Vyhľadávanie:

V atmosfére ľudskej spolupatričnosti a empatie

V atmosfére ľudskej spolupatričnosti a empatie

Letný tábor remesiel v Autistickom centre Rubikon sa vydaril

Ak by ste minulý týždeň od pondelka do piatku zavítali do Autistického centra Rubikon v Myslave, našli by ste tam kopu detí, skvelých ľudí a perfektnú atmosféru. Letný tábor remesiel si užívali malí i veľkí. Stačilo nakuknúť do hociktorej z miestností, ktoré počas školského roka slúžia na vyučovanie či terapiu, a mohli ste sa nadýchať ľudskej spolupatričnosti, empatie a lásky. Mohli ste vidieť ako chlapci i dievčatá pracujú s hlinou, tvarujú výrobky z moduritu, maľujú, skúšajú ovládať hrnčiarsky kruh, ako na pravom tkáčskom stave s nenáročnou obsluhou vyrábajú koberčeky a na jeho miniatúrnych verziách zasa obdĺžnikové kúsky tkaniny, priam predurčené na patchwork, ako sa učia jednoduchým technikám vyšívania...

To všetko pod dozorom dospelákov, medzi ktorými sa nedala prehliadnuť vari vždy usmiata a plná energie riaditeľka centra Anna Uchnárová. Stretli by ste tu aj tri hutníčky - Ivetu Petíkovú, Irenu Kazovú a Oľgu Suvákovú, dobrovoľníčky, ktoré spolu s Andreou Lukáčovou, rovnako z košickej oceliarne, mali nemalý podiel na tom, že sa mohlo toto týždňové podujatie vôbec zorganizovať. A nedalo to, najmä Ivete Petíkovej, ani veľa námahy. Stačilo napísať dobrý projekt, dať dokopy ľudí ochotných ho realizovať a uchádzať sa s ním o dotáciu v grantovom programe spoločnosti U. S. Steel Košice a Karpatskej nadácie Spoločne pre región. Podarilo sa. Zámer - vyplniť voľný čas detí a mládeže s autizmom počas letných prázdnin, stmeliť rodiny chlapov a dievčat s touto diagnózou, priblížiť ich ratolestiam tradičné slovenské remeslá prostredníctvom praktických činností a súčasne rozvíjať ich motorické zručnosti, vyšiel podľa predstáv.

"Máme tu dovedna tridsaťšesť detí. Každé z nich má individuálnu osobnosť, vyžadujú si osobitný prístup," vraví Anna Uchnárová. "Aj preto je v jednej skupine najviac šesť detí, ktoré vedieme k osvojovaniu si tých zručností, ktoré dokážu zvládnuť."

Autizmus, hovoria mnohí, je ešte stále veľkou neznámou. S údivom by ste napríklad počúvali dvanásťročného Matúška, ktorý dátumy priraďuje k dňom v týždni bez najmenšieho zaváhania. Keby ste sa ho opýtali, na ktorý deň pripadol 1. jún v tomto roku, vysypal by vám to ako z rukáva. A keby ste chceli zistiť, kedy oslavuje meniny Zuzana, dozviete sa to skôr, než sa stačíte nadýchnuť...

Autizmus má, ako sa dozvedáme od riaditeľky centra, viacero stupňov, no v každom prípade je to vážny, celoživotný a zatiaľ neliečiteľný postih. Ľudia s touto diagnózou sa vzhľadom na postihnutú sociálnu interakciu, komunikáciu či predstavivosť izolujú do svojho sveta. Dieťa je často nesamostatné a vyžaduje si asistenciu aj 24 hodín denne. Rodina sa borí s veľkými problémami a nezriedka sa stáva, že sa pred svetom uzatvára aj ona. Aj preto vidí Občianske združenie Nádej pre autistov aspoň čiastočné riešenie v takzvanom otvorení dverí autistom a ich rodinám, v mobilizácii komunity vedúcej k vzájomnej pomoci a spolupráci pri riešení ich problémov. Chcú ukázať, že spoločnými silami odborníkov, rodičov a verejnosti dokážu deťom pomôcť pri začleňovaní sa do spoločnosti. Jednou z ciest k tomuto cieľu bol i Letný tábor remesiel.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...