Vyhľadávanie:

V súlade s európskou legislatívou

V súlade s európskou legislatívou

Na emisnú kontrolu zostáva čas už len do konca júna

Automobilové vozidlá bez platnej emisnej kontroly sa nepovažujú za spôsobilé premávky na pozemných komunikáciach. Podľa hovorkyne Krajského riaditeľstva PZ v Košiciach Jany Demjanovičovej vodiči si musia dať skontrolovať svoje autá najneskôr do konca júna 2008.

Platí to pre vozidlá, ktoré sa zaevidovali po 1. januári 2000. Áut mladších ako štyri roky sa toto opatrenia netýka. Staršie "benziňáky" bez riadeného, prípadne žiadneho katalyzátora musia prejsť emisnou kontrolou raz ročne. Ľahko sa tak môže stať, že kontrolou neprejde vozidlo s mierne poškodeným katalyzátorom a na cestách budú jazdiť omnoho staršie ročníky - autá bez katalyzátora s vyšším obsahom vypúšťaných škodlivín. Na tento "ministerský" prešľap doplatia majitelia áut s opotrebovaným katalyzátorom, pretože jeho výmena môže vyjsť majiteľa až na takmer polovičnú cenu automobilu.

Celý tento "vynútený" špás príde motoristu neraz i na niekoľko desiatok tisíc korún. Z tejto sumy je však cena za emisnú kontrolu nepatrná: približne od 300 do 400 korún, ďalších takmer 60 korún za nálepku na čelné sklo a 40 korún za vystavenie preukazu o emisných kontrolách. Bližšie informácie vám poskytnú technici na každom pracovisku emisných kontrol. V Košiciach sú minimálne tri takéto špecializované pracoviska.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Zásady ochrany osobných údajov

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...