Vyhľadávanie:

V hlavnej úlohe empatia a nezištná pomoc

V hlavnej úlohe empatia a nezištná pomoc

V košickom Štátnom divadle sa uskutočnil benefičný vianočný koncert spoločnosti U. S. Steel Košice

Historická budova Štátneho divadla Košice patrila po roku v piatok 13. decembra 2019 večer veľkému príbehu, v ktorom hlavné roly pod režisérskou taktovkou spoločnosti U. S. Steel Košice hrali empatia, spolupatričnosť a nezištná pomoc. A s nimi radosť z umeleckých zážitkov, ktorá sprevádzala celý priebeh benefičného vianočného koncertu.

„Je pre mňa poctou, že tu dnes reprezentujem tisíce mojich kolegov, ktorí po celý rok podporujú túto úžasnú komunitu.  Naši zamestnanci to robia aj napriek náročnému  obdobiu, ktorému naša firma čelí vzhľadom na veľmi ťažkú trhovú situáciu. Vianočné sviatky, a tiež tento koncert, sú  dobrou príležitosťou poďakovať sa za všetky  projekty, ktoré pomáhajú ľuďom v núdzi,“ prihovoril sa publiku prezident spoločnosti U. S. Steel Košice Jim Bruno. „Som nesmierne hrdý na mojich kolegov, ktorí podporujú  tak komunitu, ako aj jednotlivcov trpiacich závažnými zdravotnými či osobnými problémami. To mi dnes pripomína minulý týždeň, keď sme boli v našej firme svedkami obrovskej empatie po tom, čo sme sa dozvedeli o tragédii, ku ktorej došlo v Prešove. Moji kolegovia  sa dali dokopy s našou nadáciou a s hrdosťou vás, priatelia, môžem dnes večer informovať, že postihnutým Prešovčanom poskytneme pomoc v súhrnnej výške 25 tisíc eur,“ oznámil prvý muž košickej oceliarne, čo diváci ocenili veľkým potleskom. Ako ďalej v svojom príhovore uviedol, spoločnosť U. S. Steel Košice je súčasťou východoslovenskej komunity už od roku 2001. Jej zamestnanci sú hrdí patrioti, ktorí vedia, čo sa deje naokolo a vždy ponúkajú svoju pomoc, keď je to potrebné.  „Stretol som sa so stovkami našich zamestnancov počas dní dobrovoľníkov a musím povedať, že príjmy  z dobrovoľných príspevkov za vstupné na tento koncert budú venované jednej z organizácií, ktoré košické železiarne podporujú už mnoho rokov.“ Ako konštatoval, huta od svojho etablovania sa na Slovensku podporila viacero detských domovov. „Pomoc týmto deťom je myšlienka, ktorú si naši zamestnanci zobrali za svoju a tak, ako po minulé roky, naplnili aj teraz pod vianočným stromčekom sny, ktoré deti vyjadrili na kartičkách želaní.“ Pozornosť upria­mil aj na ďalší firemný projekt – Sme s vami v pravý čas,  pomáhajúci rodinám oceliarov, ktoré sa ocitli v ťažkej životnej situácii. „Od roku 2013 naša spoločnosť finančne podporila už 57 rodín, pričom v budúcom roku k nim pribudne ďalších deväť.  Ešte dôležitejším faktorom je však to, že sa v rámci tohto projektu vždy vytvára skupinka ľudí, ktorí rozpoznajú, že ich kolega a jeho rodina prechádzajú ťažkým obdobím a tak im spoločne  môžeme pomôcť preklenúť ich ťažký údel. Už 16 rokov  košickí oceliari organizujú  aj koncoročnú dobrovoľnú zbierku. I takým spôsobom pomáhajú zdravotníckym zariadeniam a nemocniciam  v poskytovaní kvalitnej zdravotnej starostlivosti. Vďaka  tohtoročnej zbierke dnes večer odovzdáme  symbolický šek Urologickej klinike  Univerzitnej nemocnice L. Pasteura v Košiciach,“ uviedol na záver svojho príhovoru prezident Jim Bruno a zaželal všetkým príjemné prežitie sviatkov, pekný večer a mnoho umeleckých zážitkov.   

Bezmála dvojhodinový program, popretkávaný  charitatívnymi odkazmi, zdokumentovanými dokrútkami i fotografiami, ale najmä rozdávaním radosti priamo na pódiu, obohatili vystúpenia  známych a populárnych umelcov. Obecenstvo tlieskalo sólistovi Opery Štátneho divadla Košice Mariánovi Lukáčovi, ktorý má na svojom konte viacero ocenení z rôznych súťaží, speváčke, nachádzajúcej inšpirácie vo folklóre Veronike Rabada i skvelému talentovanému klaviristovi, skladateľovi a inštrumentalistovi Jozefovi Hollému a jeho nadčasovej a strhujúcej hudbe. Veľký aplauz si vyslúžil obľúbený interpret Adam Ďurica a charizmatická speváčka s nádherným hlasom, minuloročná víťazka  česko-slovenskej speváckej súťaže Tereza Mašková. Všetkých účinkujúcich  sprevádzal Orchester Štátneho divadla Košice s dirigentom Karolom KevickýmDetský spevácky zbor Zvonček.

