Vyhľadávanie:

V klube bolo veselo

V klube bolo veselo

Susan Lohrová medzi bývalými hutníkmi

"Bingóóó!," rozliehalo sa nadšené volanie priestormi Klubu dôchodcov založenom pri Občianskom združení Jeseň života. Bývalí železiari, užívajúci si dnes zaslúžený odpočinok, netajili radosť z víťazstva, v tak obľúbenej spoločenskej hre. Väčšina z nich sa s ňou síce stretla po prvý raz, no jej kritériá zvládli bez najmenšieho zaváhania. Mdzi dôchodcov ju priniesla minulý týždeň vo štvrtok popoludní manželka prezidenta U. S. Steel Košice Susan Lohrová, ktorá prijala ich pozvanie na neformálne, priateľské stretnutie a na kus reči o tom, čím seniori žijú, aké sú ich radosti i starosti.

"Tlmočte prosím vás naše srdečné poďakovanie spoločnosti U. S. Steel Košice, členom vedenia a ich spolupracovníkom. Bez nich by toto združenie neexistovalo," oslovila Susan Lohrovú hneď po zvítaní Zita Bubenková, predsedníčka správnej rady OZ Jeseň života. "Veď tieto priestory sú pre všetkých dôchodcov a hlavne pre tých osamelých, druhým domovom. Každému v našom veku dobre padne, keď si môže posedieť v kruhu priateľov rovnakého veku, ktorí majú spoločné radosti, ale i starosti. Pre nás je to taká druhá šanca, aby sme sa mohli realizovať a spríjemňovať si navzájom náš, povedzme, krásny vek. Preto si vysoko vážime, že nám vedenie spoločnosti aj v tomto roku poskytlo možnosť klubovej činnosti."

Seniori sa rozhovorili o svojej činnosti, ktorú pomáhajú riadiť komisie. Každá z nich, či už zdravotná, sociálna, zájazdová, kultúrna alebo športová, má niečo do seba. Usporadúvajú rôzne podujatia, o ktoré je medzi členmi združenia veľký záujem. Obľúbené sú rôzne ozdravovacie zájazdy na termálne kúpaliská, denno-denne je využívané fitnes centrum, núdza tu nie je ani o pravidelných návštevníkov knižnice, ktorá má niekoľko stoviek titulov. Mimoriadne dobre im padne účasť na vianočných večierkoch, ktoré pre nich už pravidelne usporadúva koncom roka spoločnosť U. S. Steel Košice, oceňujú možnosť stravovania, na ktoré im huta finančne prispieva. Žiaden iný hutnícky podnik či už na Slovensku alebo v susedných Čechách, konštatovali na základe svojich poznatkov, tak svojim bývalým zamestnancov nevychádza v ústrety.

O dobrú náladu sa postaral spevokol, chlapi majstrovsky zahrali na ústnych harmonikách. Potom sa už reč krútila okolo všakovakých tém. Seniorov zaujímalo, ako je zabezpečená starostlivosť o starých ľudí v USA, či má pani Lohrová skúsenosti z práce v tejto oblasti, ako sa jej páči na Slovensku, aké jedlo jej tu najviac zachutilo...

"Som tu už siedmy mesiac, trocha sa mi podarilo cestovať, veľmi sa z toho teším. Som veľmi rada na Slovensku, veľmi sa mi tu páči, je to krásna krajina, je tu veľmi veľa pekných miest, aj príroda," prezradila Susan Lohrová. Vyrastala v Pittsburghu, kde žije veľmi silná slovenská komunita, je tam veľa slovenských reštaurácií i klubov, v ktorých znejú také isté piesne, ako tie, ktoré si práve vypočula. Hovorila tiež o svojich skúsenostiach z práce so seniormi. Pracovala v zariadeniach pre dôchodcov, hlavne prostredníctvom cirkvi, ktorá organizuje charitatívne akcie pre starších ľudí. Spolupodieľala sa na rôznych programoch. "Pracovala som v komisii, ktorá prichádzala s návrhmi ako zlepšiť a skvalitniť ich život."

V podobnej činnosti chce spolu s manželkami amerických manažérov pokračovať aj tu, v Košiciach, konkrétne v domovoch dôchodcov, ktoré už aj navštívili. Plánujú každú sobotu organizovať pre ich osadníkov bingo hry, ktoré sú na rozdiel od originálu prispôsobené starším ľuďom. Karty sú napríklad väčšie, čo ocenia najmä seniori so slabším zrakom. Nadšenie z novej hry sa nepochybne prenesie na všetkých. Cieľom je spríjemniť život dôchodcom, vniesť do ich voľného času, ktorého majú neúrekom, trocha zábavy a radosti. Bývalí železiari prisľúbili, že radi pomôžu v tomto zaujímavom projekte. A nielen v ňom. Ak bude treba, radi pomôžu pri rôznych, či už charitatívnych alebo iných podujatiach, ktoré organizuje spoločnosť U. S. Steel Košice.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...