Vyhľadávanie:

V Centre pre deti a rodiny pomáhame skoro dekádu

V Centre pre deti a rodiny pomáhame skoro dekádu

Deň dobrovoľníkov sme aj tento rok organizovali za pomoci NextGen a oddelenia Nákup.

Mojím obľúbeným číslom je deviatka. Toto číslo vyjadruje okrem iného ľudskosť, ideály, súcit a altruizmus. Pri poslednom slove sa chcem zastaviť, pretože má veľa spoločného s dňom dobrovoľníkov v USSK, ktorý sme aj tento rok organizovali za pomoci oddelenia Nákupu a NextGen.
Altruizmus je mravný princíp spočívajúci na nezištnej službe iným ľuďom, v ochote obetovať pre ich dobro osobné záujmy. Som rád, že sa nám podarilo naplniť význam čísla deväť minimálne v ohľade nezištnej služby druhým. Konkrétne sme opäť zavítali v rámci dňa dobrovoľníkov do Centra pre deti a rodiny. Aby to bolo ešte viac magické, tak tento rok sme tam boli po deviatykrát.

V sobotu 17.06.2023 , sme sa stretli v Centre o 7:45, aby sme mali dostatok času na rozdanie pokynov ohľadne bezpečnej práce a rozdelili dobrovoľníkov k prichystaným aktivitám. Všetci sme mali radosť z výborného počasia a spadol nám veľký kameň zo srdca, ktorý sme si niesli od piatka večera, keď výdatne pršalo. Dobrý pocit vznikol aj z počtu zúčastnených, ktorý prevýšil počiatočnú kapacitu. Zhruba o 8:15 sme sa všetci pustili do práce s plným nasadením.

Tradične patrí medzi najdôležitejšie činnosti kosenie trávy. Aj tento rok sa nám podarilo obsadiť všetky kosačky, takže sa podarilo pokosiť skoro celý areál. K Marekovi a Gabrielovi sa tento rok pridal Juraj z organizácie NextGen. Na(ne)šťastie sa chlapci do toho pustili s takým nadšením, že som ich nestihol zachytiť na lepšej fotografii ako nižšie - hádam mi to odpustia.

V druhej skupine sa zišla partia dobrovoľníkov, ktorá mala za úlohu vynášať nepotrebný majetok Centra do kontajnera. Tento rok sa tejto aktivite dala špeciálna priorita, keďže minulý rok táto činnosť nebola v pláne dňa. Rudolf a Ján sa spojili s Jozefom a Alexandrom. Nosenie im išlo od ruky a na konci dňa bol kontajner úplne plný, preto na budúci rok objednáme dva kontajnery.

Ďalšou aktivitou bola likvidácia múrika, na ktorej pracovali Martin, Martin a Peter. Chlapi sa museli poriadne zahryznúť do tejto činnosti, kde zužitkovali rôzne druhy zručností.  Fotka zachytáva poslednú fázu búrania a upratovanie sute. Dávam do pozornosti Martinov úsmev, ktorý podčiarkuje výsledok tvrdej práce.


 
Andrea a Kristína mali na starosti pomoc so strihaním kríkov a ich odnášanie. Tento tím je poriadne zohratý, keďže minulý rok vykonával rovnakú činnosť, pri ktorej exceloval. Ide o činnosť, ktorú je najviac vidno, keďže kríky sa nachádzajú pred Centrom, a preto sme tam museli nasadiť šikovné ruky našich dobrovoľníčok.


 
Z môjho pohľadu maľovanie môžete milovať alebo nenávidieť, nie je nič medzi tým. Neviem, ako to vnímajú Anka, Duška a Mia, ktoré vykonávali túto aktivitu. Za mňa dávam klobúk dole pred prístupom a nasadením, ktorý dobrovoľníčky dali tejto činnosti.

Počtom najväčší tím v zložení: Mia, Martina, Marián, Michal, Peter a Martin mal za úlohu nie veľmi obľúbenú, ale o to viac potrebnú aktivitu. Išlo o odstraňovanie popínavých rastlín vo vybraných častiach areálu, zväčša v ťažšom teréne. Úloha si vyžadovala zatnúť zuby a popasovať sa s prírodou. Výsledok práce prekonal pôvodné očakávania a už teraz hľadám pre tento tím novú výzvu na budúci rok.

Michal spolu s manželkou a ďalšími zamestnancami Centra dávali dokopy vláčik. Bolo nutné upraviť okolie, vyplieť trávu a samozrejme dodať nový vzhľad tejto atrakcii pomocou maľovania. Úloha bola splnená s ľahkosťou a deti sa istotne nevedia dočkať, kedy ho vyskúšajú.


 
Posledná aktivita patri taktiež do kategórie stálic, keďže v Centre je veľa skaliek a odpočinkových zón. Marika, Miro, Dušan a Martina vytvorili dobre fungujúci tím, kde dobrovoľníci prispeli silou a dobrovoľníčky svojim estetickým cítením. Radosť z dobre vykonanej práce podčiarkuje fotografia nižšie.

Zhrnuté a podčiarknuté: Deň dobrovoľníkov sa podaril na jednotku – zase! Ďakujem všetkým, ktorí sa akýmkoľvek spôsobom zapojili do pomoci v Centre. Odmenou nám boli okrem iného čerstvo upečené, voňavé a lahodné koláče z rúk pani riaditeľky, vytiahnuté priamo z rúry. Verím, že sa v podobnom zložení stretneme aj na budúci rok pri jubilejnom - desiatom ročníku Dňa dobrovoľníkov v Centre pre deti a rodiny.

 

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...