Vyhľadávanie:

Vdýchneme život zimnej záhrade

Vdýchneme život zimnej záhrade

Aj v Detskom domove na Uralskej ulici v Košiciach sa zídu šikovné ruky

V sobotu 19. mája 2012 budú dobrovoľníkov z radov košických oceliarov očakávať aj v Detskom domove na Uralskej ulici v Košiciach. Aj keď, popravde, neprejde vari ani týždeň, aby sa zopár z nich, predovšetkým z radov nežnejšieho pohlavia, medzi chlapcami a dievčatami nezastavili. Mnohokrát nielen kvôli doučovaniu, či už matematiky, slovenčiny alebo angličtiny, do tajomstiev ktorej chodia s Mary Rintoulovou, manželkou prezidenta U. S. Steel Košice, zaúčať deti aj ďalšie partnerky amerických topmanažérov v Košiciach. Ale len tak. Vzájomné putá, ako načrtla v rozhovore Elena Petrášková, viceprezidentka pre riadenie externých služieb a vzťahov, chcú všetci častejšími návštevami viac utužovať. Deti potrebujú lásku, pozornosť a pochopenie stále. Po celý rok. Nielen občas, a nielen na Vianoce... Hutníčky, ktoré medzi chovancov detského domova prichádzajú so železnou pravidelnosťou, majú rovnaký názor. Výskumníčka Lucia Hrabčáková, ktorá si spolu s kolegyňou Alicou Mašlejovou zobrala prípravu brigády po organizačnej stránke na starosť vraví, že Dni dobrovoľníkov U. S. Steel Košice sú ďalšou príležitosťou na to, aby ženy z hnutia Women's Network deťom opäť pomohli. A čím konkrétne?

"Aj keď bývalá škôlka, dnešný detský domov, bola premenená na vcelku príjemné bývanie pre deti rôzneho veku v piatich rodinkách, najmä v záhrade a v zimnej záhrade je stále čo robiť. Úlohou dobrovoľníckej aktivity v tomto roku bude maľovanie zimnej záhrady a oprava múrikov terás, ale v budúcnosti tam chceme urobiť viac. To, čo sa volá zimná záhrada, bol pôvodne prístrešok pre detské kočiariky. Teraz je to nevľúdny tmavý priestor, cez ktorý sa dá prejsť, ale nikomu sa tam nechce ani posedieť. Dobrovoľníci urobia z toho, čo sa len zimnou záhradou volá, naozajstnú zimnú záhradu tými najjednoduchšími prostriedkami - farbami a kvetinami," načrtla zámer Lucia Hrabčáková. "Druhým problémom sú poškodené omietky múrikov terás pred obývačkami rodiniek, ktoré sa nachádzajú na prízemí budovy. Ich oprava bude viac ako užitočná. Veľké plochy stien obložia dobrovoľníci spolu so staršími deťmi z domova mozaikou z odpadových obkladačiek podľa návrhu, ktorý pripraví psychoterapeutka detského domova. Pri maľovaní stien, dverí a stĺpov v zimnej záhrade a pri skladaní mozaiky určite uplatnia svoje estetické cítenie a zručnosť nielen ženy z Women's Network a deti z domova. Vítaní sú všetci, ženy aj muži, tak ako na každej aktivite Women's Network," vyslovila presvedčenie Lucia Hrabčaková.

Niet nad dobrých partnerov. Tím z košickej botanickej záhrady k nim nesporne patrí. Napríklad Peter Fridman, podľa ktorého by bola rekonštrukcia zimnej záhrady dobrým riešením. Riaditeľka detského domova Andrea Matisová ju rada odobrila. "Bolo by to naozaj fajn. Priestor, ktorý sme v takejto podobe zdedili, je vskutku nevľúdny," povedala na margo plánovaných aktivít. Slovo nakoniec dalo slovo. Ak všetko dobre pôjde a celé átrium bude do dňa brigády hotové, to znamená vybavené novými polykarbonátovými doskami a vyplnenými dilatačnými špárami, a steny počas sobotňajšieho dopoludnia skrášlia novou maľbou dobrovoľníci, môže sa zimná záhrada stať naozaj centrom relaxu a pohody. A to tiež aj vďaka daru botanickej záhrady v podobe dvoch druhov pekných kvetín. Chcete k tomu prispieť aj vy? Že ako? Jednoducho. Máte doma kvetinu, ktorá je síce nádherná, neradi by ste sa jej vzdali, ale jej rozmery nepustia a zaberá vám v byte veľké miesto, ktoré by ste chceli využiť inak? "Môže to byť napríklad palma, oleander, čínska ruža, citrusy (okrem grepu), trpasličí banánovník, brečtany, rôzne druhy fikusov, dracén alebo júk," konkretizuje Peter Fridman z botanickej záhrady. Oslovili sme vás? Možno práve tie vaše kvety sa v pripravovanej zimnej záhrade zídu. Potreby sú však limitované. Ak máte záujem, volajte S. Tvrdoňovú, 0917 704 467, 673 4915.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...