajúco. Je to vynikajúci biznis pre majiteľov, zamestnancov, zákazníkov, dodávateľov a komunitu Stelco. Naším cieľom prostredníctvom reštrukturalizácie Stelco bolo opätovné zavedenie firmy ako konkurencieschopnej oceliarskej spoločnosti a jej umiestnenie ako súčasti väčšej a silnejšej spoločnosti, ktorá môže poskytnúť dodatočné zabezpečenie pre jej zamestnancov a ich komunity. Naša transakcia s U. S. Steel predstavuje úspešné uzavretie vyčerpávajúceho množstva možností, ktoré sa ponúkali firme Stelco. U. S. Steel prináša finančnú silu, prevádzkové skúsenosti a moderný výskum, ako aj technologické schopnosti, ktoré sú životne dôležité pre pretrvávajúci úspech zariadení Stelco."

Podľa podmienok definitívnej dohody získa U. S. Steel všetky nesplatené akcie Stelco v hodnote 38,50 CAD/akcia a v celkovej hodnote približne 1,1 miliardy amerických dolárov (USD) na základe približne 30 miliónov plne oslabených akcií. K 30. júnu 2007 vykazovalo Stelco vo svojej súvahe približne 760 miliónov USD čistého dlhu.

U. S. Steel plánuje zaplatiť za akvizíciu a vyrovnať väčšinu existujúceho dlhu Stelco kombináciou dostupnej hotovosti, použitia existujúcich likvidných zariadení a výnosov z dvoch nových a plne prenechaných najväčších kreditných zariadení v celkovej hodnote 900 miliónov USD upísaných zo strany J. P. Morgan Securities Inc. a Scotia Capital.

U. S. Steel sa tiež zaviazala voči provincii Ontario v zmysle hlavných penzijných plánov a prevádzok v provincii. U. S. Steel plánuje výrazné kapitálové výdavky v zariadeniach Hamilton a Lake Erie ako aj dotovanie hlavnej pozície na Katedre materiálových vied a inžinieringu univerzity McMaster za účelom podpory nepretržitého vývoja oceliarskej technológie v Ontariu. U. S. Steel sa zaručuje za penzijné záväzky firmy Stelco vyplývajúce z penzijnej dohody, ktorú uzavreli Stelco a provincia Ontario v roku 2006 a takisto dobrovoľne prispieva k hlavnému penzijnému plánu Stelco v celkovej sume cca 31 miliónov USD po ukončení transakcie. V súvislosti s uvedenými záväzkami sa penzijné dohody z roku 2006 menia a budú odrážať akvizíciu Stelco spoločnosťou U. S. Steel.

J. P. Morgan Securities Inc. bola v tejto transakcii finančným poradcom spoločnosti U. S. Steel a CIBC World Markets a UBS boli finančnými poradcami Stelco. Morgan Lewis & Bockius a Osler Hoskin & Harcourt boli právnymi poradcami U. S. Steel a McCarthy Ttrault bol právnym poradcom Stelco.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...