Vyhľadávanie:

Ukážu vám možnosti ekologického staviteľstva

Ukážu vám možnosti ekologického staviteľstva

Ekocentrum Občianskeho združenia Sosna nadobúda konkrétnu podobu

Zaujímavý projekt realizuje občianske združenie Sosna, s ktorým košická oceliareň spolupracuje už niekoľko rokov, okrem iného aj pri organizovaní environmentálnej súťaže pre žiakov základných škôl pod názvom Kde a ako budeme bývať. V Družstevnej pri Hornáde, v časti Tepličany, hneď vedľa základnej školy, vzniká v bývalej dielni i na priľahlom pozemku jedinečné terénne ekocentrum na ochranu a oživenie povodí. Práce na rekonštrukcii opustenej budovy už pokročili. Zaujímavé na nej je to, že sa pri nej využívajú ekologické technológie. Objekt zatepľujú slamou, omietka bude hlinená, podkrovie zaizolované ovčou vlnou alebo rozomletým papierom.

"Po dokončení bude slúžiť ako stredisko na poskytovanie informácií, budú sa tu organizovať rôzne workshopy, environmentálne tréningy, programy a iné aktivity," načrtla plány Zuzana Čorbová z OZ Sosna. No nielen tie. Centrum bude názorne predvádzať, ako možno či už v prírode, doma, v škole alebo na pracovisku chrániť a šetriť nielen vodu, ale aj energiu a ďalšie prírodné zdroje, záujemcovia sa tu okrem iného dozvedia napríklad aj to, ako možno využiť také stavebné prírodné materiály akými sú slama, hlina či kameň. Na priľahlom pozemku plánujú zriadiť bio záhradu, ktorá bude mať vzdelávaciu, komunitnú, demonštračnú i ekologickú funkciu. Nebudú vnej chýbať skleník, parenisko, jazierko, kompostovisko, nádrž na zachytávanie dažďovej vody, sušička ovocia a ďalšie prvky. Viaceré z týchto aktivít chce OZ Sosna realizovať v rámci víkendových tréningov, na ktorých sa ich účastníci budú učiť pracovať s hlinou, slamou, drevom, kameňom a podobne.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Zásady ochrany osobných údajov

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...