Vyhľadávanie:

V súboji afrických bežcov vyhral Keňan Kemboi

V súboji afrických bežcov vyhral Keňan Kemboi

V nedeľu 2. októbra sa v Košiciach konal už 88. ročník Medzinárodného maratónu mieru

Krásne slnečné počasie, skvelá atmosféra okolo trate a rekordný počet štartujúcich. To všetko dokopy, spolu so sprievodnými akciami, vytvorilo v metropole východu výborné atletické podujatie. Jediné, čo organizátorom nevyšlo bolo, že tohtoročný maratón skončil bez rekordu a bez splneného limitu dvoch slovenských maratóncov z Košíc Kataríny Bérešovej a Imricha Pástora. Tí sa snažili splniť časový limit tejto olympijskej disciplíny na budúcoročné OH v Londýne, žiaľ, nepodarilo sa im to. Bérešovej chýbalo k splneniu limitu, ktorý bol 2:43:00 hod. len 42 sekúnd a Pástor svoj pokus splniť B - limit, 2:18:00 hod., na 32. kilometri vzdal.

"Svoju maratónsku premiéru som si inak ani nepredstavovala. Prvú polovicu som zvládla bez problémov, bežala som v skupine, ale druhá polovica už bola ťažšia. Bežala som už len s Marcelom Mataninom, ktorý ma ťahal. Na vlastnej koži som pocítila, že maratón sa vlastne začína až na 35. kilometri. Odvtedy som bežala sama a hoci ma tréner neustále povzbudzoval, nechtiac som spomaľovala. Nuž čo, pokus o limit mi nevyšiel, ale zabehnúť maratón na prvý raz bolo super. Nevzdávam sa, budem naďalej bojovať a verím, že keď s trénerom odstránime chyby, ktoré sa stali, limit určite splním," povedala v cieli Katarína Bérešová.

Nič sa nedeje, pretože obaja členovia TJ Obal servis Košice budú mať ešte dosť času na reparát a skúsiť to budú môcť na maratónoch doma i niekde v zahraničí. "Nebol som vo svojej koži. Už od štartu to nebolo ono, nevedel som sa dostať do tempa a cítil som, že to bolo stále horšie a horšie. Ani medzičas na obrátke 1:15:03 hod. neveštil nič dobré. Na 32. kilometri som si povedal, dosť bolo trápenia a tak som to radšej vzdal," vyznal svoje pocity Imrich Pástor.

Najstarší európsky maratón si pripomenul päťdesiate výročie košického triumfu fenomenálneho dvojnásobného olympijského víťaza Etiópčana Abebe Bikilu, ktorý vyhral na MMM v roku 1961. A pretože v tomto roku sa niesol maratón v znamení súboja kenských a etiópskych bežcov, jeho krajanov veľmi mrzelo, že v Košiciach nezvíťazili. Vavrín víťazstva im "uchmatol" Elijah Kiprono Kemboi z Kene, ktorý časom 2:11:15 hod. síce neutvoril nový traťový rekord, ale vyrovnal svoj vlastný osobák, ktorý v tomto roku zabehol na maratóne v Antverpách.

Etiópčania sa museli uspokojiť len s druhým a tretím miestom. Na druhej priečke skončil Ebisa Mergu Ejigu v čase 2:12:10 hod. (jeho osobný rekord) a tretie miesto si vybojoval Gebo Burka Gameda časom 2:12:30 hod. Zaujímavé bolo sledovať ich súboj na trati. Najprv sa na 27. kilometri z hlavnej skupiny začal vytrácať Kemboi, ktorý mal problémy so stehenným svalom a za vedúcou trojicou Ejigu, Gameda a Some strácal už 200 metrov. Na 30. kilometri sa mu však podarilo zrýchliť, nabral rytmus i štandardné tempo a náskok medzi vedúcou skupinkou a ním sa neustále zmenšoval. Na 35. km už bol spolu s ďalšími Etiópčanmi znovu na špici pelotónu. V záverečných piatich kilometroch mali aj jeho súperi svalové problémy, nestačili s ním držať krok a to Kemboi využil. Cítil, že má dostatok síl, odpútal sa od nich a svoj náskok na vedúcej pozícii na Komenského i na Hlavnej ulici neustále zvyšoval. V cieli ho síce mrzelo, že nedosiahol rekordný čas, ale ako sa vyjadril, dôležitejšie než rekord bolo pre neho víťazstvo.

Traťový rekord sa nepodarilo prekonať ani ženám. Najlepšia z nich Bieloruska Maryna Damancevičová zabehla košickú trať za 2:33:53 hod. a podarilo sa jej pokoriť dve favorizované Etiópčanky a odsunúť ich na druhú i tretiu priečku. Druhá dobehla Halima Hassen Berisová v čase 2:35:47 hod,. a tretia skončila Seada Kedir Adilová časom 2:36:28 hod.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Zásady ochrany osobných údajov

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...