Vyhľadávanie:

Ultrazvuk na vyšetrenie bedrových kĺbov novorodencov

Ultrazvuk na vyšetrenie bedrových kĺbov novorodencov

(Fakultná nemocnica L. Pasteura v Košiciach - Klinika ortopédie a traumatológie pohybového ústrojenstva)

Vyše tisícdvesto maličkých pacientov prejde priemerne ročne rukami lekárov a sestričiek v detskej ortopedickej ambu-lancii Kliniky ortopédie a traumatológie pohybového ústrojenstva Fakultnej nemocnice L. Pasteura v Košiciach, ktorá zastrešuje oblasť celého východného Slovenska. Pomáhajú tu detičkám aj zamestnancov košických oceliarní, keďže toto pracovisko ako jediné vykonáva ultrazvukové vyšetrenia bedrových kĺbov novorodencov a detí do jedného roka.

"Ide o screeningové vyšetrenie, ktoré je pre správny vývin bedrových kĺbov nesmierne dôležité," konštatuje ordinár pre detskú ortopédiu lekár Slavomír Ondík a dodáva, že u novorodencov je to o to podstatnejšie, že v prípade zistenej nezhody sa okamžite začína najprv konzervatívna liečba a ak nepomáha, nastupuje operačný zákrok. "Hlavným systémom našej práce v tejto oblasti je prevencia. V rámci nej každé dieťa má byť podľa zákona, ktorý platí už dlhé roky, podrobené vyšetreniu. Prvýkrát medzi prvým a šiestym týždňom života, druhýkrát vo veku troch či štyroch mesiacov."

Vrodenú poruchu bedrového kĺbu odhalí ultrazvuk. Kedysi tomu tak nebolo. Mamičky dnešných tínedžerov sa určite pamätajú na klasické röntgenové vyšetrenie. V rámci znižovania radiačnej záťaže obyvateľstva je vyšetrenie ultrazvukom nepochybne vhodnejšie. "Navyše," vysvetľuje Slavomír Ondík, "takéto vyšetrenia s ultrazvukom je možné opakovať po sebe aj niekoľkokrát. A to bez toho, aby sa spôsobili nejaké škody na organizme."

V detskej ortopedickej ambulancii ešte donedávna mali k dispozícii takýto ultrazvukový prístroj. Dnes, vyše dvadsaťročný, technicky i morálne opotrebovaný, stojí v kúte. Je nefunkčný, čaká na vyradenie. Najprv ho používali iné oddelenia, "cestoval" po celej nemocnici, kým na päť rokov "zakotvil" tu. Personál tohto špecializovaného zdravotníckeho pracoviska je tak už niekoľko mesiacov odkázaný na pomoc iných ambulancií nemocnice. Ultrazvuk môžu využívať iba vo vyhradených hodinách, čo celé vyšetrenie len predlžuje. Už čoskoro to však bude minulosťou. Prístroj rovnakého typu, ktorý dostali na "skúšku" od dodávateľa, bude mať ambulancia detskej ortopédie konečne k dispozícii. Vďaka Nadácii U. S. Steel Košice, na ktorú sa so žiadosťou o pomoc obrátili. Prosba neostala nevypočutá. "Nový ultrazvukový prístroj značky Aloka SSD 500 s príslušenstvom dokáže okrem odhalenia vrodenej poruchy bedrového kĺbu vyšetriť aj kolená a iné problémové partie kĺbov," dodáva Slavomír Ondík. "Veľmi nám pomôže pri celkovom fungovaní detskej ortopedickej ambulancie. Tiež mamičkám a ich deťom. Pretože čím skôr sa táto porucha zachytí, tým je nádej na úplné vyliečenie väčšia." Ak by sa deti takémuto vyšetreniu nepodrobili, zdôrazňuje ďalej, môže sa stať, že vo veku, keď začnú chodiť, začnú krívať. A potom je už neskoro. Preto je včasná prevencia taká dôležitá. Štatistické údaje hovoria o tom, že ročne z novonarodených detí sa vrodená porucha bedrového kĺbu objaví u približne 1,5 percenta. Zaujímavosťou nesporne je, aj keď príčina tohto javu nie je presne známa, že stredoeurópske štáty, predovšetkým Slovensko, Česká republika, Poľsko a Nemecko, patrili medzi oblasti endemického výskytu týchto porúch.

Predovšetkým preto sa v našej krajine pred rokmi zaviedli preventívne opatrenia. A počet nutných operácií znateľne poklesol.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...