Vyhľadávanie:

Viete, kde končí plast a sklo, ktoré vyseparujete?

Viete, kde končí plast a sklo, ktoré vyseparujete?

Vločky nemusia byť len snehové alebo ovsené

Začiatkom decembra bolo v areáli umiestnených 300 nových žltých a zelených nádob na lepšie separovanie plastu a skla, aby nekončili v komunálnom odpade (KO). O aktuálnej ekologickej téme sme hovorili s Milošom Fodorom, GM pre environment.

Ste spokojný s tým, ako zamestnanci v areáli USSK separujú komunálny odpad? Čo sa s ním po vyseparovaní deje, aké je jeho ďalšie využitie?

„Najdôležitejšou prioritou v rámci odpadového hospodárstva je predchádzanie vzniku odpadov. V separovaní odpadu máme stále rezervy. V Európe sa plytvá obrovským množstvom cenných zdrojov, ktoré sa vyhadzujú na skládky. Veríme, že pridaním ďalších stoviek zberných nádob bude separovanie pre našich zamestnancov zase o krok pohodlnejšie. Teraz to bude závisieť najmä od nich, od ich ochoty odpad triediť a vložiť do tej správnej nádoby. Viem, najjednoduchšie je vyhodiť všetko do koša; to je ale neuveriteľné plytvanie zdrojmi. Plasty, sklo i papier sa dajú výborne recyklovať. Recykláciou možno znížiť emisie skleníkových plynov a ušetriť cenné zdroje, pretože recyklované materiály nahrádzajú prvotné materiály; a o to by nám malo všetkým ísť,“ apeluje Miloš Fodor.

Čo sa deje po vyseparovaní plastov:

  1. Vytriedia sa do žltého kontajnera
  2. Zberová spoločnosť ich odvezie do recyklačného závodu
  3. Tu sa triedia podľa farby a typu
  4. Plasty sa drvia na tzv. vločky
  5. Plastové vločky prechádzajú procesom umývania a sušenia
  6. Vločky sú základom na výrobu ďalších produktov , nových plastových obalov, autopoťahov, oblečenia, napr. aj obľúbených flísových búnd

Čo sa deje po vyseparovaní skla:

  1. Vytriedi sa do zeleného kontajnera
  2. Zberová spoločnosť ho odvezie do recyklačného závodu
  3. Tu sa triedi pomocou laserov podľa farby
  4. Sklo sa rozdrví na črepy a následne roztaví v peci pri teplote cca 1600oC
  5. Roztavené sklo je základom na výrobu nových  produktov, napr. fliaš a pohárov

Problematike ochrany životného prostredia sa venujeme dlhodobo a výsledky pri ochrane ovzdušia, vody, pri spracovaní a recyklácii odpadov budeme s vami aj naďalej zdieľať. Píšte nám, čo vás zaujíma, posielajte tipy na ekologické témy alebo problémy. Každý z nás je zodpovedný za to, ako prostredie okolo nás vyzerá.

Tak takto to určite nechceme:

 

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...