Medzitým javisko s nádhernou vianočnou scénou patrilo charitatívnym počinom košickej oceliarne v ich rôznych podobách. Diváci sa mohli prostredníctvom dokrútky bližšie zoznámiť so zameraním projektu Sme s vami v pravý čas i s Martinom Čoltkom a jeho rodinou, ktorým život zmenil nešťastný úraz. Martina pripútal na invalidný vozík, no on sa nevzdáva, bojuje za podpory svojich blízkych a verí, že z neho raz postaví.

Už štrnásť rokov plnia košickí oceliari prostredníctvom projektu Stromček prianí tie najtajnejšie vianočné želania  aj chlapcom a dievčatám z detských domovov. V tomto čase blížiacich sa naj­krajších sviatkov roka  zvesili zo stromčekov prianí, rozmiestnených v areáli huty, dovedna 159 kartičiek so želaniami  detí z Detského domova sv. Klementa Hofbauera v Podolínci, Centra pre deti a rodiny Košice – Uralská, ale aj z rodín kolegov, ktoré sa nie vlastnou vinou dostali do zložitej životnej situácie a mladých dospelých z košického domova na polceste. A splnili ich.

„Ak niekto tvrdo pracuje a obchoduje s výsledkami svojej práce, tomu sa hovorí poctivé podnikanie. Ak niekto z toho, čo zarobí, daruje čosi tým, čo to potrebujú, vloží do svojho podnikania bonus. A ten bonus sa volá láska. Chcem sa vám poďakovať za to, že ste tí, ktorí  lásku vkladajú do svojho podnikania.  Hovorí sa tomu podnikanie s láskou. Ďakujeme veľmi pekne,“ zareagoval riaditeľ Štefan Straka z detského domova v Podolínci v mene všetkých troch obdarovaných subjektov po tom, čo si ich zástupcovia prevzali z rúk správkyne Nadácie U. S. Steel Košice Slávky Tvrdoňovej symbolické šeky – detské domovy na 7500 eur a domov na polceste na 2000 eur. A svojím dielom prispeli do úprimného poďakovania aj deti. Alexandra Mišalková z Podolínca zaspievala za klavírneho sprievodu Stanky Borzeckej slovenskú koledu, Fernando Mata z Uralskej zasa pridal Vianočnú báseň.

Dobrovoľníctvo, zaznel ďalší odkaz z pódia, nie je hutníkom cudzie. Práve naopak. Pomáhajú tam, kde treba po celý rok, no najväčším podujatím sú každoročne Dni dobrovoľníkov – Hutníci pre Košice. Niekoľko rokov brigádujú aj v Centre pre deti a rodiny Košice – Hurbanova, kde sa tamojší tím stará o zdravotne znevýhodnené deti. A práve tomuto zariadeniu venovali diváci koncertu  výťažok zo vstupného. Riaditeľke centra Silvii Komorovej symbolický šek na  3230 eur odovzdal jeden z nich, zamestnanec fabriky Mikuláš Šulek. „Finančné prostriedky použijeme na výstavbu integrovanej záhrady. Je to senzorická záhrada, ktorá umožní  rozvoj viaczmyslového vnímania  hendikepovaných detí v priamom kontakte s prírodou, za čo sme vám nesmierne vďační,“ poďakovala sa všetkým divákom riaditeľka.

A potom už moderátorka koncertu Jarmila Hargašová Lajčáková pozvala na pódium zástupkyňu zamestnancov Katarínu Dittelovú,  prezidenta Jima Bruna a zástupcu prednostu Urologickej kliniky UNLP v Košiciach  Miroslava Iláša. Prišiel čas oznámiť výťažok zo zbierky zamestnancov. Hutníci dali dohromady  24 027,62 eura, ktoré, ako oznámil prezident spoločnosti, Nadácia U. S. Steel Košice navýšila o 60 tisíc eur na konečnú sumu 84 027,62 eura . „Ďakujeme za tento veľkorysý dar. Prístroje, ktoré kúpime, pomôžu zlepšiť diagnostiku a liečbu urologických pacientov,“  potvrdil Miroslav Iláš.

A my už len dodajme, že záznam z benefičného vianočného koncertu, na ktorom spoločnosť U. S. Steel Košice podporila viaceré charitatívne projekty spoločnou sumou vo výške 147 258 eur, odvysiela RTVS už na budúci týždeň v pondelok, deň pred Štedrým večerom, 23. decembra 2019 o 15:30 na Dvojke. Koncert zorganizovali Vonkajšie vzťahy U. S. Steel Košice, réžiu mal Peter Hudák, scenár pripravila Iveta Falatová a produkciu mala na starosti Marianna Belušková.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Zásady ochrany osobných údajov

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...