Vyhľadávanie:

Umenie človeka obohacuje

Umenie človeka obohacuje

Začal sa Európsky festival kultúry národov a národností FEMAN 2007

Včera, 29. augusta, sa v Košiciach začal 8. ročník Európskeho festivalu kultúry národov a národností. Podujatie, ktoré v našom meste potrvá až do nedele, 2. septembra, pripravilo združenie FEMAN aj za podpory spoločnosti U. S. Steel Košice.

"Týmto festivalom," informuje riaditeľ združenia FEMAN Eduard Buraš, "sme si ešte pred siedmimi rokmi dali za cieľ prinášať na východ Slovenska a do Košíc kultúrne bohatstvo národov a národností žijúcich v Európe. Prečo Košice? Majú prívlastok mesta tolerancie, mieru a spolunažívania rôznych kultúr. Vo vzájomnej zhode a veľkorysej tolerancii tu spolunažívajú mnohé národnosti. Dôkazom toho je celý rad podujatí, ktoré sa počas jesene v našom meste každoročne organizujú."

Každý festivalový ročník priniesol so sebou novinky, nové programy i prekvapenia. Inak tomu nebude ani v tomto roku. Nesporne ním budú večerné festivalové predstavenia Na schodoch. Uskutočnia sa na schodisku Magistrátu mesta Košice, ktorý sa stane počas festivalu jeho hlavným centrom. Pozvanie na podujatie prijali umelecké súbory z Rakúska, Českej republiky, Poľska, Litvy, Turecka, Talianska, Grécka, Macedónska. Hosťom, ktorý by mal do Košíc doraziť z krajiny najvzdialenejšej, je súbor z Alžírska.

Obsahové zameranie festivalu je rôznorodé, určite osloví ľudí najrôznejších kultúrnych záujmov. Spomeňme aspoň niektoré podujatia. Dnes program pokračuje ďalšími zaujímavými akciami. Popoludní o 15. hodine sa na pódiu pri Dolnej bráne predstavia zahraničné súbory, o 17. hodine sa uskutoční na schodoch pri MMK Európsky večer a na tom istom mieste o 19. hodine vystúpi sláčikový orchester Musica Iuvenalis a rocková skupina Sexit. Piatkové dopoludnie bude patriť konferencii o kultúre, Európskej únii, činnosti Európskeho parlamentu a Schengene, popoludnie opäť vystúpeniam zahraničných súborov v meste, no hlavne pri magistráte, kde si budeme môcť vychutnať aj koncert hudobnej skupina Komajota. V sobotu príďte na 1. Košickú kulináriu 2007 do mestskej časti Košice-Krásna. Na školskom ihrisku sa uskutoční ochutnávka európskych gastronomických špecialít. Večer tu bude patriť záverečnému galakoncertu zostavenému z najlepších vystúpení účastníkov festivalu, europárty a ohňostroju.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Zásady ochrany osobných údajov

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...