Vyhľadávanie:

Už len dnes sa môžete zaregistrovať na firemný beh

Už len dnes sa môžete zaregistrovať na firemný beh

V nedeľu 1. októbra štart 83. ročníka Medzinárodného maratónu mieru v Košiciach

Počet prihlásených na MMM nestále stúpa. Informovali o tom včera na tlačovej konferencii v hoteli Slovan členovia organizačného výboru. Ku včerajšiemu dňu sa počet prihlásených vyšplhal na 2830 účastníkov, a to spolu aj s 1500 štartujúcimi na minimaratón. Na maratón sa prihlásilo 594 pretekárov, na polmaratón 592, na polmaratón in-line 133 korčuliarov, 7 handbikerov a 4 vozíčkári. Sprievodnými akciami, ktoré organizátori nazvali ako Maratónsky festival, bude aj beh na 4,2 km, čiže minimaratón, ktorého štart je naplánovaný na 10.07 hod. teda 7 minút po ostrom štarte Medzinárodného maratónu mieru.

Súčasťou minimaratónu, ktorého sa zúčastnia nielen jednotlivci, ale aj celé rodiny s deťmi, bude aj firemný beh 3-členných družstiev. Podobne ako po iné roky, aj teraz sa hlásia 3-členné partie niektorých rekreačných bežcov z U. S. Steel Košice a takouto formou budú reprezentovať svoj úsek, útvar, závod či spoločnosť. Nie všetci sa však ešte rozhodli zapojiť sa do tohto behu, preto organizátori vyšli zamestnancom generálneho partnera MMM z U. S. Steel Košice v ústrety v tom, že ešte dnes, v stredu 27. septembra, je možné prihlásiť sa na webovej stránke: www.kosicemarathon.com. Okrem mena a priezviska je potrebné tiež nahlásiť osobné číslo a číslo strediska. Naši kmeňoví zamestnanci sa tohto behu zúčastnia bez poplatku štartovného, účastnícky poplatok za nich zaplatí firma.

Ďalšou novinkou v tomto roku bude na trati MMM štafetový beh juniorov s názvom Pocta Zabalovi. V tomto roku je to 75 rokov od štartu víťazného argentínskeho bežca, neskôr olympijského víťaza Juana Carlosa Zabalu, ktorý v Košiciach vyhral v roku 1931 časom 2:33:19 h. Na počesť tohto jubilea absolvuje 42 mladých bežcov v jeho tradičnom bielo-modro pruhovanom argentínskom drese štafetu. Po každom kilometri si budú namiesto štafetového kolíka odovzdávať moderný čip. Túto štafetu bude od štartu rozbiehať 19-ročný študent 1. ročníka fakulty Verejnej správy UPJŠ Košice atlét Igor Klema a poslednou členkou tejto štafety bude čerstvá majsterka sveta v behu do vrchu Katarína Bérešová z TJ Obal Servis Košice. V tomto roku bude košický maratón zároveň aj majstrovstvami Slovenska v maratónskom behu. Prihlásených je 20 mužov a jedna žena, ktorí sú registrovanými členmi Slovenského atletického zväzu. Okrem toho sa na trati MMM budú konať tiež Medzinárodné majstrovstvá Colnej správy, do ktorých sa prihlásilo 42 vytrvalcov zo štyroch krajín, a to z Belgicka, Fínska, Česka a Slovenska. Pitný režim na trati bude už tradične zabezpečovať firma Aqua Pro.

Riaditeľ pretekov Branislav Koniar potom predstavil posledných zahraničných maratóncov, päť mužov a dve ženy, ktorí budú patriť k najhorúcejším favoritom na prvenstvo v 83. ročníku MMM. S lepším osobným časom, ako je traťový rekord 2:12:35 h., ktorý drží Poliak Dobrzynski z roku 2004, sa na štart postavia dvaja Keňania, a to Augustus Kuvatu (osobák 2:11:39 h.), ktorý dosiahol vlani na maratóne v Dubaji a John Ngeno (osobák 2:12:16 h.) dosiahnutý v roku 2004 na maratóne v Ríme. Okrem nich je veľkým favoritom Ukrajinec Michail Iveruk, ktorý bude v Košiciach štartovať po tretí raz. V roku 2003 bol u nás tretí časom 2:13:35 h., ale od vtedy sa zlepšil a v tomto roku v Hamburgu dosiahol svoj osobák 2:12:32 h., čo je tiež lepší čas ako náš traťový rekord. Osmičku kenských bežcov na štarte doplní dvojica Edwin Kipchom (osobák 2:13:03 h.) a David Kipruto (osobný čas 2:14:15 h.).

Zo žien pozornosť na seba určite upúta Valentina Delion z Moldavska, ktorá žala doteraz svoje úspechy v Nemecku. Vlani tam vyhrala maratón v Bonne najlepším osobným časom 2:36:50 h. Pod hranicu 2:40 h. maratón už zabehla aj Natalya Kulesh z Bieloruska, ktorá v tomto roku bola na maratóne v Debne druhá najlepším časom 2:39:20 h. Organizátori v tomto roku zvýšili tiež finančné odmeny pre najlepších. Víťaz, ktorý dosiahne v cieli čas pod 2:11 h., získa 16 tisíc eúr. Víťaz, ktorý prekoná traťový rekord 2:12:35 h. zinkasuje 12 tisíc eúr a víťaz bez ohľadu na dosiahnutý čas si prilepší o 9 tisíc eúr. Finačne bude odmenených prvých desať maratóncov v cieli. V ženskej kategórii víťazka pod 2:25 h. zinkasuje 10 tisíc eúr, víťazka, ktorá prekoná traťový rekord 2:31:28 h. získa 7500 eúr, víťazka pod 2:35 h. dostane 6 tisíc eúr a víťazka bez ohľadu na výsledný čas 4500 eúr.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Zásady ochrany osobných údajov

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...