Vyhľadávanie:

V sobotu do Hnilca

V sobotu do Hnilca

Pohľad do histórie zimnej olympiády (3)

Druhá časť jubilejnej desiatej Zimnej olympiády zamestnancov U. S. Steel Košice pokračuje, po hokejovom olympijskom turnaji, už túto sobotu 11. februára, a to pretekami na bežkách. V štartovnej listine figuruje 77 prihlásených pretekárov, z nich 60 mužov a 17 žien. Tí budú súťažiť na 5 a 10 km trati v troch vekových kategóriách, v posledných rokoch už tradične v bežeckom lyžiarskom areáli v Hnileckej doline. Pripomíname všetkým štartujúcim, že odchod autobusov do Hnilca, kde sa štart prvej kategórie lyžiarov-bežcov uskutoční o 10.00 h., je v sobotu o 7.00 h. z parkoviska pred Spoločenským pavilónom na Triede SNP.

Do tretej časti zimnej olympiády, ktorou budú preteky v obrovskom slalome a v snouborde v sobotu 18. februára na Jahodnej sa predbežne prihlásilo 207 pretekárov. V obrovskom slalome bude súťažiť 161 mužov a 31 žien, v snouborde 6 mužov a jedna žena, 1 junior a 7 junioriek do 18 rokov. Nie sú to definitívne čísla, pretože na Jahodnú je možné sa ešte prihlásiť do 16. februára. V hodnotení histórie zimných olympiád sa vráťme k ich šiestemu ročníku, ktorý sa konal v roku 2002. Počasie nám v tomto roku neprialo, bolo veľmi teplo a na topiacom sa snehu a vode nebolo možné súťažiť. Kým bežci absolvovali svoje preteky na Kojšovskej holi, obrovský slalom a snoubord sme zorganizovali na svahu zimného strediska na Plejsoch. Na Jahodnej zostali iba deti, ktoré si svoj karneval veľmi neužili. Museli sa z blata presťahovať do reštaurácie, kde sa konala prehliadka i súťaž karnevalových masiek.

Na stupňoch víťazov sa v roku 2002 ocitli u mužov Kopnický, Kuchta, Vasilišin, Rohár, Mlynárik, Buxár, Jančuška, Staník, Regensbogen a u žien Eibenová, Sedláčková, Krajňáková Strompová, Šlauková, Valušová, Szabóová, Hozová a Dudášová. Takmer rovnakí pretekári si najlepšie počínali aj o rok neskôr v siedmom ročníku zimnej olympiády 2003. V sobotu 8. februára vybehli bežci na trať v Hnilci a o týždeň na to, 15. februára, dominovali na Jahodnej slalomári i snoubordisti. Detský karneval už prekonal tisícku účastníkov. "Bežci prekonali všetky nástrahy počasia," znel titulok v našich novinách po ôsmej zimnej olympiáde v roku 2004. Pre nedostatok snehu museli organizátori v Hnilci navážať sneh do bežeckej stopy.

Z cenných trofejí sa s bielymi šálmi na krku vtedy tešili bežci Dutko, Németh, Istoňa, Šlauková i Šuniarová. Na Jahodnej vyhral v obrovskom slalome kategóriu mužov do 30 rokov Kuchta, do 50 rokov už po šiesty raz Rohár, nad 50 rokov Staník, u žien do 30 rokov Oliverová, do 50 rokov Šulková a nad 50 rokov Szabóová. V snouborde už tretí rok po sebe dominoval Soroka. V spomínanom roku sa stal hokej olympijským športom a prvými víťazmi boli hokejisti z Vysokých pecí. Vlani už na najvyššej priečke stáli hráči z Vedenia. Vlaňajšieho IX. ročníka zimnej olympiády sa zúčastnilo rekordných 74 lyžiarov-bežcov a 230 pretekárov v obrovskom slalome i v snouborde. Okrem toho súťažilo 93 detí v Memoriáli Jána Tichého v obrovskom slalome a vydaril sa aj Detský zimný karneval, ktorého sa zúčastnilo takmer tisíc detí zamestnancov U. S. Steel Košice.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...