Vyhľadávanie:

V podnikateľskom prostredí je čo zlepšovať

V podnikateľskom prostredí je čo zlepšovať

O prioritách Republikovej únie zamestnávateľov

V popoludňajších hodinách členovia Prezídia Republikovej únie zamestnávateľov v sprievode s viceprezidentom pre strategické implementácie U. S. Steel Košice a prezidentom RÚZ Antonom Jurom absolvovali prehliadku prevádzok DZ Oceliareň, prezreli si teplú širokopásovú trať, narážacie pece, dynamolinku č. 3 i lakoplastovaciu linku. V priebehu exkurzie sme im položili jednu otázku.

Prioritou Republikovej únie zamestnávateľov je zlepšovať podnikateľské prostredie na Slovensku. Čo mu podľa vášho názoru v súčasnosti naviac chýba?

· Miroslav Lapuník, generálny riaditeľ SPP a. s. Bratislava
Napríklad vymožiteľnosť práva, to je jedna oblasť a druhou, v ktorej sa určite máme čo zlepšovať, je daňová problematika.

· Slavomír Hatina, predseda predstavenstva Slovnaft, a.s.
Predovšetkým treba zabezpečiť transparentnosť v tomto systéme, to znamená, aby mali všetci rovnaké šance na podnikanie, aby neboli jedni zvýhodňovaní a druhí znevýhodňovaní. A aby sa tiež potlačila na maximálne možnú úroveň miera korupcie a platila vymožiteľnosť práva. To sú atribúty, ktoré smerujú k zlepšeniu podnikateľského prostredia a zrovnoprávneniu jeho systémov pre všetkých podnikateľov.

· Ján Oravec, prezident Združenia podnikateľov Slovenska
Zameral by som sa skôr na to, čoho je v podnikateľskom prostredí prebytok, čoho je viac, než by bolo potrebné. A to je nadmerná regulácia podnikania. Tá je otázkou nielen domácej legislatívy, ale aj európskej, ktorú pripravuje Európska komisia alebo Európsky parlament. Republiková únia zamestnávateľov je jednoznačne na pozícii zástancu boja za menšiu reguláciu. Za to, aby bola väčšia sloboda v podnikaní a lepšie podnikateľské prostredie.

· Ludvík Posolda, výkonný sekretár RÚZ
Vymožiteľnosť práva, potom zníženie daňového, ale predovšetkým odvodového zaťaženia podnikateľskej sféry. Súčasný daňový systém je nastavený veľmi dobre, nie však ešte optimálne. Je pomerne konzistentný, zjednodušený, no ešte je v ňom potrebné zrušiť niektoré dane, ktoré vláda pôvodne sľúbila v svojom programovom vyhlásení. Ale naším záujmom bude skôr znížiť niektoré daňové sadzby, aby sa zlepšila zamestnanosť a zvýšila mzdová úroveň. A ešte jednu oblasť treba zlepšiť. Týka sa zamedzenia prílišnej regulácie a byrokracie, ktoré na podnikateľské prostredie vplývajú negatívne.

· Peter Lispuch, generálny riaditeľ Bučina, a.s.
V prvom rade nižšia daň zo zisku, podstatne nižšie odvody, čo sa týka sociálneho zabezpečenia, ešte viac liberalizovať pracovné právo a znížiť zásahy štátu, stabilizovať legislatívu. Nuž urobiť jednoducho to, aby sa na Slovensku ešte lepšie podnikalo, aby sa tu pritiahlo viac zahraničných investícií a aby aj tunajšie firmy pracovali viac na seba než na štát.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...