Vyhľadávanie:

Viete čo robiť, keď vás uhryzne had?

Viete čo robiť, keď vás uhryzne had?

Počas potuliek letnou prírodou nie je nič nezvyčajné, ak naďabíte okrem otravného hmyzu, napríklad aj na hada.   Viete, čo treba robiť, ak vás had uhryzne? Téme sa venuje primárka urgentného príjmu Nemocnice AGEL Košice-Šaca MUDr. Katarína Hricová, ktorá nám už na X App radila, ako postupovať pri poštípaní hmyzom, včelou, či osou.

Na území Slovenska žije jeden druh jedovatého hada, a to vretenica severná (vipera berus), ktorá je charakteristická svojou kľukatou kresbou. „Hneď na úvod spomeniem, že úmrtnosť na uhryznutie vretenicou je veľmi nízka, čo je spôsobené tým, že jeden had nie je schopný vyprodukovať dostatočné množstvo toxínov na jedno uhryznutie a časť uhryznutí ani nie je sprevádzaná vstreknutím jedu do tela. Lokálne príznaky po takomto uhryznutí sú dve krvácajúce ranky vzdialené asi 1 cm od seba, bolesť, opuch a niekedy aj čiastočná nekróza (odumretie) tkaniva v okolí rán. Medzi celkové príznaky patrí slabosť, potenie, bolesti brucha, hnačky, smäd, dýchavica, pocit chladu, nízky krvný tlak a zvýšený pulz v prípade, že dochádza k šoku,“ priblížila MUDr. Hricová.

Prvá pomoc po pohryzení akýmkoľvek hadom je znehybniť končatinu (väčšina uhryznutí je lokalizovaná na končatinách), miesto chladiť, nie však priamo, prikladaním ľadu, ale priložením čo najčistejšej látky (môže byť aj obväz naskladaný na seba v tenkej vrstve) a následne priložením studeného obkladu.  Po pohryzení hadom by sme mali vyhľadať lekársku pomoc. Aj v prípade absencie klinických symptómov sa odporúča 7-hodinová observácia dospelých a až 24 hodín u detí.

„Pre koho môže byť kontakt s vretenicou naozaj nebezpečný? Ohrozené sú malé deti, starší ľudia a chronicky chorí pacienti.  Nebezpečnejšie sú uhryznutia do oblasti hlavy, krku a trupu. Čo sa naozaj vyslovene neodporúča, je vysávanie jedu ústami (zanesenie infekcie), vyrezávanie rany (väčšie poškodenie tkanív) či použitie škrtidla, čím sa môže, paradoxne, jed lepšie vstrebávať hlbšími cievami. Na bolesť sa neodporúča ani užívanie liekov s obsahom kyseliny acetylsalicylovej, pretože môžu podporiť antikoagulačný efekt jedu, zhoršiť zrážanie krvi,“ doplnila primárka urgentného príjmu Nemocnice AGEL Košice-Šaca.

Najlepšou prevenciou je  obuť si do prírody dostatočne vysokú a pevnú obuv, obliecť si dlhé nohavice a overiť si, aké druhy hadov v danej oblasti žijú. V domácej lekárničke by  nemal chýbať sterilný obväz a dostupné lieky na alergiu. 

Ilustračné foto: freepik.com

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...