Vyhľadávanie:

V zubrej zvernici

V zubrej zvernici

Tip na víkend

Z Národného parku Poloniny sa pred približne tromi rokmi zatúlal na Spiš jeden exemplár zubra hrivnatého (Bison bonasus). Aby sa nestal obeťou "mäsiarov", odchytili ho a transportovali späť do severovýchodného cípu Slovenska. Údajne sa pokojne pásol neďaleko frekventovanej cesty. Vidieť zubra voľne v prírode, napríklad v Poloninách, by bola veľká náhoda a šťastie. Tohto najmohutnejšieho cicavca našej prírody však nájdete v zubrej zvernici v Topoľčiankach.

Celková výmera zvernice je 140 hektárov, z nich vlastné chovateľské jadro tvorí 27 hektárov. Rozloha zvernice neposkytuje veľké šance týchto obrov zazrieť, ak sa ich nerozhodnete sami aktívne vyhľadať prechádzkou okolo ohrady a ak sa samé nepriblížia ku kŕmnemu žľabu. Jadrové krmivo je pre ne lákadlom, aj keď napríklad v máji nemajú núdzu o šťavnatú pašu. Najistejším obdobím na pozorovanie zubrov je čas kŕmenia, teda okolo deviatej hodiny ráno a trinástej hodiny popoludní.

Ak náhodou v kŕmidlách neobjavia časť svojej dennej dávky (päť kilogramov jadrového krmiva na jedno zviera), aspoň sa napijú vody a odídu na blízku lúku ďalej sa pásť. Je to nádherný zážitok, lebo ak vystihnete čas, že ste sami, môžete sa pozorovaniu tohto krásneho, elegantne sa pohybujúceho zvieraťa nerušene venovať.

Zvernica existuje od roku 1958. Kmeňový stav je stanovený na 12 jedincov, od mladších teliatok po mohutného býka o odhadovanej hmotnosti 800 až 1 000 kilogramov. Základom terajšieho stáda zubra hrivnatého, ktorého hmotnosť sa udáva od 500 do 1 000 kg, boli zubry dovezené z bývalého Sovietskeho zväzu a Poľska. Ak vás tip na návštevu tejto oázy pokoja zaujal a rozhodnete sa zvernicu navštíviť, v Zlatých Moravciach odbočte smerom na Topoľčianky a v obci odbočte smerom na Žikavu. Po desiatich kilometroch dôjdete na parkovisko z ktorého je to k zvernici niekoľko sto metrov.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...