Vyhľadávanie:

Vitaj, Európa!

Vitaj, Európa!

Košičania na Hlavnej oslavovali vstup Slovenska do Európskej únie

Oslava vstupu do EÚ
Spolu s rodinou a ďalšími priateľmi oslávil na Hlavnej vstup Slovenska do EÚ aj generálny manažér pre výskum a vývoj Robert A. Frascarelli.

Tesne po nežnej revolúcii v roku 1989 sa začalo hovoriť o možnom vstupe, vtedy ešte Československa, do Európskej únie. Možno tak o desať - pätnásť rokov, predpovedali prognostici. Čechom i Slovákom tých predpovedaných desať - pätnásť rokov pripadalo nekonečne veľa. Prešlo štrnásť a dočkali sme sa. Prvý máj sa tak pre väčšinu nášho kontinentu stal nielen symbolom Sviatku práce, ale aj dňom rozšírenia Európy. K pätnástim štátom Európskej únie pribudlo ďalších desať a pravdepodobne časom ich bude ešte viac.

Väčšina Európy sa v predvečer udalosti, ktorá sa zapíše do kníh dejepisu, veselila. Ľudia vyšli do ulíc osláviť historické okamihy. Spoločne s obyvateľmi iných európskych miest aj Košičania.

Keď ľudia chcú, stihnú všetko. Zaujímavý, prestížny hokejový zápas na majstrovstách sveta, prenášaný televíziou, alej aj oslavy vstupu Slovenska do únie. O pol jedenástej večer sa Hlavná začala zapĺňať. "Vyhrali sme 2:0," tešili sa navzájom. Ešte doznievalo v uliciach Košíc známe fanúšikovské hokejové Slovenskóóó, Slovenskóóó a už sa opäť začalo so skandovaním. "Hi, Slovensko," znelo medzi účastníkmi, ale aj na tribúne pri Immaculate, kde sa v piatok striedalo vystúpenie jednej hudobnej skupiny za druhou, už od jednej popoludní.

Tesne pred polnocou na tribúnu prišli pozdraviť účastníkov podujatia primátor mesta Košice Zdenko Trebuľa, predseda Košického samosprávneho kraja Rudolf Bauer, zástupca hlavného generálneho sponzora U. S. Steel Košice viceprezident pre ľudské zdroje Miroslav Kiraľvarga, rektor Technickej univerzity Juraj Sinay, predstavitelia družobných miest mesta Košice a ďalší hostia. "Vitaj, Európa," znelo z tribúny i dolu pod ňou medzi ľuďmi po odpočítaní posledných sekúnd piatkového večera. Nasledovala slovenská hymna, po nej hymna Európskej únie. "Je to neskutočný pocit," povedal viceprezident Miroslav Kiraľvarga pre Oceľ východu tesne po polnoci, "pretože keď som rozmýšľaľ, čo dnes večer poviem Košičanom, tak som rozmýšľal o tom, čo mnohé generácie ľudí prežili počas svojho života. To, čo my dnes prežívame, je skutočne veľký historický, pozitívny okamih. Verím, že táto eufória neopadne v nasledujúcich pár dňoch, že mladá generácia dostane neskutočne veľa výhod. A bude len na nej, ako ich zužitkuje."

Predovšetkým na cestovanie a vzdelávanie, na získavanie nových skúseností, povedali Oceli východu mladší i tí skôr narodení návštevníci na Hlavnej.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Zásady ochrany osobných údajov

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...