Vyhľadávanie:

Víťazi fotografickej súťaže

Víťazi fotografickej súťaže

O osude fotografií zaradených do fotosúťaže rozhodla prota pred týždňom. Ak sú vám mená niektorých autorov známe, bude to tým, že v našej fotosúťaži uspeli už aj v minulosti. To, že im fotografovanie ide, potvrdili svojimi zábermi aj tohto roku. Víťazom srdečne blahoželáme a tešíme sa na stretnutie s nimi na vernisáži výstavy, ktorú organizujeme 12. mája o 16.00 hod. v budove Vonkajších vzťahov. Veríme, že ostatných fotografov neúspech neodradil a pokúsia sa skúsiť šťastie nabudúce.
K úspechu v ďalších ročníkoch im možno pomôžu postrehy členov poroty, ktorých sme požiadali o rady, ako robiť ešte lepšie zábery.

Svätopluk Písecký
Myslím si, že pri výbere fotiek pred odoslaním do verejnej súťaže by sa mal jej autor vedieť odosobniť a pokúsiť sa odhadnúť, ako jemu sebemilšiu fotografiu bude vnímať nestranný divák, bez citového a akéhokoľvek iného vzťahu k zobrazenej osobe, či objektu. Pomerne veľa fotografií bolo nezmyselne zaradených do inej kategórie ako patrili. Odhliadnuc od výberu odoslaných fotiek, najviac ich autori "hrešili" pri podcenení práce s výrezom. Veľa snímok mohlo vyznieť podstatne lepšie.

Jana Szücsová
Tým, ktorých kritika neodradí, ale poučí, by som odporučila všímať si svetlo. Treba vyhľadávať netradičné pohľady, presnejšie uhol snímania. Druhým očkom sledovať, čo sa odohráva v pozadí. Vhodnejšie sú čisté plochy. A nakoniec robiť veľkú autocenzúru a zvoliť trochu väčší formát.

Ján Svrčina
Fotografov z vašej súťaže by som poučil o kompozícii. Fotografovanie rodiny a detí by sa malo robiť nenásilne. Mnoho záberov bolo pokazených tým, že sa fotografované osoby pozerali do objektívu. Nádej na úspech majú prirodzené, vtipné a bezprostredné zábery.

Peter Richardson
Zdôraznil by som dôležitosť technickej kvality fotografií. Záber môže byť akokoľvek krásny a zaujímavý, ak ale nie je technicky dobre zvládnutý, ťažko ho označiť za dobrý. U víťazných fotografií som hodnotil práve ich technickú kvalitu. Niektoré boli naozaj veľmi pekné. U iných som sa bohužiaľ nestotožnil s názorom ostatných členov poroty.

Ján Bača
Poradil by som možno fotografom, aby strávili viac času s fotografovanými, aby sa uvoľnili a nevnímali objektív. Druhou možnosťou je teleobjektív, avšak reč je skôr o rodinných snímkach. Čo sa týka krajiniek, veľa robí umiestnenie záberu v obraze. Krajina vám neujde, skúste chvíľu postáť a popremýšľať, ktorý záber je ten najvhodnejší.

Víťazi súťaže:

Kategória - príroda okolo nás
Ondrej Demek - 1. miesto
Andrea Bukovenská - 2. miesto
Branislav Ondrík - 3. miesto

Kategória - ľudia, ktorých mám rád
Andrea Bukovenská - 1. miesto
Miroslav Silváši - 2. miesto
Jana Mihalíková - 3. miesto
Kategória - moja dovolenka
Ján Kysucký - 1. miesto
Miroslav Silváši - 2. miesto
Jana Mihalíková - 3. miesto

Kategória - zvieratá
Vladimír Adamčo - 1. miesto
Gabriel Bardiovský - 2. miesto
Miroslav Silváši - 3. miesto

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...