Vyhľadávanie:

U. S. Steel Košice na konferencii k energetike

U. S. Steel Košice na konferencii k energetike

Energetická kríza trápi slovenské podniky už dlhé mesiace. Riešenia prišli neskoro, a neboli dostatočné. Slovenský priemysel aj kvôli tomu stráca konkurencieschopnosť. Ako sú na tom firmy podnikatelia teraz, čo riešia a ako vnímajú situáciu s cenami energií či reformu trhu? Aj na tieto otázky odpovedali na energetickej konferencii televízie TA3 viceprezident U. S. Steel Košice Miroslav Kiraľvarga a riaditeľ pre vzťahy s vládou, EÚ a REACH Michal Pintér.

V diskusnom paneli k reforme trhu s energiami vystúpil viceprezident USSK pre vonkajšie vzťahy, riadenie a rozvoj podnikania Miroslav Kiraľvarga, spoločne s ex-ministrom hospodárstva Petrom Dovhunom, Janou Ambrošovou zo Združenia dodávateľov energií a energetickými analytikmi. Vo svojom vystúpení poukázal na to, že pohľad na riešenia energetickej krízy zo strany Európskej komisie a energeticky náročných podnikov sa výrazne líši. Napriek tomu, že podniky a inštitúcie sa už niekoľko mesiacov snažia nájsť spoločnú reč, kríza pretrváva a reforma trhu s energiami je nie je efektívna. Priemysel má obavy, že riešenia Európskej komisie neprinesú potrebné zníženie cien energií a strata konkurencieschopnosti bude pokračovať.

Ako uviedol Miroslav Kiraľvarga, niektoré dáta sú šokujúce: v priebehu posledných mesiacov energetickej krízy sa produkcia hliníka v EÚ znížila o celých 50% a podobný osud môže postihnúť aj oceliarstvo. Ak sa pozrieme na Európu ako celok, v roku 1960 predstavovala jej ekonomika cca 36% svetového HDP, no v roku 2020 to už bolo len 22% – aj napriek tomu, že do EÚ pristupovali nové členské štáty. Európa stále rastie – ale zvyšok sveta rastie rýchlejšie.

V druhom paneli na tému „Podnikatelia, konkurencieschopnosť a geopolitika“ vystúpil riaditeľ pre vzťahy s vládou, EÚ a REACH Michal Pintér. V diskusii sa zameral najmä na vplyv novej európskej závislosti na nerastných surovinách, najmä z Číny. Európsky prístup NIMCO – „Not In My Continent“ nám môže v konečnom dôsledku vážne uškodiť a vložiť budúcnosť nášho kontinentu a ekonomiky do rúk Číny. Michal Pintér citoval aj bývalého prezidenta Európskej centrálnej banky Maria Draghiho: „Európsky model závislosti na USA v oblasti bezpečnosti, na Číne v oblasti obchodu a na Rusku v oblasti energetiky je dávno minulosťou. Naša nízka produktivita, vysoké ceny energií a nedostatok kvalifikovanej pracovnej sily sú problémami, ktoré musíme okamžite riešiť.“

Na záver každý z diskutujúcich vyslovil niekoľko želaní do nového roku 2024 – oceliari by si želali najmä nižšie a stabilné ceny energií, menej regulácie, efektívnu ochranu obchodu s oceľou a dohodu s USA, ako aj úspešné voľby – nielen do Európskeho parlamentu, ale aj v USA – pretože tie rozhodnú o tom, ako bude svet v najbližšej budúcnosti vyzerať.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...