Vyhľadávanie:

Umlčané svedkyne

Umlčané svedkyne

Kampaň 16 dní aktivizmu proti násiliu páchanému na ženách podporila aj USSK

Dva dni, 6. a 7. decembra 2010, si mohli hutníci priamo v areáli spoločnosti, v priestoroch hlavnej administratívnej budovy, pozrieť putovnú výstavu Umlčané svedkyne, ktorú pripravila nezisková organizácia Fenestra v rámci celosvetovej kampane 16 dní aktivizmu proti násiliu páchanému na ženách. Na jej slávnostnom otvorení nechýbala ani viceprezidentka pre administráciu BSC-Europe Traci L. Vaughanová, predseda Rady odborov OZ KOVO U. S. Steel Košice Mikuláš Hintoš a ďalší manažéri spoločnosti.

"Domáce násilie je celosvetovým problémom. Táto výstava je malým príkladom toho, čo súkromný sektor v spolupráci s občianskymi združeniami a inými inštitúciami môže, okrem iného, pre jeho riešenie urobiť. Veríme, že táto výstava ukáže tým, ktorí pomoc potrebujú, že tu sú organizácie i ľudia, na ktorých sa dá v kritických situáciách obrátiť," povedala na vernisáži predstaviteľka siete U. S. Steel Košice Women´s Network Traci L. Vaughanová a požiadala ženy i mužov, aby podľa svojich možností priložili ruky k dielu a aby pre elimináciu násilia v rodových vzťahoch urobili čo najviac.

Výstavu tvorí dvadsaťšesť červených figurín v životnej veľkosti. Kto sú umlčané svedkyne? Sú to ženy, ktoré boli zavraždené svojimi súčasnými či bývalými manželmi a partnermi v dôsledku domáceho násilia. Väčšina z nich cítila reálne ohrozenie svojho života a pokúšala sa vyhľadať pomoc u blízkych ľudí aj v inštitúciách, ktoré im zo zákona pomôcť mali. Umlčané svedkyne sú mementom, upozorňujú nás na to, aby sme neboli ľahostajní a zasadzovali sa o ochranu žien a detí pred zločinmi, ktoré sa odohrávajú v súkromí.

Ako táto unikátna výstava vznikla? V roku 1990 sa spojila skupina výtvarníčok a spisovateliek, ktoré boli znepokojené rastúcim počtom žien zavraždených ich manželmi, partnermi alebo známymi v americkom štáte Minnesota. Spolu s niekoľkými ženskými organizáciami založili koalíciu Umenie proti domácemu násiliu. Cítili nutnosť urobiť niečo na pripomenutie stratených životov vyše dvadsiatich žien, ktoré boli v roku 1990 v Minnesote v dôsledku domáceho násilia zabité. Po mnohých diskusiách sa rozhodli vytvoriť 26 voľne stojacich červených drevených figurín životnej veľkosti. Každá z nich niesla meno ženy, ktorá žila, pracovala, mala susedov, priateľov, rodinu, deti - a ktorej život násilne skončil rukou jej bývalého či súčasného manžela, priateľa alebo známeho. Dvadsiata siedma figurína predstavovala ženy, ktorých vraždy boli neobjasnené alebo mylne považované za náhodné úmrtia. Organizátorky nazvali figuríny Umlčané svedkyne (Silent Witnesses).

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...