Vyhľadávanie:

V Nižnom Klátove využili kamenivo najmä na opravu ciest

V Nižnom Klátove využili kamenivo najmä na opravu ciest

Pomoc košickej oceliarne si v okolitých obciach veľmi cenia (5)

Stovky ton druhotnej suroviny vznikajúcej pri výrobe surového železa nachádzajú čoraz širšie uplatnenie aj v okolitých obciach, kde vysokopecnú trosku upravenú na granulát a umelé hutné kamenivo v nemalej miere využívajú pri realizácii rôznych rozvojových akcií. V tomto roku spoločnosť U. S. Steel Košice pomohla vyše tridsiatim obecným samosprávam, ktoré umelé hutné kamenivo získali za symbolickú cenu. O tom, na čo ho použili, sme pripravili seriál článkov, ktoré postupne v Oceli východu uverejňujeme.

Starostka Nižného Klátova Marcela Jokeľová je za pomoc košickej oceliarni vďačná. Obec s vyše 760 obyvateľmi, desiatkami chát roztrúsených v jej takmer šesťsto hektárovom katastri, ktorých je viac než rodinných domov, nemá financií nazvyš. Firma i jej zamestnanci nepodali obci pomocnú ruku po prvý raz. Pred desiatimi rokmi čelil Nižný Klátov, tak ako mnoho iných dedín a mestečiek na východnom Slovensku, ničivým povodniam, ktoré spôsobili škody za niekoľko desiatok miliónov korún. Hutníkom sa vtedy podarilo vyzbierať takmer 780 tisíc korún (25 892 eur). Vyše pol milióna (16 596 eur) pripadlo po dôkladnom zvážení a podrobnom prieskume postihnutých obcí Nižnému Klátovu, zvyšok obci Jovice. Použili ich vtedy na odstraňovanie škôd na cestách i potokoch a vybudovanie protipovodňových zábran. V tomto roku smerovalo do obce takmer dvetisíc ton umelého hutného kameniva.

"Časť materiálu sme použili na opravu ciest v obci a v chatárskej oblasti, ďalšiu časť pri výstavbe kanalizácie," informuje starostka Marcela Jokeľová a dodáva, že umelého hutné kamenivo poslúžilo na vysypanie približne pol kilometra kanalizácie, ktorá bola dokončená a skolaudovaná pred dvomi rokmi. "Projekt však nepočítal s vyasfaltovaním a tak nám všetko stále sadá." Vyrovnať priehlbiny kamenivom z produkcie U. S. Steel Košice je, zdá sa, dobrým riešením. Veľmi radi by ho v Nižnom Klátove, podľa slov starostky, použili aj na úpravu ďalších ciest. Bude sa však treba vyrovnať s jedným problémom. "Je tu dosť kopcov a prívalové dažde, ktoré tu nie sú nijakou zvláštnosťou, môžu všetko zmyť," zamýšľa sa.

V každom prípade chcú umelé hutné kamenivo v blízkej budúcnosti použiť na úpravu komunikácií po výstavbe ďalšej etapy kanalizácie a tiež pri výstavbe detského ihriska. "V obci máme iba jedno ihrisko, a to pri materskej škole. Iste by sa nám zišlo ďalšie, zvažujeme, kde by sme ho postavili. Obecný pozemok totiž nemáme." `

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Zásady ochrany osobných údajov

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...