Vyhľadávanie:

Višegrádske dni sa začínajú už zajtra

Višegrádske dni sa začínajú už zajtra

Košice po piaty raz privítajú umelcov krajín V 4

Višegrádske dni patria rozhodne medzi najatraktívnejšie kultúrne podujatia v Košiciach. Tie tohtoročné sa začínajú o mesiac skôr než po ostatné štyri predchádzajúce roky, už tento týždeň. S poľskými, maďarskými, českými a slovenskými výtvarníkmi, divadelníkmi a hudobníkmi sa budeme stretávať až do polovice decembra na skvelých podujatiach.

Úvod bude patriť, rovnako ako pri prvom ročníku, Dňom Štúdia L + S. V troch divadelných predstaveniach sa zajtra (15. 9.), v piatok (16. 9.) a sobotu (17. 9.) predstavia bratislavskí umelci Milan Lasica, otec a syn Labudoví, Milan Kňažko, Zuzana Fialová a Vladimír Hajdu. V septembri sa môžeme ešte tešiť na koncert folkovej skupiny Ghymes a uvidíme tiež výstavu Michala Hajnala, výtvarníka maďarského pôvodu, ktorý žije v Prahe a pôsobil i v Košiciach. Višegrádske dni sú nemysliteľné bez dobrého džezu. Ako prvá sa predstaví skupina European Mantra. Džezového festivalu v našom meste sa zúčastnili aj vlani. Album, ktoré pri tejto príležitosti nahrali, pokrstia v Košiciach na koncerte 26. septembra.

V októbri urobia priaznivcom divadelného umenia radosť herci z Prahy. Divadlo na Vinohradech sa predstaví hrou Edwarda Albee Kto sa bojí Virginie Woolfovej. Hrajú Hana Maciuchová, Ladislav Frej, Jiří Dvořák a ďalší umelci. Divadlo Ungelt vystúpilo s úspechom v Košiciach aj vlani, tohto roku pricestujú s hrou Véronigue Olmi Mathilda, v ktorej účinkujú Jiří Bartoška a Zuzana Bydžovská. V hre zo života Sáry Bernhardtovej Poslední léto uvidíme na doskách štátneho divadla Martu Vančurovú a Vlastimila Harapesa. Predstavenie ponúka PKS Praha. Milovníci Pražského výběru sa môžu tešiť na ich koncert v starej športovej hale. V októbri dostane priestor aj vážna hudba. Koncert z diel Bohuslava Martinů a L. van Beethovena si môžete vypočuť v Dome umenia. Diriguje Tomáš Hanus na husliach bude hrať Bohuslav Matoušek. Skutočná lahôdka čaká milovníkov džezu. Džezové trio z New Yorku v zložení Hiromi - klavír, Tony Gray - basa a Martin Valihora - bicie, má pre Košičanov pripravený samostatný koncert.
Už tradičný džezový festival Jazz FOR Sale, rozvrhnutý do troch dní, sa uskutoční 5., 12. a 19. novembra v divadle Thália. Herecký koncert sľubuje aj predstavenie Shirley Valentine, v ktorom sa predstaví Zuzana Krónerová. Slovenské tieňové divadlo uvedie nové naštudovanie hry Markovič za mrežami. Okrem Milana Markoviča v hre účinkujú i Rastislav Piško a Judita Hansman. S Košičanmi sa stretnú na koncerte aj Jana Kirschner a The band. Súčasťou tohtoročného kultúrneho podujatia budú i dve výstavy z Poľska. Jednou si pripomenieme 25. výročie založenia Solidarity a druhou sa bude prezentovať štrnásť výtvarníkov. Záver Višegrádskych dní, o ktorých informoval novinárov Gabriel Horal, predseda občianskeho združenia FORSA, ktoré podujatie organizuje, bude patriť Radošínskemu naivnému divadlu. V štátnom divadle uvedú 5. decembra Hru o láske Stanislava Štepku.

Sledujte Oceľ východu, môžete vyhrať vstupenky na tohtoročné podujatia Višegrádskych dní. Už dnes vám ponúkame možnosť súťažiť o dve vstupenky na tri podujatia. Prvým je džezový koncert European Mantra 26. 9. 2005, spojený s krstom CD F. A.Q. Alive, druhým predstavenie vinohradského divadla Kto sa bojí Virginie Woolfovej (2. 10. 2005) a tretím predstavenie Divadla Ungelt Mathilda (9. 10. 2005).

Podmienkou na zaradenie do žrebovania je vystrihnúť príslušný priložený kupón, nalepiť ho na korešpondenčný lístok, nezabudnite na svoje meno a adresu. Lístok odošlite na adresu našej redakcie, prípadne vhoďte do schránky Ocele východu vo vstupnom areáli. Meno výhercu na džezový koncert a predstavenie Divadla na Vinohradech uverejníme už 21. septembra 2005. Meno výhercu, ktorý získa vstupenky na predstavenie Divadla Ungelt uverejníme 28. septembra 2005.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Zásady ochrany osobných údajov

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...