Vyhľadávanie:

V Zemplínskej Teplici majú sieň tradícií

V Zemplínskej Teplici majú sieň tradícií

Grantový program Spoločne pre región pokračuje

Prvé kolo programu Spoločne pre región, na ktorom vlani participovali Karpatská nadácia a spoločnosť U. S. Steel Košice, prinieslo množstvo kvalitných projektov, ktoré sú pre ľudí z východoslovenského regiónu nesporne prospešné. Spomeňme len napríklad lezeckú stenu, ktorá vyrástla pri Nižných Ružbachoch, prírodnú zelenú bariéru a školskú bylinnú záhradu v Základnej škole na Gemerskej ulici v Košiciach či rómsku galériu, ktorá v Tvorivom dome na vidieku v Drienovci dáva priestor na realizáciu komunitných kultúrnych aktivít. Alebo Sieň tradícií v obci Zemplínska Teplica, ktorú verejnosti sprístupnili v uplynulých dňoch.

Pričinil sa o to aj Marko Rentka, hlavný manažér pre podporu divízneho závodu Opravy, ktorý, podobne ako iní hutníci, využil príležitosť urobiť spolu s miestnymi partnerskými organizáciami niečo zmysluplné pre komunitu. Aj preto jeho podpis na žiadosti o grant na zriadenie kultúrneho stánku v obci, v ktorej žije, nechýbal.

"Existenciu programu Spoločne pre región vnímam veľmi pozitívne, pretože dáva, okrem iného, možnosť zviditeľniť ľuďom miesta kde žijú, kde sa dobre cítia a pomáhajú ich urobiť krajšími," konštatoval. Jedným z jeho koníčkov, prezradil, je poznávanie krajiny a jej histórie. "Vytvorenie siene tradícií umožní obyvateľom obce, v ktorej žijem, spoznať jej históriu, kde sú korene jej vzniku, ako sa vyvíjala. Sieň je vlastne malým múzeom, ktoré predstavuje exponáty zozbierané v Zemplínskej Teplici. Sú medzi nimi napríklad dobové fotografie a dokumenty, knihy, zariadenia domácností a náradie používané v minulosti." Sám do jeho fondu prispel niekoľkými exponátmi, no ako vraví, najväčší podiel na úspechu projektu má starostka obce Jozefína Uhaľová, ktorej patrí poďakovanie za jej prácu. Aký je teda jeho vzťah k zachovávaniu kultúrnych hodnôt? "Je našou povinnosťou zachovať pre ďalších ľudí to najlepšie a najkrajšie z minulosti, aby celkom "nezvlčili" v dnešnom rýchlom a materiálnom svete."

Sieň tradícií zriadili v obci Zemplínska Teplica pod odbornou gesciou pracovníkov Vlastivedného múzea v Trebišove a ako nás informoval Gabriel Glovacký, bude sa sústavne dopĺňať. "Aby sme aj s jej pomocou poznávali minulosť pre budúcnosť."


Koncom minulého roka vyhlásila Karpatská nadácia už druhý ročník grantového programu Spoločne pre región, ktorý opäť ponúka neziskovým organizáciám a miestnym samosprávam Košického a Prešovského kraja získať finančné prostriedky na podporu komunitných aktivít.

Grantový program je pripravený v spolupráci so spoločnosťou U. S. Steel Košice. Podporu môžu dostať projekty, ktoré budú zamerané na voľno-časové aktivity detí a mládeže, environmentálnu výchovu a vzdelávanie, bezpečnosť, šport, zachovanie kultúrnych hodnôt a spoluprácu medzi rôznymi kultúrami.

O grant sa až do 13. marca 2009 môžu uchádzať registrované mimovládne neziskové organizácie alebo miestne samosprávy z východného Slovenska. Zamestnanci U. S. Steel Košice a jej dcérskych spoločností majú znovu šancu. Uprednostnené budú totiž organizácie, v ktorých aktívne pôsobia.

Viac informácií o grantovom programe získate na internetovej stránke www.karpatskanadacia.sk, tel.: 0907 027 833 (P. Biľová) alebo e-mailom na adrese maria.bilova@cfoundation.org.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...